Halkapınar su kaynaklarında radyoaktivite düzeylerinin belirlenmesi
Determination of radioactivity levels in halkapinar water resources
- Tez No: 969944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU İÇHEDEF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal radyoaktivite, Radon, Natural radioactivity, Radon
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Bilim Dalı
Özet
Halkapınar'da bulunan yeraltı su kaynakları İzmir şehrinin su ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Bu nedenle, Halkapınar su kaynakları ve çevresindeki su ile toprak örneklerinde radyoaktivite düzeylerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. İzmir kentine içme suyu sağlanması açısından önemli bir bölge olmasının yanı sıra İzmir Fayının Pınarbaşı segmenti üzerinde yer alması da bu bölgedeki araştırmaların artmasında önemli bir rol oynamıştır. Bu durum bölgedeki jeolojik yapının ve yeraltı su kaynaklarının incelenmesi açısından bilimsel bir öneme sahiptir. Halkapınar'da İZSU tarafında açılan 25 adet su kuyusu bulunmaktadır. Bölgede bulunan su kuyularının 5 tanesinden periyodik olarak su örnekleri toplanmıştır. Bu çalışmada, RAD H2O dedektörü kullanılarak kuyulardan alınan su örneklerinin konsantrasyonları tespit edilmiştir. Suları çevreleyen toprak örnekleri ise gama spektroskopi sistemi kullanılarak doğal radyoaktivite (238U, 232Th,40K) düzeyleri belirlenmiştir. Çalışmada toplam 138 adet su örneği toplanmıştır. Örneklerin radon konsantrasyonları, sıcaklık, pH, iletkenlik ve silika değerleri ölçülmüştür. Radon konsantrasyonları 0,3 ile 4,1 Bq/L arasında değişmekte olup en yüksek radon konsantrasyon değeri Ekim ayında, en düşük ise Nisan ayında belirlenmiştir. Kuyu sularının sıcaklıkları 21,5 ila 26,2 °C, pH değerleri 7,01 ile 7,46, elektriksel iletkenliği 516 ile 556 µS/cm arasında değişmiştir. Toprak örneklerindeki doğal radyonüklid konsantrasyonları ise 238U değeri ortalama 53,6 Bq/kg, 232Th değeri ortalama 29.1 Bq/kg ve 40K değeri ise ortalama 265 Bq/kg olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The groundwater resources in Halkapınar are a major source of İzmir's drinking water supply. Therefore, determining the radioactivity levels in water and soil samples from Halkapınar and its surroundings is of great importance. In addition to being a crucial area for İzmir's drinking water supply, Halkapınar is located on the Pınarbaşı segment of the İzmir Fault, which has increased the interest in regional studies. This situation holds scientific importance for the investigation of the geological structure and groundwater resources in the area. There are 25 water wells operated by IZSU in the region. Water samples were taken periodically from 5 of these wells. In this study, radon concentration levels in water samples were measured using the RAD H2O detector. Natural radioactivity levels of soil samples surrounding the water sources (238U, 232Th, 40K) were determined by gamma spectrometry. A total of 138 water samples were collected. Radon concentrations ranged from 0,3 to 4,1 Bq/L, with the highest concentration measured in October and the lowest in April. Water temperatures varied between 21,5 to 26,2 °C, pH values ranged from 7,01 to 7,46, and electrical conductivity was between 516 and 556 µS/cm. The average concentrations of natural radionuclides in soil samples were measured as 53,6 Bq/kg for 238U, 29,1 Bq/kg for 232Th, and 265 Bq/kg for 40K.