Yüksek şekerle beslenen Drosophila melanogaster'de Lactobacillus plantarum ACC54 suşunun bazı beslenme parametreleri üzerindeki etkisi
The effect of Lactobacillus plantarum ACC54 strain on some nutritional parameters in Drosophila melanogaster fed a high-sugar diet
- Tez No: 970028
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Drosophila melanogaster, probiyotikler, Nutrition, Drosophila melanogaster, probiotics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma tip 2 diyabet hastalığının model organizma D. melanogaster kullanılarak modellenmesi ve yüksek şekerli diyet sonucunda oluşan ağırlık artışı, hiperglisemi ve mikrobiyal çeşitliliğin iyileştirilmesine veya yönetilmesine yönelik probiyotik özelliği kanıtlanmış olan L. plantarum ACC54 suşunun etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Çalışmada 4 farklı beslenme grubu oluşturulmuş, sinekler belirlenen analiz günlerinde ağırlık ölçümü, hemolenf glukoz ölçümü ve mikrobiyolojik analizlere tabii tutulmuşlardır. Mikrobiyolojik analizlerde TAMB, laktik asit bakterileri, koliform grubu bakteriler ve mayaların sayımı gerçekleştirilmiş ve sinek mikrobiyotasındaki çeşitliliğin ortaya çıkarılması için HRM analizi yapılmıştır. Bulgular: Ağırlık ölçümlerinde maksimum değer 0.031 gr ile yüksek şekerle beslenen dişi sineklerde minimum değer ise 0.006 gr ile yüksek şeker + probiyotikle beslenen erkek sineklerde görülmüştür. TAMB miktarında maksimum değer 8.2 log kob/birey ile standart beslenen dişi sineklerde, minumum değerde 4 log kob/ birey ile yüksek şekerle beslenen erkek sineklerde görülmüştür. Koliform grubu bakteri miktarında maksimum değer 6.8 log kob/birey ile standart beslenen erkek sineklerde mininumum değer <1 log kob/ birey ile probiyotikle beslenen dişi ve erkek sinekelerde görülmüştür. Laktik asit bakterilerinde maksimum değer 6.9 log kob/birey ile probiyotikle beslenen dişi sineklerde minimum değer 3.1 log kob/birey ile yüksek şekerle beslenen dişi sineklerde görülmüştür. Maya sayısında ise maksimum değer 6 log kob/birey ile standart beslenen erkek sineklerde minimum değer 2.2 log kob/birey ile yüksek şeker + probiyotikle beslenen erkek sineklerde görülmüştür. Hemolenf glukoz seviyelerinde de maksimum değer 584 mg/dl ile yüksek şekerle beslenen dişi sineklerde minimum değer ise 111 mg/dl ile probiyotikle beslenen dişi sinekelerde görülmüştür. Sonuç: Çalışma sonucunda yüksek şekerle beslenen sineklerde tip 2 diyabet benzeri tablo görülmüş olup sineklerde ağırlık kazanımı ve mikrobiyota çeşitliliğinde meydana gelen değişiklikler D.melanogaster' in tip 2 diyabet hastalığı için model olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Özellikle probiyotikle beslenme sonucunda sineklerde meydana gelen ağırlık kayıpları, hemolenf glukoz seviyelerindeki azalma ve mikrobiyota da meydana gelen olumlu değişimler probiyotik suş olarak kullanılan L. plantarum ACC54'ün bu bağlamda literatüre kazandırılabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the effects of L. plantarum ACC54 strain, which has proven probiotic properties, on improving or managing conditions such as weight gain, hyperglycaemia, and changes in microbial diversity resulting from a high-sugar diet, by modelling type 2 diabetes using the model organism D. melanogaster. Material and Method: Four different feeding groups were created in the study, and the flies were subjected to weight measurement, haemolymph glucose measurement and microbiological analyses on specified analysis days. In the microbiological analyses, TAMB, lactic acid bacteria, coliform group bacteria and yeast counts were performed, and HRM analysis was performed to reveal the diversity of the fly microbiota. Results: In weight measurements, the maximum value was 0.031 g in female flies fed a high-sugar diet, while the minimum value was 0.006 g in male flies fed a high-sugar + probiotic diet. The maximum value for TAMB was 8.2 log cfu/individual in female flies fed a standard diet, while the minimum value was 4 log cfu/individual in male flies fed a high-sugar diet. The maximum value for coliform group bacteria was 6.8 log cfu/individual in standard-fed male flies, and the minimum value was <1 log cfu/individual in probiotic fed female and male flies. The maximum value for lactic acid bacteria was 6.9 log cfu/individual in female flies fed probiotics, and the minimum value was 3.1 log cfu/individual in female flies fed high sugar. The maximum value for yeast count was 6 log cfu/individual in standard fed male flies, while the minimum value was 2.2 log cfu/individual in high-sugar + probiotic fed male flies. The maximum value for haemolymph glucose levels was 584 mg/dl in female flies fed a high-sugar diet, while the minimum value was 111 mg/dl in female flies fed probiotics. Conclusion: The study found that flies fed a high-sugar diet developed a type 2 diabetes-like condition, and changes in weight gain and microbiota diversity in flies showed that D. melanogaster could be used as a model for type 2 diabetes. In particular, the weight loss observed in flies fed with probiotics, the decrease in haemolymph glucose levels, and the positive changes in the microbiota suggest that the probiotic strain L. plantarum ACC54 could be added to the literature in this context.