Çocukluk çağında özofagus replasmanı ve sonuçları
Esophageal replacement in childhood and its outcomes
  1. Tez No: 969920
  2. Yazar: SEDEN HAYAL AKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ARDIÇLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Özofagus replasmanı, kolon interpozisyonu, özofagus atrezisi, edinsel özofagus darlıkları, işlevsel oral alım ölçeği, pediatrik yeme değerlendirme anketi, gastrointestinal işlevsel kalite anketi, Beslenme ve yeme bozuklukları-çocukluk çağı, Gastroözofageal reflü, Patolojik yeme tutumu, Trakeoözofageal fistül, Yeme farkındalığı, Esophageal replacement, colon interposition, esophageal atresia, acquired esophageal strictures, functional oral intake scale, pediatric eating assessment tool, gastrointestinal quality of life index, Feeding and eating disorders of childhood, Gastroesophageal reflux, Pathological eating attitudes, Tracheoesophageal fistula, Mindful eating
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
S. Hayal, A. Çocukluk Çağında Özofagus Replasmanı ve Sonuçları. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Uzmanlık Tezi, Ankara, 2025. Çocukluk çağında özofagus replasmanı (ÖR) genellikle uzun aralıklı özofagus atrezisi (UAÖA) ve özofagusun korozif yaralanmasına bağlı gelişen edinsel özofagus darlıkları gibi durumlarda gastrointestinal sürekliliğin sağlanması amacıyla uygulanmaktadır. Bu tez çalışmasında, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde 01.01.2006-31.01.2022 tarihleri arasında ÖR uygulanan çocuk hastalar geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Ameliyat öncesi hazırlık süreçleri, cerrahi teknikler, erken ve geç dönem komplikasyonlar ile uzun dönem takip bulgular ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıca, işlevsel oral alım ölçeği (İOAÖ), pediatrik yeme değerlendirme anketi (P-YDA-10), gastrointestinal işlevsel kalite anketi (GİKA) gibi standardize edilmiş anketler ile hastaların işlevsel ve psikososyal sonuçları değerlendirilmiştir. Anket çalışmasına katılan hastaların hiçbirinde regürjitasyon semptomu gözlenmemiş, yalnızca bir hastada asemptomatik reflü saptanmıştır. Çoğu hastanın oral beslenmeye başladığı; ancak yemek yeme süresinin uzadığı ve disfajinin yaygın olarak görüldüğü belirlenmiştir. Özellikle preoperatif dönemde düşük persentilde (<3p) olan hastalarda beslenme yetersizliği ile cerrahi komplikasyonlar arasında ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Bu bulgular, yüksek riskli grupta multidisipliner yaklaşımın ve beslenme desteğinin önemini vurgulamaktadır. Sonuç olarak, uygun endikasyonlarla uygulanan ÖR, çocuklarda işlevsel özofagus bütünlüğünün yeniden sağlanması ve oral beslenmenin mümkün kılınması açısından etkili bir tedavi seçeneğidir. Bu çalışmanın temel amacı; ÖR uygulanan çocuk hastalarda cerrahi başarıya etki eden faktörleri, komplikasyon risklerini ve yaşam kalitesini etkileyen unsurları ortaya koyarak, gelecekte bu hastalara uygulanacak tedavi algoritmalarının daha etkin şekilde yapılandırılmasına katkı sunmaktır. Bu çalışma, ÖR uygulanan çocuklarda preoperatif persentil değerleri ile cerrahi sonuçları ilişkilendiren özgün örneklerden biri olması açısından literatüre özgün katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
S. Hayal, A. Esophageal Replacement in Childhood and Its Outcomes. Pediatric Surgery Specialist Thesis, Hacettepe University Faculty of Medicine, Ankara, 2025. Esophageal replacement (ER) in childhood is typically performed to restore gastrointestinal continuity in conditions such as long-gap esophageal atresia (LGEA) and acquired esophageal strictures resulting from caustic injury of the esophagus.This thesis retrospectively evaluated pediatric patients who underwent ER at Hacettepe University İhsan Doğramacı Children's Hospital, Department of Pediatric Surgery between January 1, 2006, and January 31, 2022. Preoperative preparation processes, surgical techniques, early and late complications, and long-term follow-up findings were analyzed in detail. Additionally, functional and psychosocial outcomes of patients were assessed using standardized questionnaires including the Functional Oral Intake Scale (FOIS), Pediatric Eating Assessment Tool-10 (P-EAT-10), and Gastrointestinal Quality of Life Index (GIQLI).No regurgitation symptoms were observed in any of the patients participating in the questionnaire study, with asymptomatic reflux detected in only one patient. Most patients were able to initiate oral feeding; however, prolonged meal duration and dysphagia were commonly observed. A correlation was noted between nutritional inadequacy and surgical complications, particularly in patients with low preoperative percentiles (<3rd percentile). These findings emphasize the importance of multidisciplinary approach and nutritional support in high-risk populations.In conclusion, ER performed with appropriate indications represents an effective treatment option for restoring functional esophageal integrity and enabling oral feeding in children. The primary objective of this study is to identify factors affecting surgical success, complication risks, and quality of life determinants in pediatric patients undergoing ER, thereby contributing to more effective structuring of future treatment algorithms for these patients. This study provides a unique contribution to the literature as one of the original examples correlating preoperative percentile values with surgical outcomes in children undergoing ER.