Travma hastalarında iyonize kalsiyum değerinin prognoza etkisinin incelenmesi
The effect of ionized calcium levels on prognosis in trauma patients
  1. Tez No: 969985
  2. Yazar: ÖMER FARUK BOLEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE BANU TAŞDEMİR MECİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum, Mortalite, Travma, Yoğun Bakım, Calcium, Intensive Care, Mortality, Trauma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmamızın amacı yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yatan travma hastalarında hastaneye başvuru sırasındaki iyonize kalsiyum (iCa) değerleriyle mortalite arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Anesteziyoloji ve Reanimasyon YBÜ'de 01.01.2021 ve 31.12.2023 tarihleri arasında, travma nedeniyle 24 saatten daha uzun süre takip edilen, 18 yaş üstü toplam 92 hasta çalışmaya dahil edildi. Travma hastalarının demografik ve klinik özellikleri, laboratuvar verileri, Glasgow koma skalası (GKS) ve Yaralanma Ciddiyet Skoru (İSS) değerleri, mekanik ventilatör ihtiyaçları ve mortaliteleri iCa düzeylerine göre karşılaştırıldı. Hastalar acil serviste ilk alınan kan gazındaki iCa düzeylerine göre; iCa<1.00 mmol/L olan hipokalsemik hastalar ve iCa≥1.00 mmol/L olan normokalsemik hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Bulgular:iCa düzeylerine göre grupları ayırdığımızda yaş, cinsiyet ve kronik hastalıklar açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık yoktu. Hastaların hastanede yatış sürelerinin ortancası 7 gün olup gruplar arası farklılık yoktu (p=0,417). Hastaların %60,9'u trafik kazası, %22,8'i düşme ve %16,3'ü ateşli silah yaralanması nedeniyle YBÜ'ne yatırılmıştı.Hastaların %50'sinin cerrahi ihtiyacı, %63'ünün mekanik ventilasyon ihtiyacı ve %32,6'sının inotrop ihtiyacı olmuştur. Her iki grupta GKS (p=0,720) ve İSS(p=0,263) skorlaması açısından anlamlı farklılık yoktu.Hastaların %73,9'u mortal seyretmiştir ve her iki grup arasında mortalite açısından anlamlı farklılık yoktu (p=0,434). Gruplar arasında sağ kalım analizi yapıldığında; iCa<1.00mmol/L olan grupta 30 günlük sağkalım %29,2 bulunurken iCa≥1.00mmol/L olan grupta ise %34,4'idi (logrank p= 0,043). Sonuç:Çalışmamızda gruplar arası mortalitede fark çıkmasa daiCa<1.00mmol/L olan hipokalsemik hastaların 30 günlük sağkalımı daha düşük bulunmuştur.Travma hastalarında erken dönemde kan gazında bakılan iCadüzeylerininin mortaliteyle ilişkisinin araştırıldığı daha geniş prospektif çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between ionized calcium (iCa) levels on admission and mortality in trauma patients hospitalized in the intensive care unit (ICU). Materials and Methods: Between 01.01.2021 and 31.12.2022, a total of 92 patients aged ≥18 years who were followed up for more than 24 hours due to trauma in the Anesthesiology and Reanimation ICU of our hospital were included in the study. Demographic and clinical characteristics, laboratory data, Glasgow coma scale (GCS) and Injury Severity Score (ISS) scores, mechanical ventilator needs and mortality of trauma patients were compared according to ionized iCa levels. Patients were divided into two groups as hypocalcemic patients with iCa<1.00 mmol/L and normocalcemic patients with iCa≥1.00 mmol/L according to iCa levels in the first blood gas obtained in the emergency department. Results: When we divided the groups according to iCa levels, there was no significant difference between the groups in terms of age, gender and chronic diseases. The median duration of hospitalization was 7 days and there was no difference between the groups (p=0.417). 60.9% of the patients were admitted to the intensive care unit due to traffic accidents, 22.8% due to falls and 16.3% due to gunshot wounds. 50% of the patients needed surgery, 63% needed mechanical ventilation and 32.6% needed inotropes. There was no significant difference in GCS (p=0.720) and ISS (p=0.263) scoring in both groups. 73.9% of the patients were mortal and there was no significant difference in mortality between the two groups (p=0.434). When survival was analyzed between the groups, 30-day survival was 29.2% in the group with iCa<1.00 mmol/L and 34.4% in the group with iCa≥1.00 mmol/L (logrank p= 0.043). Conclusion: Although there was no difference in mortality between the groups in our study, 30-day survival of hypocalcemic patients with iCa<1.00mmol/L was found to be lower. Larger prospective studies investigating the relationship between early blood gas iCa levels and mortality in trauma patients can be performed.