Endometrioid tip endometrium kanserinde uterin arter doppler ultrasonografisi ile lenf nodu metastazı ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between uterine artery doppler ultrasonography and lymph node metastasis in endometrioid-type endometrial cancer
- Tez No: 970008
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TANER TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, uterin arter, Doppler ultrasonografi, lenf nodu metastazı, rezistans indeksi (RI), pulsatilite indeksi (PI), prognostik faktörler, preoperatif değerlendirme, PSV, S/D oranı, EDV, myometrial invazyon, Endometrial cancer, uterine artery, Doppler ultrasonography, lymph node metastasis, resistance index (RI), pulsatility index (PI), prognostic factors, preoperative assessment, PSV, S/D ratio, EDV, myometrial invasion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, endometrioid tip endometrium kanseri tanısı alan hastalarda preoperatif dönemde uygulanan uterin arter Doppler ultrasonografi parametrelerinin, özellikle lenf nodu metastazı olmak üzere cerrahi ve patolojik prognostik risk faktörleriyle ilişkisini değerlendirmektir. Araştırma, Doppler ultrasonografi ile elde edilen göstergelerin, hastalığın yayılımı ve agresifliği hakkında cerrahi öncesi dönemde öngörü sağlayıp sağlayamayacağını belirlemeyi hedeflemektedir. Yöntem: Çalışma, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Kliniği'nde Ağustos 2023-Eylül 2024 tarihleri arasında opere edilen 18-85 yaş arası 64 kadın hasta üzerinde prospektif kohort olarak yürütülmüştür. Tüm hastalara operasyon öncesi ayrıntılı anamnez ve fizik muayene yapılmış, ardından ultrasonografik olarak uterus ve adneksler değerlendirilmiş ve bilateral uterin arter Doppler ultrasonografi ölçümleri alınmıştır. Ölçülen Doppler parametreleri arasında PSV, EDV, S/D, RI ve PI bulunmaktadır. Hastaların ameliyat sonrası patoloji raporlarında ise tümörün çapı, histolojik grade'i, myometrial invazyon derinliği, lenfovasküler alan invazyonu, servikal tutulum ve lenf nodu metastazı gibi cerrahi-patolojik özellikler ayrıntılı olarak kaydedilmiştir. Toplanan veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Grup karşılaştırmalarında uygun istatistiksel testler kullanılmış, ROC eğrileri ve AUC değerleriyle tanısal performans değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma grubundaki 64 hastanın yaş ortalaması 63,04±10,41 yıl olup çoğunluğu postmenopozal dönemdeydi. Preoperatif ultrasonografik değerlendirmede ortalama endometrium kalınlığı 22,01 mm (aralık: 3–93 mm) olarak ölçüldü. Uterin arter Doppler parametrelerinde ortalama PSV 39,02±17,83 cm/s, EDV 8,44±4,59 cm/s, S/D oranı 5,10±2,51, RI 0,75±0,11 ve PI 1,67±0,46 idi. Lenf nodu metastazı saptanan 16 hastada metastaz olmayan 48 hasta ile karşılaştırıldığında; ortalama PSV değeri lenf nodu metastazı pozitif olan grupta 26,65±13,47 cm/s iken viii negatif olan grupta 43,16±17,28 cm/s idi (p=0,001). EDV değeri lenf nodu metastazı olan grupta 10,34±5,73 cm/s, olmayan grupta 7,81±4,02 cm/s olup bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,070). S/D lenf nodu metastazı olan hastalarda 2,46±0,29, negatif hastalarda ise 5,99±2,3 olarak hesaplandı (p<0,0001). RI değeri metastaz lenf nodu metastazı pozitif 0,59±0,045, negatif grupta 0,81±0,05 idi (p<0,0001). PI değeri ise metastaz lenf nodu metastazı pozitif hastalarda 1,18±0,265, negatif hastalarda 1,84±0,39 olarak tespit edildi (p<0,0001). Ayrıca myometrial invazyon derinliği arttıkça Doppler parametrelerinde benzer şekilde anlamlı değişiklikler izlendi. Lenf nodu metastazını öngörmede cut-off değeri tanımlamak amacıyla yapılan ROC analizi sonucunda cut-off değerleri RI için 0.68, PI değeri için 1.53 ve S/D değeri için 3.19 olarak belirlendi. Çalışmamızda S/D, RI ve PI cut-off değerlerinin lenf nodu metastazını tahmin etmede sırasıyla sensivitesinin %97, %97 ve %77 olduğu ve her üç değer için spresifitenin ise %100 olduğu görüldü. AUC bu parametreler için sırasıyla 0.99, 0.99 ve 0.93 olarak hesaplandı ve anlamlı bulundu (p<0.001). Sonuç: Bu çalışma, uterin arter Doppler ultrasonografi ile elde edilen akım parametrelerinin, endometrium kanseri olan hastalarda lenf nodu metastazı ve diğer cerrahi-patolojik risk faktörlerini preoperatif dönemde güvenilir şekilde öngörebileceğini ortaya koymuştur. Düşük RI ve PI değerleri, artmış tümöral anjiyogenez ve düşük vasküler direnç ile yakından ilişkili olup, lenf nodu metastazı riskini öngörmede önemli bir belirteç potansiyeline sahiptir. Sonuçlar, Doppler ultrasonografinin cerrahi planlamada ve yüksek riskli hasta gruplarının belirlenmesinde yol gösterici olabileceğini göstermektedir. Bu yöntemin rutin preoperatif değerlendirmelere entegre edilmesi, kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarına katkı sunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between preoperative uterine artery Doppler ultrasonography parameters and surgical-pathological prognostic risk factors—particularly lymph node metastasis—in patients diagnosed with endometrioid-type endometrial cancer. The study sought to determine whether Doppler ultrasonography findings could provide predictive information about the extent and aggressiveness of the disease in the preoperative period. Methods: This prospective cohort study included 64 women aged 18–85 years who underwent surgery at Ankara Bilkent City Hospital, Department of Gynecologic Oncology Surgery, between August 2023 and September 2024. All patients underwent detailed anamnesis and physical examination before surgery, followed by ultrasonographic evaluation of the uterus and adnexa, as well as bilateral uterine artery Doppler ultrasonography measurements. The Doppler parameters measured included PSV (Peak Systolic Velocity), EDV (End Diastolic Velocity), S/D (Systolic/Diastolic ratio), RI (Resistance Index), and PI (Pulsatility Index). Postoperative pathology reports were reviewed for tumor size, histological grade, depth of myometrial invasion, lymphovascular space invasion, cervical involvement, and lymph node metastasis. Data were analyzed using the SPSS program, with appropriate statistical tests for group comparisons and diagnostic performance assessed by ROC curves and AUC values. Results: The mean age of the study population was 63.04 ± 10.41 years, with the majority being postmenopausal. The mean endometrial thickness on preoperative ultrasonography was 22.01 mm (range: 3–93 mm). The mean values for uterine artery Doppler parameters were as follows: PSV 39.02 ± 17.83 cm/s, EDV 8.44 ± 4.59 cm/s, S/D ratio 5.10 ± 2.51, RI 0.75 ± 0.11, and PI 1.67 ± 0.46. When 16 patients with lymph node metastasis were compared to 48 patients without metastasis, the mean PSV was 26.65 ± 13.47 cm/s in the metastasis-positive group and 43.16 ± 17.28 cm/s in the x negative group (p = 0.001). The EDV value was 10.34 ± 5.73 cm/s in the metastasis-positive group and 7.81 ± 4.02 cm/s in the negative group, but this difference was not statistically significant (p = 0.070). The S/D ratio was 2.46 ± 0.29 in metastasis-positive patients and 5.99 ± 2.3 in negative patients (p < 0.0001). The RI was 0.59 ± 0.045 in the metastasis-positive group and 0.81 ± 0.05 in the negative group (p < 0.0001). The PI was 1.18 ± 0.265 in metastasis-positive patients and 1.84 ± 0.39 in negative patients (p < 0.0001). Additionally, significant changes in Doppler parameters were observed with increasing tumor size and depth of myometrial invasion. ROC analysis to determine cut-off values for predicting lymph node metastasis identified 0.68 for RI, 1.53 for PI, and 3.19 for S/D ratio. In our study, the sensitivity of S/D, RI, and PI cut-off values for predicting lymph node metastasis was 97%, 97%, and 77%, respectively, while specificity for all three values was 100%. The AUC values were calculated as 0.99, 0.99, and 0.93, respectively, and were statistically significant (p < 0.001). Conclusion: This study demonstrated that hemodynamic parameters obtained by uterine artery Doppler ultrasonography can reliably predict lymph node metastasis and other surgical-pathological risk factors preoperatively in patients with endometrial cancer. Low RI and PI values were closely associated with increased tumoral angiogenesis and low vascular resistance and have significant potential as predictive markers for lymph node metastasis. The findings suggest that Doppler ultrasonography can guide surgical planning and identification of high-risk patient groups. Integrating this method into routine preoperative assessment may contribute to the development of personalized treatment approaches.