Dioksan ve thf eter stabilizatörleri ile CH₄, CO₂ ve H₂ gaz moleküllerinin çift kafesli klatrat hidrat sistemlerindeki etkileşim profilleri
Interaction profiles of dioxane and thf ether stabilizers with CH₄, CO₂ and H₂ gas molecules in doublecaged clathrate hydrate system
  1. Tez No: 969999
  2. Yazar: EMRAH ÇİÇEKTEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER MAŞLAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Enerji, Chemistry, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, Renewable energy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Gönen Jeotermal Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alternatif Enerji Kaynakları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
Özet
Klatrat hidratlar, ya da gaz hidratları, küçük gaz moleküllerini hapsedebilen kafes benzeri yapılar oluşturan üç boyutlu hidrojen bağlı su moleküllerinden oluşan bileşiklerdir. Bu kafeslerin kararlılığı, su kafesleri ile hapsolmuş gaz molekülleri arasındaki konak–konuk etkileşimlerinin kimyasal doğasına, kafesin türüne (küçük ya da büyük) bağlı olarak değişebilmektedir. Bu tez çalışması ikili klatrat hidratlarda büyük kafeste dioksan ve tetrahidrofuran eter molekülleri ile küçük kafeste metan, karbondioksit ve hidrojen moleküllerinin konak-konuk etkileşimleri teorik olarak incelenmiştir. Teorik çalışmalar Gaussian16 programı kullanılarak M062X/cc-pVDZ seviyesinde ve sII yapısında çift kafes sistemlerinin geometrik optimizasyonları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen hesaplama sonuçlarına göre, en düşük toplam etkileşim enerjisi −14.99 kcal/mol ile küçük kafeste CO₂ ve büyük kafeste 1,4-dioksan bulunan yapı için hesaplanmıştır. Özellikle 1,4-dioksan molekülünün iki oksijen atomu içeren altı üyeli halkalı yapısı sayesinde, THF'ye kıyasla kafes yapısına daha uyumlu bir şekilde yerleştiği ve su molekülleri ile daha güçlü etkileşimler kurarak sistemin genel kararlılığını önemli ölçüde artırdığı belirlenmiştir. Topolojik analizlerin, klasik olmayan zayıf hidrojen bağları ile van der Waals etkileşimlerinin bu moleküler sistemlerin stabilitesinde kritik rol oynadığını ve bu etkileşimlerin sistemin enerji profilinde doğrudan etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Clathrate hydrates, also known as gas hydrates, are compounds composed of three-dimensional hydrogen-bonded water molecules that form cage-like structures capable of trapping small gas molecules. The stability of these cages can vary depending on the chemical nature of the host–guest interactions between the water framework and the trapped gas molecules, as well as the type of cage (small or large). In this thesis, the host–guest interactions between dioxane and tetrahydrofuran (THF) ether molecules in the large cages, and methane (CH₄), carbon dioxide (CO₂), and hydrogen (H₂) molecules in the small cages of binary clathrate hydrate systems, were theoretically investigated. The theoretical studies were carried out using the Gaussian16 software at the M06-2X/cc-pVDZ level, and geometric optimizations of the sII-type double cage systems were performed. According to the computational results, the lowest total interaction energy was calculated as −14.99 kcal/mol for the structure containing CO₂ in the small cage and 1,4-dioxane in the large cage. It was specifically determined that 1,4-dioxane, due to its six-membered ring structure with two oxygen atoms, fits more compatibly into the cage structure compared to THF, and forms stronger interactions with water molecules, thereby significantly enhancing the overall stability of the system. Topological analyses revealed that non-classical weak hydrogen bonds and van der Waals interactions play a critical role in the stability of these molecular systems and directly influence the energy profile of the system.