Toplum kökenli pnömoni tanılı hastalarda N-Terminal Pro- Beyin Natriüretik Peptit (NT-ProBNP) düzeyinin prognozu öngörmedeki yeri
The prognostic role of N-Terminal Pro–Brain Natriuretic Peptide (NT-ProBNP) levels in patients diagnosed with community-acquired pneumonia
- Tez No: 969954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Pnömoni, Toplumdan edinilen enfeksiyonlar, NT-ProBNP, Prognoz, Pneumonia, Community-acquired infections, NT-ProBNP, Prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Toplum kökenli pnömoni tanısı ile hastaneye yatışı olan hastalarda NT-ProBNP düzeyinin pnömoni prognozunu öngörmede, yatış süresinin, yoğun bakım ihtiyacının ve mortalite riskinin belirlenmesinde bir belirteç olarak kullanılabilirliğini ve pnömoni klinik risk skorları (Konfüzyon, Üremi, Solunum sayısı, Kan basıncı, Yaş ≥ 65 (CURB 65) ve Pneumonia Severity Index (PSI)) ile ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi İç Hastalıkları servisinde Ocak 2022-Ocak 2025 tarihleri arasında toplum kökenli pnömoni tanısı ile yatmış olan dahil edilme kriterlerini karşılayan, dışlanma kriteri bulunmayan toplam 69 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet, bilinen ek hastalıkları, bilinç durumu, kan basıncı, nabız, dakika solunum sayısı, satürasyon, vücut sıcaklığı, vücut kitle indeksi, CURB 65 skoru, PSI puanı, yatış süresi ve hastaneden çıkış şekli olmak üzere demografik veriler ve klinik parametreler kaydedildi. Laboratuvar parametreleri olarak; üre, kreatinin, sodyum, glukoz, hematokrit, CRP, prokalsitonin, sedimantasyon, arteriyel kan gazı pH ve PaO2 ve NT-ProBNP değerleri hastane laboratuvar referans değerleri baz alınarak kaydedildi. Laboratuvar parametrelerine plevral efüzyon varlığı, elektrokardiyografi bulguları ve transtorasik ekokadiyografi bulguları da (Ejeksiyon Fraksiyonu, pulmoner arter basıncı, sol ventrikül çapı, sağ ve sol atrium çapı, kalp kapak patolojileri) kaydedildi. BULGULAR: Şifa ile taburcu olan hastalar ile yoğun bakım ünitesine nakledilen ya da eksitus olan hastaların NT-ProBNP düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptandı (p:0,03). Hastaların düşük riskli grup (PSI sınıf I, II, III) ve yüksek riskli grup (PSI sınıf IV, V) olarak ayrıldıkları risk gruplarına göre NT-ProBNP düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptandı (p:0,001). Hastaların çıkış şekli ile NT-ProBNP düzeyleri arasında r=0,258 ilişki katsayılı p:0,032 olan pozitif yönlü ilişki saptandı. Prognozu öngörmede NT-ProBNP düzeyi için hastaların çıkış şekillerine göre ROC eğrisi analizinde eğri altı alan (EAA) 0,704 (%95 güven aralığı (%95 GA): 0,539-0,869) olup p: 0,033 olarak saptandı. Eksitus olan ya da yoğun bakıma giden hastaları şifa ile taburcu olan hastalardan ayırmada NT-ProBNP 1816 pg/ml kesme değerinin duyarlılığı %75, özgüllüğü %64 olarak saptandı. SONUÇ: Yoğun bakıma nakledilen ya da eksitus olan hastalarda NT-ProBNP düzeyinin şifa ile taburcu olan hastalara göre daha yüksek olduğu görüldü. Yüksek riskli PSI sınıflarında olan hastaların NT-ProBNP düzeylerinin daha yüksek olduğu saptandı. Ancak CURB 65 skoru ile NT-ProBNP düzeyi arasında anlamlı ilişki görülmedi. Toplum kökenli pnömoni şiddetini belirlemede, prognozunu öngörmede, hastaların tedavilerine ve takip edilecekleri yere karar vermede NT-ProBNP düzeyi yol gösterici olabilir. NT-ProBNP ve PSI puanlaması arasındaki net ilişkiye bakarak hastalık şiddetini belirlemekte kullanılan CURB 65 ve PSI puanı gibi çok sayıda faktör içeren skorlamalar yerine tek bir biyobelirteç olan NT-ProBNP düzeyinin kullanımı faydalı olabilir. Ancak bu konuda daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aimed to evaluate the utility of N-terminal pro–brain natriuretic peptide (NT-ProBNP) levels as a prognostic biomarker in patients hospitalized with a diagnosis of community-acquired pneumonia. Specifically, we investigated its association with the prediction of disease prognosis, length of hospital stay, need for intensive care, and mortality risk. Furthermore, the relationship between NT-ProBNP levels and established clinical pneumonia severity scores (Confusion, Urea, Respiratory rate, Blood pressure, Age ≥ 65 (CURB-65), and the Pneumonia Severity Index (PSI)) was analyzed. MATERIALS AND METHODS: A total of 69 patients who were hospitalized with a diagnosis of CAP and met the inclusion criteria (with no exclusion criteria) at the Department of Internal Medicine, Istanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, between January 2022 and January 2025, were enrolled in this study. Demographic data and clinical parameters were recorded, including age, sex, comorbidities, level of consciousness, blood pressure, pulse, respiratory rate, oxygen saturation, body temperature, body mass index, CURB-65 score, PSI score, length of stay, and discharge status. Laboratory data included urea, creatinine, sodium, glucose, hematocrit, CRP, procalcitonin, ESR, arterial blood gas pH and PaO₂, and NT-ProBNP levels, based on hospital laboratory reference values. Additionally, the presence of pleural effusion, electrocardiography findings, and transthoracic echocardiographic findings (ejection fraction, systolic pulmonary artery pressure, left ventricular diameter, left and right atrial diameters, and valvular pathologies) were documented. RESULTS: A statistically significant difference in NT-ProBNP levels was observed between patients who were discharged with full recovery and those who were transferred to the intensive care unit or deceased (p = 0.03). There was also a significant association between NT-ProBNP levels and risk stratification based on PSI scores; lower-risk group (PSI Class I, II, III) and higher-risk group (PSI Class IV, V) (p = 0.001). A positive correlation was found between NT-ProBNP levels and discharge status (r = 0.258, p = 0.032). In Receiver operating characteristic (ROC) curve analysis of NT-ProBNP levels in predicting clinical outcomes at the end of hospitalization, the area under the curve (AUC) was 0.704 (95% CI: 0.539–0.869, p = 0.033). An NT-ProBNP cutoff value of 1816 pg/mL yielded a sensitivity of 75% and specificity of 64% in distinguishing patients who died or required ICU admission from those who were discharged in good health. CONCLUSION: NT-ProBNP levels were found to be higher in patients who were transferred to the intensive care unit or who died, compared to those who were discharged with recovery. Patients classified in high-risk PSI classes were found to have higher NT-ProBNP levels. However, no significant correlation was found between NT-ProBNP levels and CURB-65 scores. NT-ProBNP levels may serve as a useful marker in determining the severity and prognosis of community-acquired pneumonia, as well as in guiding decisions regarding treatment and the appropriate level of care. Considering the clear relationship between NT-ProBNP and PSI scores, the use of NT-ProBNP as a single biomarker may be beneficial compared to complex scoring systems such as CURB-65 and PSI, which include multiple variables. However, further clinical studies are needed in this area.