Okul yöneticilerinin yönetim süreçlerine ilişkin mükemmel liderlik düzeyleri
School administrators management processes levels of excellent leadership
  1. Tez No: 970002
  2. Yazar: OĞUZHAN ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN KIRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mükemmellik, liderlik, yönetim, süreç ve okul yöneticisi, Excellence, leadership, management, process and school administrator
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kamu ortaokullarında görev yapan öğretmenlerin görüşlerine göre okul yöneticilerinin yönetim süreçlerine ilişkin mükemmel liderlik düzeylerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaca ulaşmak için ilk aşamada temel araştırma modeli ve ölçek geliştirme süreci; ikinci aşamada ise betimsel tarama modeli benimsenmiştir. Araştırma, Manisa ili merkez ve Turgutlu ilçelerinde görev yapan 281 ve 350 kişilik iki ayrı basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilen ve araştırmaya gönüllü katılan öğretmenler ile yapılmıştır. Araştırmanın birinci aşamasında, madde havuzu oluşturulmuş, uzman görüşlerine başvurulmuş, Turgutlu ilçesinde 281 öğretmen ile pilot uygulama gerçekleştirmiş ve“yönetim süreçlerine ilişkin mükemmel liderlik ölçeği”ortaya çıkarılmıştır. İkinci aşamada ise geliştirilen ölçeğin genel uygulaması Manisa il merkezindeki kamu ortaokullarında görev yapan 350 öğretmen ile yapılmıştır. Bu aşamada“yönetim süreçlerine ilişkin mükemmel liderlik ölçeği”nin doğrulandığı ve okul yöneticilerinin mükemmel liderlik düzeyleri tespit edilmiştir. Analizler SPSS 27 ve JAMOVI 2.6.17 programlarıyla gerçekleştirilmiştir. Okul yöneticileri yönetim süreçlerinin tüm boyutlarında yüksek düzeyde, görece en yüksek düzeyde örgütleme, en düşük düzeyde ise etkileme boyutlarında mükemmel liderlik sergilemektedirler. Öğretmenlerin; cinsiyet, yaş ve mesleki kıdemlerine göre okul yöneticilerinin yönetim süreçlerine ilişkin mükemmel liderlik düzeylerinde anlamlı farklılık tespit edilmemişken, eğitim durumu, medeni durum ve görev sürelerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Okul yöneticilerinin mükemmel liderlik sergilemeye devam etmeleri, yaşı ve kıdemi düşük olan öğretmenlerin okul yöneticilerinin mükemmel liderlik düzeylerine ilişkin görüşlerin düşük olmasının altında yatan nedenlerin araştırılması, ölçeğin geçerlik ve güvenirliğinin farklı örneklem grupları test edilmesi gibi çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine the levels of excellent leadership demonstrated by school administrators in management processes based on the opinions of teachers working in public secondary schools. To achieve this aim, a fundamental research model and a scale development process were adopted in the first phase, while a descriptive survey model was employed in the second phase. The research was carried out with volunteer teachers selected through a simple random sampling method, comprising two separate groups of 281 and 350 teachers working in the central district of Manisa and the Turgutlu district, respectively. In the first phase of the study, an item pool was created, expert opinions were obtained, and a pilot implementation was conducted with 281 teachers in Turgutlu. As a result, the“Excellent Leadership in Management Processes Scale”was developed. In the second phase, the general implementation of the developed scale was conducted with 350 teachers working in public secondary schools in the central district of Manisa. In this stage, the scale was validated, and the levels of excellent leadership among school administrators were determined. Analyses were performed using SPSS 27 and JAMOVI 2.6.17 software. The findings revealed that school administrators demonstrated high levels of excellent leadership in all dimensions of management processes, with the highest levels observed in the organization dimension and the lowest in the influence dimension. While no significant differences were found in administrators' leadership levels based on the teachers' gender, age, and professional seniority, significant differences were identified based on their educational background, marital status, and length of service at the school. Recommendations include encouraging school administrators to maintain their excellent leadership practices, investigating the underlying reasons for the lower perceptions of excellent leadership among younger and less experienced teachers, and testing the validity and reliability of the developed scale with different sample groups.