Yer ve duvar karolarına çeşitli deflokulantların etkileri ve katı konsantrasyonunun arttırılması
The Effects of various deflocculants to floor and wall tiles and to increase their solid concentration
  1. Tez No: 96998
  2. Yazar: YAVUZ ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deflocculant, Rheology, Clay, Mass, Electrostatic, Viscosity, Sodium Polyacrylat II
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YER VE DUVAR KAROLARINA ÇEŞİTLİ DEFLOKULANTLARIN ETKİLERİ VE KATI KONSANTRASYONUNUN ARTTIRILMASI YAVUZ ERGÜN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ferhat KARA 2000, Sayfa 65 Reolojik özellikler üzerine çamurdaki katı miktarı, deflokulant cinsi ve derişimi, kimyasal ve mineralojik bileşim, tane boyut dağılımı ve şekli, sıcaklık ve pH gibi pek çok parametre etki etmektedir. Bu çalışmada İstanbul kili ile çeşitli fabrikaların yer ve duvar karolarına, çeşitli deflokulantların etkileri ve buna bağlı olarak katı konsantrasyonun artmasıyla reolojik özelliklerin nasıl değiştiği araştırılmıştır. Sodyum poliakrilat, Sodyum polikarboksilat, Sodyum silikat, Sodyum tripolifosfat, Giesfixs C-91 ve Ceramic-T adlı deflokulantlar değişen oranlarda kullanılarak hazırlanan kil çamurları ve masselerin çeşitli katı konsantrasyonlarında vizkoziteleri, tiksotropi, pH, sıcaklık ve akma zamanları ölçülmüştür. Yapılan bu çalışmada % 60 ile % 73 oranlarına varan katı konsantrasyonlarında masse çamurları hazırlanmıştır. Yapılan deneyler sonucunda farklı deflokulantlarla hazırlanan değişen katı konsantrasyonlardaki kil ve masse çamurları arasında en düşük vizkoziteyi sodyum polikarboksilat + cam suyu karışımını veya yaklaşık aynı özellikleri taşıyan sodyum poliakrilat + cam suyu ile hazırlanan çamurların sağladığı görülmüştür. Bu durumda organik deflokulantlar ve cam suyu kombinasyonu masse üzerinde hem sterik hem de elektrostatik stabilizasyon sağlamasıyla olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Deflokulant, reoloji, kil, masse, elektrostatik, vizkozite, sodyum poliakrilat
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECTS OF VARIOUS DEFLOCCULANTS ON THE SOLID CONSANTRATION OF FLOOR AND WALL TILES YAVUZ ERGÜN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Ceramic Engineering Supervisor: Associate Professor Dr. Ferhat KARA 2000, 65 Pages Various parameters like the solid concentration of the slurry, type and amount of deflocculant, chemical and mineralogical composition of the slurry, grain shape and grain size distribution, temperature and pH affect the rheological properties of the slurry. In this study, the effects of various deflocculants on İstanbul clay and floor and wall tiles of various factories have been investigated. The effect of the concomitted increase in solid concentration of the slurry on the rheological properties has also been considered. Clay slurries and masses were prepared by adding various amounts of the deflocculants sodium polyacrylate, sodium polycarbocsylate, sodium silicate, sodium tripolyphosphate, Giessfixs C- 91 and ceramic-T and their viscosity, tiksotropy, pH, temperature and flow rate were measured at different solid concentrations. The mass slurries used in this study had solid concentrations which varied from 63 % to 73 %. The results of the experiments have shown that the lowest viscosity is attained in clay and mass slurries prepared with sodium polycarbocsylate plus water glass or with ployacrylate plus water glass which has approximately the same characteristics. It is proposed that the combination of organic deflocculants and water glass brings about both steric and electrostatic stabilization of the slurry thereby decreasing viscosity.