Doğal zeolitlerde amonyak (NH3) adsorpsiyonu
Adsorption of ammonia (NH3) on natural zeolites
  1. Tez No: 96996
  2. Yazar: A. YAVUZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL YÖRÜKOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Amonyak, Adsorpsiyon, Doğal Zeolit, Modifiye Zeolit, Klinoptilolit, Ammonia, Adsorption, Natural Zeolite, Modified Zeolite, Clinoptilolite
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞAL ZEOLİTLERDE AMONYAK (NH3) ADSORPSİYONU A. Yavuz ÇELİK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI 2000 Amonyak (NH3) genellikle evlerde yağlı maddeleri temizlemede, plastik ve lifli maddelerin üretiminde, gübre üretiminde ve soğutucu sistemlerde kullanılır. Bunların yanısıra, koku kirliliği de oluştur. İnsan sağlığını, yaşamını ve hayvanların verimini etkileyen bu tehlikeli gazın Manisa Gördes yöresine ait doğal zeolitlerle adsorpsiyonu bu çalışmanın özünü oluşturmaktadır. Bu çalışmada Manisa Gördes yöresine ait doğal zeolitin (klinoptilolit) ısıtmalı yığın yöntemi ile 0.1N, 0.5N, INTik Na+, Li+, Ca+2 ve Mg+2 iyonik formları hazırlanmıştır. Doğal zeolitin ve iyonik formlarının oda sıcaklığında (-20 °C) lN"Iik amonyak çözeltisinin buharı adsorbe ettirilerek adsorpsiyon grafikleri çizilmiştir. Doğal zeolit ve iyonik formlarının İR spektrumları çekilerek amonyak (NH3) adsorpsiyonu incelenmiştir. Manisa Gördes yöresine ait doğal zeolit (klinoptilolit) ve iyonik formları üzerinde yapılan amonyak (NH3) adsorpsiyon deneyleri sonucunda, İN Ca+2 modifiye zeolitinin amonyak (NH3) gazını diğer modifiye zeolitlere göre daha iyi adsorpladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ADSORPTION OF AMMONIA (NH3) ON NATURAL ZEOLITES A. Yavuz ÇELİK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKO?ULLARI 2000 Ammonia (NH3) is often used in the production of the plastic and fibrous matters, in the freezing systems and the production of the fertilizer, in the cleaning of the oily matters at houses. However, it also produces the pollution of the smell. The adsorption by natural zeolites belonging to Manisa Gördes region of this dangeraous gas which effects the animals is to give the basis of this study. In this study, the natural zeolites (clinoptilolite) belonging to Manisa Gördes region is prepared its ionic forms Na+, Li+, Ca+2 and Mg+2 with 0.1N, 0.5N, IN by the heated pile method. The adsorption grafic of natural zeolite and its ionic forms at room temprature (~20 °C) are plotted out by making adsorption with the vapor of IN ammonia (NH3) solution. The ammonia (NH3) adsorption of natural zeolite and ionic forms was axamined by getting their IR spektrums. In conclusion of the ammonia (NH3) adsorption experiments made over natural zeolite (clinoptilolite) and its ionic forms belonging to Manisa Gördes region, it is seen that the IN Ca+2 modified zeolite is better adsorbed one of the ammonia (NH3) gas than the other modified zeolites.