Böbrek transplantasyonu hastalarında potansiyel ilaç ilaç etkileşimlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective analysis of potential drug drug interactions in kidney transplant patients
  1. Tez No: 970015
  2. Yazar: BAŞAK IŞIK TUNCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELVİNAZ TAŞATARGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: renal transplantasyon – immunsupresif tedavi – ilaç etkileşimleri, renal transplantation, immunsupressive treatment, drug interactions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, böbrek nakli hastalarında dar terapötik etkili immunsupresif ajanlarla etkileşime girme potansiyeli olan ilaçları belirlemek ve bu etkileşimleri derecelendirmektir. Ayrıca, yaygın etkileşimlerin olası sonuçlarını tartışmak ve alternatif tedavilerin kullanımı konusunda farkındalık yaratmaktır. Yöntem: Renal transplantasyon cerrahisi sonrası organ nakli kliniklerinde yatarak tedavi sürecinde epikriz bilgilerine ulaşılabilen 412 hastada, potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri retrospektif olarak değerlendirilmiş ve“drugs.com”ilaç etkileşim veri tabanı ile derecelendirilmiştir. Bulgular: Tedavi protokollerinin majör düzeyde potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri açısından değerlendirildiği bu çalışmada canlı ve kadavra donörden transplantasyon uygulanan hastalarda ortalama etkileşim sayısı sırasıyla 2.65 ve 5.05 bulunmuştur. Tedavi sürecinde kullanılan ilaç sayısı 15'den az ve 16'dan fazla olduğunda ortalama etkileşim sayısı sırasıyla 1.42 ve 3.41 olarak saptanmıştır. Transplantasyon cerrahisi sonrası hastanede yatış süresi 10 günün altında ve 11 günün üzerinde olduğunda ise ortalama etkileşim sayısı sırasıyla 2.27 ve 3.40 olarak bulunmuş olup; gruplar arasındaki etkileşim sayısı farkı istatistiksel olarak anlamlıdır. Bununla birlikte; cinsiyetler ve yaş grupları arasında majör ilaç-ilaç etkileşimi sayısı açısından anlamlı fark bulunmamıştır. En sık karşılaşılan 10 potansiyel ilaç-ilaç etkileşimi arasında ilk sırada (%26.3) yer alan etkileşimin mikofenolat mofetil ile trimetoprim-sulfametoksazol adlı ilaçların eşzamanlı kullanılmasına bağlı olduğu görülmüştür. Sonuç: Donör tipi, hastanın kullandığı toplam ilaç sayısı ve transplantasyon sonrası hastanede kalış süresinin majör düzeyde ilaç-ilaç etkileşimi sıklığını etkileyen risk faktörleri olabileceği ancak cinsiyet ve yaş farklılıklarının majör ilaç-ilaç etkileşimi sayısını anlamlı olarak değiştirmediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objectives of this study were to identify drugs with the potential to interact with narrow-therapeutic immunosuppressive agents in kidney transplant patients and to grade these interactions. We also discussed the potential consequences of common interactions and raised awareness of the use of alternative therapies. Method: Potential drug-drug interactions were retrospectively analysed in 412 patients with available epicrisis information during their inpatient treatment in organ transplant clinics after renal transplantation surgery and were graded using the“drugs.com”drug interaction database. Results: In this study, which analysed treatment protocols for major potential drug-drug interactions, the mean interaction counts were 2.65 and 5.05 in patients undergoing living and deceased donor transplants, respectively. When the number of medications used during treatment was less than 15 and more than 16, the mean interaction counts were 1.42 and 3.41, respectively. When the post-transplant hospital stay was less than 10 days and more than 11 days, the mean interaction counts were 2.27 and 3.40, respectively; the difference in interaction counts between the groups was statistically significant. However, no significant difference was found in the number of major drug-drug interactions between genders and age groups. Among the 10 most common potential drug-drug interactions, the most common (26.3%) was associated with the concomitant use of mycophenolate mofetil and trimethoprim-sulfamethoxazole. Conclusion: It was concluded that donor type, total number of medications used by the patient, and duration of hospital stay after transplantation may be risk factors affecting the frequency of major drug-drug interactions, but gender and age differences did not significantly change the number of major drug-drug interactions.