Taktiksel oyun modeli ile futbol antrenmanlarının performans, güdülenme ve başarı algısına etkisi
The effects of the tactical game model on performance, motivation and perceived success in football training
  1. Tez No: 969919
  2. Yazar: BATUHAN EMRE SUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH BALYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim modeli, performans, başarı, güdülenme, Teaching model, performance, success, motivation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Eğitimin kendini yenileyebilmesi ve eksikleri tamamlayabilmesi için öğretim süreçlerinde farklı öğretim yöntemleri ve farklı öğretim modelleri ortaya çıkmaktadır. Bu modellerden birisi olan taktiksel oyun yaklaşım modeli; bireye oynayarak konunun aktarılması şeklinde tanımlanabilir. Bu modelin ilgi ve heyecan uyandırması, bilgiyi anlamlandırması ve performansı güçlendirmesi önemli gelişim özelliklerindendir. Bu etkiler düşünüldüğünde fiziksel aktiviteye katılan bireyin hissettiği başarı algısı ve bu algının bireyde oluşturduğu güdülenme biçimleri de incelenmesi gereken farklı süreçler haline gelmektedir. Dolayısıyla bu araştırmanın temel amacı; taktiksel oyun modeli ile gerçekleştirilen futbol antrenmanlarının çocukların genel performansına, güdülenme biçimlerine ve başarı algısı üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Araştırmanın evrenini İzmir ilinde bulunan bir amatör takımda aktif olarak futbol oynayan sporcular oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise çalışmaya gönüllü olarak katılan 40 futbolcu oluşturmaktadır. Örneklem grubunun yarısı kontrol grubunu (20 sporcu), diğer yarısı da deney grubunu (20 sporcu) oluşturmaktadır. Deneysel prosedür öncesinde sporculara“Başarı Algısı Envanteri (çocuk versiyonu)”ve“Sporda Güdülenme Ölçeği (çocuk formu) doldurtulmuştur. Bu ölçeklere ilave olarak branşa ait genel performans puanlarının belirlenmesi için ”Takım Sporları Ölçüm Prosedürü" tablosu kullanılmıştır. Ön testler sporculara uygulandıktan sonra 8 hafta boyunca deney grubunun antrenmanlarının yürütülmesinde Taktiksel Oyun Modeli kullanılmıştır, kontrol grubunda ise Doğrudan Öğretim Modeli ile antrenmanlar yaptırılmıştır. 8 hafta sonunda her iki gruba da aynı ölçekler son test olarak uygulanmıştır. Veriler JASP istatistik (versiyon 0.19.3) programı ile analiz edilmiştir. Analizlerde verilerin normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Bu nedenle, iki yönlü tekrarlayan varyans analizi (two-way repeated ANOVA) kullanılmıştır. Analizler sonucunda görev yönelimi alt boyutunda; tekrarlayan ölçümler ve gruplar arasında anlamlı bir etkileşim bulunmuştur. Fakat bu etkileşim tekrarlayan ölçüm veya grup farklılıklarından kaynaklanmamıştır. Diğer alt boyutlar ve genel performans puanları için herhangi anlamlı bir bulguya rastlanmamıştır (p>0,05). Grup ayırt etmeksizin (N=40), güdülenme ve özdeşimle düzenleme alt boyutlarında ön test ve son testlerde anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Toplam performans açısından yalnızca gruplar arası anlamlı farklılık elde edilmiştir (p<0,05).
Özet (Çeviri)
In order for education to renew itself and address its deficiencies, various teaching methods and models are developed within instructional processes. One of these models, the Tactical Games Model, can be defined as conveying content through play. Its ability to generate interest and excitement, provide meaningful learning, and enhance performance are considered important developmental features. Considering these effects, the perception of success experienced by individuals participating in physical activity, as well as the types of motivation shaped by this perception, become processes worth examining. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the effects of football training based on the Tactical Games Model on children's overall performance, types of motivation, and perceived success. The population of the study consists of amateur football players actively playing in İzmir, Türkiye. The sample includes 40 volunteer players. Half of the sample formed the control group (20 players), while the other half formed the experimental group (20 players). Before the experimental procedure, participants completed the“Perceived Success Questionnaire (children's version)”and the“Sport Motivation Scale (children's form).”In addition, to determine branch-specific overall performance scores, the“Team Sports Measurement Procedure”table was used. After the pre-tests, the experimental group underwent 8 weeks of football training using the Tactical Games Model, while the control group continued with the Direct Instruction Model. At the end of 8 weeks, the same scales were administered as post-tests. Data were analyzed using JASP statistical software (version 0.19.3). The analyses showed that the data were normally distributed. Therefore, a two-way repeated measures ANOVA was conducted. The results revealed a significant interaction effect in the task orientation sub-dimension; however, this interaction was not due to repeated measurements or group differences. No significant findings were observed in other sub-dimensions or overall performance scores (p > 0.05). Across the whole sample (N = 40), significant differences were found between pre- and post-tests in motivation and identified regulation sub-dimensions (p < 0.05). Regarding total performance, only significant differences between groups were observed (p < 0.05).