Real estate prices and corporate borrowing: Evidence from Turkey
Gayrimenkul fiyatları ve şirket borçlanması: Türkiye örneği
  1. Tez No: 969965
  2. Yazar: UTKU ÇİTLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkuller, Real estates
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'deki firmaların sermaye yapıları ile teminat değerleri arasındaki ilişkiyi, özellikle gayrimenkul varlıkları üzerinden incelemektedir. KOBİ'leri de kapsayan zengin bir veri seti kullanılarak, firmaların gayrimenkul varlıklarının değerindeki değişimler yerel gayrimenkul fiyatlarıyla ölçülmekte ve bu fiyat dalgalanmalarının borçlanma oranlarına etkisi araştırılmaktadır. Firmaların fiyatlara maruziyeti, başlangıçtaki gayrimenkul sahipliği durumlarına göre tanımlandığında ve hem tüm sahip firmalar için eşit olduğu hem de zaman içinde sabit kaldığı varsayıldığında, fiyat artışları ile gayrimenkul sahibi firmaların uzun vadeli borçlanmaları arasında pozitif bir ilişki görülmektedir. Tüm sahip firmalar için maruziyetin eşit olduğu varsayımına devam ederek, sahiplik durumunun zaman içinde değişmesine izin verildiğinde ise uzun vadeli borçlanma üzerindeki pozitif etkiler yine devam etmektedir. Ayrıca bu pozitif etkiler kısa vadeli borçlanmada da görülmektedir. Öte yandan, firmalar arasındaki maruziyet farkı, sahip oldukları gayrimenkul varlıklarının miktarına göre tanımlandığında, gayrimenkul değerleri ile borçlanma arasındaki ilişki tersine dönmektedir. Bu durumda, daha fazla gayrimenkule sahip firmaların fiyatlar yükseldiğinde hem kısa hem de uzun vadeli borçlarını azaltma eğiliminde oldukları görülmektedir. Bu bulgular, gayrimenkul fiyatları ile borçlanma arasındaki ilişkinin, firmaların gayrimenkul piyasasına olan maruziyet derecesine bağlı olarak önemli ölçüde değiştiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between the capital structures of firms in Turkey and their collateral values, particularly through real estate assets. Using a rich dataset, including private SMEs, it investigates whether fluctuations in local real estate prices, which are used for measuring the changes in the value of firms' real estate holdings, affect firms' leverage. When firms' exposure to real estate prices is defined based on initial real estate ownership status, assumed to be identical across owner firms and fixed over time, the findings show that price increases are associated with higher long-term debt among owners compared to non-owners. Also, when ownership status is allowed to vary over time, by still assuming all owners have the same degree of exposure, the findings continue to show positive effects on leverage. These effects also extend to short-term borrowing. However, when firms differ in their exposure based on the amount of real estate assets they own, the relationship between real estate values and leverage reverses. In this case, firms with more real estate assets are more likely to reduce both short and long-term debt when prices rise. These findings suggest that the relationship is highly shaped by the degree of firms' exposure to the real estate market.