ARCS-V tasarımına dayalı farklılaştırılmış öğrenme ortamlarının meslek lisesi öğrencilerinin başarı, motivasyon, özyeterlik ve üst bilişsel farkındalıklarına etkisi
The effects of differentiated learning environments based on the ARCS-V design on vocational high school students' achievement, motivation, self-efficacy, and metacognitive awareness
  1. Tez No: 969953
  2. Yazar: ELİF ÖZYENGİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN SEDA SARACALOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ARCS Güdüsel Tasarım Modeli, Farklılaştırılmış öğretim, ARCS Motive Design Model, Differentiated instruction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezinin genel amacı, ARCS-V tasarımına dayalı farklılaştırılmış öğrenme ortamlarının 9. sınıf meslek lisesi öğrenicilerinin mesleki gelişim atölyesi dersindeki başarı, motivasyon, özyeterlik ve üst bilişsel farkındalıklarına etkisini incelemektir Çalışma, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı bünyesinde gerçekleştirilmiş olup, danışmanlığını Prof. Dr. Asuman Seda SARACALOĞLU yürütmüştür. Araştırma, karma yöntem kullanılarak tasarlanmış ve müdahale deseni temel alınmıştır. Çalışmanın nicel bölümü; deney ve kontrol gruplu, ön test, son test ve kalıcılık testlerini içeren yarı-deneysel desende, nitel bölümü ise durum çalışması deseninde gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında bir meslek lisesinde pilot uygulama yapılmış ve bu süreçte elde edilen geri bildirimler, esas çalışmanın yapılandırılmasında kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, bir meslek lisesinin iki 9. sınıfı oluşturmuştur. Bu sınıflardan biri deney grubu, diğeri ise kontrol grubu olarak atanmıştır. Uygulama süreci 15 hafta sürmüş; ARCS-V tasarımına dayalı olarak geliştirilen farklılaştırılmış öğrenme ortamları tasarımı uygulanırken kontrol grubunda mevcut öğretim programı takip edilmiştir. Öğrencilerin öğrenme profilleri, öğrencilerin alanları, BİG16 öğrenme biçemleri envanteri ve ön test sonuçlarından elde edilen veriler doğrultusunda belirlenmiştir. Farklılaştırılmış öğretim tasarımında içerik, süreç ve ürün unsurlarına odaklanılmıştır. Araştırma verileri, karma yöntemle toplanmıştır. Nicel veriler, MGA dersi Başarı Testi, ÜBFÖ, ARCS-V Motivasyon Ölçeği ve Özyeterlik Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Bu testler, uygulama öncesinde, uygulama sonrasında ve dört hafta sonrasında kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Nitel veriler ise yansıtıcı günlükler, gözlem formları ve yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Nicel veriler MANCOVA yöntemiyle analiz edilmiş, nitel veriler ise içerik ve betimsel analiz teknikleriyle incelenmiştir. Araştırma bulguları, ARCS-V tasarımına dayalı farklılaştırılmış öğretim tasarımının, deney grubu öğrencilerinin başarı, motivasyon, üstbilişsel farkındalık ve özyeterlik düzeylerinde olumlu etkiler yarattığını göstermiştir. Bu tasarım, öğrencilerin derse yönelik ilgilerini ve motivasyonlarını artırmış, öğrenme süreçlerine aktif katılımlarını sağlamış ve öz-yönetim becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Sonuç olarak, ARCS-V tasarımına dayalı farklılaştırılmış öğretim tasarımının öğrencilerin hem akademik başarılarını hem de motivasyon, üstbilişsel farklılık ve özyeterlik durumlarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this doctoral dissertation is to examine the effects of differentiated learning environments based on the ARCS-V design on 9th-grade vocational high school students' achievement, motivation, self-efficacy, and metacognitive awareness in the context of the Vocational Development Workshop course. The study was conducted within the Department of Educational Sciences under the supervision of Prof. Dr. Asuman Seda SARACALOĞLU. A mixed-methods approach was employed, with the intervention design serving as the foundation. The quantitative phase used a pretest-posttest control group quasi-experimental design, while the qualitative phase utilized a case study. A pilot implementation was carried out at a vocational high school, and the feedback obtained from this process informed the primary study's structure. The study sample consisted of two 9th-grade classes at a vocational high school with an average achievement level. One class was designated as the experimental group, while the other served as the control group. The implementation process lasted 15 weeks; the experimental group was taught using differentiated learning environments based on the ARCS-V design, while the control group followed the existing curriculum. Students' learning profiles were determined using data from the BİG16 Learning Style Inventory, their academic fields, and pretest results. The differentiated instruction design focused on the elements of content, process, and product. Data for the study were collected using a mixed-methods approach. Quantitative data were gathered through the Vocational Development Workshop Course Achievement Test, ÜBFÖ Scale, ARCS-V Motivation Scale, and Self-Efficacy Scale. These instruments were administered as pretests, posttests, and retention tests four weeks after the implementation. Qualitative data were obtained through reflective journals, observation forms, and semi-structured interviews. Quantitative data were analyzed using MANCOVA, while qualitative data were examined using content and descriptive analysis techniques. The findings indicated that the differentiated instruction based on the ARCS-V design positively impacted the achievement, motivation, metacognitive awareness, and self-efficacy levels of the experimental group students. This design increased students' interest, motivation, and active participation in the course. It also enhanced their self-regulation skills, enabling them to explore their learning processes and fostering a more engaging and enjoyable learning experience. In conclusion, differentiated instruction positively influenced students' academic success, motivation, metacognitive awareness, and self-efficacy.