Hirfanlı baraj gölü'nde yaşayan israil sazanı (carassius gibelio (bloch, 1782))'nın bakteriyel bağırsak florasının incelenmesi
Investigation of bacterial gut flora of prussian carp (carassius gibelio (bloch, 1782)) inhabiting hirfanli dam lake
- Tez No: 969966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Microbiology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Bağırsak florası, Mikrobiyal flora, Intestinal flora, Microbial flora
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Hirfanlı Baraj Gölü'nde yaşayan Carassius gibelio'nun bağırsak florasında yer alan kültüre edilebilen bakterilerin izolasyonu, antagonistik aktivitelerinin belirlenmesi ve moleküler tanımlanmasını amaçlamıştır. Mart 2023'te elde edilen 6 sağlıklı bireyin bağırsak içerikleri steril serum fizyoloji içerisinde homojenize edilip seri dilüsyonları sağlanmıştır. Nütrient agar (NA), Eozin Metilen Mavisi Agar (EMB), Eskülin Safra Agar (EBSA), De Man-Rogosa-Sharpe Agar (MRS) ve Bacillus Kromojenik Agar (BCA) besiyerlerine ekim yapılmıştır. NA'da 2.5×10⁷–3.5×10⁸ KOB/mL aralığında yüksek toplam bakteri yükü saptanmıştır. Koloni morfolojisine göre 44 izolat saflaştırılmış; bunların arasından antagonistik potansiyeli olan 6 izolat seçilmiştir (NK-7, NK-14, NK-36, NK-38, NK-40, NK-42). Agar kuyucuk (well diffusion) yönteminde bu izolatlar E. coli, K. pneumoniae, S. aureus, E. faecalis, B. subtilis, B. cereus ve Candida türlerine karşı antagonistik aktiviteleri test edilmiştir. Özellikle NK-36, NK-38, NK-40 ve NK-42 izolatlarının Gram-pozitif referans suşlara ve tüm izolatların C. albicans ve C. tropicalis'e karşı antagonistik aktivite gösterdikleri tespit edilmiştir. 16S rRNA dizilemesi ve oluşturulan filogenetik dendogram analizleriyle NK-7 izolatı Pseudomonas putida, NK-14 ve NK-36 izolatları Bacillus sp, NK-38 izolatı Enterobacter mori, NK-40 ve NK-42 izolatları Acinetobacter calcoaceticus olarak tanımlanmıştır. Bulgular, C. gibelio bağırsak florasının yüksek mikrobiyal yüke sahip olduğunu, Proteobacteria ve Firmicutes üyelerinin ağırlık kazandığını ve bazı izolatların patojenlere karşı antagonistik etki gösterebildiğini ortaya koymaktadır. Çalışma, kültüre bağımlı yaklaşımın sınırlılıklarını (yalnızca kültürlenebilir fraksiyon) kabul ederek, seçilen izolatların akuakültürde biyokontrol/probiyotik aday olarak değerlendirilebilmesi için safra tuzu ve düşük pH toleransı, epitele tutunma, güvenlik ve in vivo etkililik testleri ile metagenomik doğrulama gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to isolate, determine the antagonistic activities and molecular identification of culturable bacteria in the intestinal flora of Carassius gibelio inhabiting Hirfanlı Dam Lake. Intestinal contents of 6 healthy individuals obtained in March 2023 were homogenized in sterile physiological serum and serial dilutions were made. Nutrient agar (NA), Eosin Methylene Blue Agar (EMB), Esculin Bile Agar (EBSA), De Man-Rogosa-Sharpe Agar (MRS) and Bacillus Chromogenic Agar (BCA) were inoculated. High total bacterial loads were detected in the range of 2.5×10⁷–3.5×10⁸ CFU/mL in NA. 44 isolates were purified according to colony morphology; Among these, 6 isolates with antagonistic potential were selected (NK-7, NK-14, NK-36, NK-38, NK-40, NK-42). These isolates were tested for their antagonistic activities against E. coli, K. pneumoniae, S. aureus, E. faecalis, B. subtilis, B. cereus and Candida species using the agar well diffusion method. It was determined that isolates NK-36, NK-38, NK-40 and NK-42 in particular showed antagonistic activity against Gram-positive reference strains, and all isolates showed antagonistic activity against C. albicans and C. tropicalis. Based on 16S rRNA sequencing and phylogenetic dendogram analysis, isolate NK-7 was identified as Pseudomonas putida, isolates NK-14 and NK-36 as Bacillus sp, isolate NK-38 as Enterobacter mori, and isolates NK-40 and NK-42 as Acinetobacter calcoaceticus. The findings suggest that the intestinal flora of C. gibelio has a high microbial load, with members of Proteobacteria and Firmicutes predominating, and that some isolates may exhibit antagonistic activity against pathogens. Recognizing the limitations of the culture-dependent approach (culturable fraction only), the study emphasizes the need for metagenomic validation with bile salt and low pH tolerance, epithelial adherence, safety, and in vivo efficacy tests for the selected isolates to be considered biocontrol/probiotic candidates in aquaculture.