Nil tilapiası (oreochromis niloticus) beslenmesinde balık ununun siyah asker sineği (hermetia illucens) kurtçuk unu ve bitkisel proteinler ile ikame edilmesi
Substitution of fish meal with black soldier fly (hermatia illucens) maggot meal and vegetable proteins in the diet of nile tilapia (oreochromis niloticus)
  1. Tez No: 970059
  2. Yazar: BERTHIN THEA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTSAL GAMSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Nil tilapiası, siyah asker sineği, bitkisel proteinler, gelişme performansı, alternatif proteinler, sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği, Nile tilapia, black soldier fly meal, vegetable proteins, growth performance, feed, alternative proteins, sustainable aquaculture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde balık yetiştiriciliği, yemlerde yoğun olarak kullanılan balık unu maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle büyük zorluklar yaşamaktadır. Bu durum, balık yemine uyumlu daha ucuz alternatif protein kaynaklarının araştırılmasına yol açmıştır. Bu amaçla, siyah asker sineği unu (Hermetia illucens) ve bitkisel proteinler (soya unu) balık yemi formülasyonunda alternatif protein kaynakları olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma dünya su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutan Nil tilapiasının (Oreochromis niloticus) beslenmesinde balık unu yerine kara asker sineği unu ve bitkisel proteinlerin kullanılmasının etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi 1 no'lu balık çalışma odasında 8 hafta süre ile kapalı devre yetiştiricilik sisteminde yürütülmüştür. Ortalama canlı ağırlığı 16.25±7.60 g ve ortalama boyu 9.80±1.53 cm olan 142 adet Nil tilapiası yavrusu çalışmada kullanılmıştır. Çalışmada tilapia balıkları için önerilen %40 protein, %5.5 HY içeren üç (3) deneysel yem formüle edilmiştir. A grubunda (Balık Unu Diyeti) balık unu kullanım oranı %5 iken, balık unu, B (Siyah Asker Unu Diyeti) grubunda tamamıyla siyah asker sineği kurtçuk unu ile ve C (Soya Unu Diyeti) grubunda ise bitkisel kaynaklar ile ikame edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre A ve B grupları arasında istatstiki bir farklılık bulunmamıştır. Sonuçlara göre en iyi büyüme oranı 25,03±12 gr ile B grubunda elde edilirken, A grubu 23,1±8,6 gr canlı ağırlık artışı göstermiştir. C grubu ise 15,76±8,6 gr. ile diğer tüm gruplardan istatistiki olarak farklı şekilde daha az büyümüştür. Grupların spesifik büyüme oranı (SGR) A grubunda 1.83±0.25, B grubunda 1.77±0.16 ve C grubunda 1.35±0.20 olmuştur. Yem Dönüşüm Oranı (FCR), A grubunda 1.018±0.171, B grubunda 1.038±0.179 ve C grubunda 1.152±0.167, kondüsyon faktörü (K) A grubunda 1.83±0.25, B grubunda 1.77±0.16 ve C grubunda 1.35±0.20, yaşama oranı (%) A grubunda 95.81±0.011, B grubunda 97.88±0.019 ve C grubunda 91.64±0.015 olarak tespit edilmiştir. Hesaplanan tüm bu performans kriterleri arasında, kondüsyon faktörü dışında tüm kriterler için A ve B gruplar arasında istatistiki farklılık bulunmamışken, C grubu istatistiki olarak en düşük performansı göstermiştir (p>0.05). Grupların kondüsyon faktörleri arasında istatistiki bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Bu çalışma sonucunda göre siyah asker sineği ununun Nil tilapiası yemlerinde balık ununun ikamesi için iyi bir kaynak olduğu tespit edilmiştir. Siyah asker sineği üretiminin artması ile bu kaynağın sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği için, balık unu yerine kullanılabilecek çok önemli bir kaynak olacağı çalışmada da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, fish farming is experiencing great difficulties due to the high cost of fish meal, which is used extensively in feeds. This situation has led to the search for cheaper alternative protein sources compatible with fish feed. For this purpose, black soldier fly meal (Hermetia illucens) and vegetable proteins (soya meal) are used as alternative protein sources in fish feed formulation. This study was carried out to determine the effects of using black soldier fly meal and vegetable proteins instead of fish meal in the feeding of Nile tilapia (Oreochromis niloticus), which has an important place in world aquaculture. The study was carried out in Recirculatory Aquaculture System (RAS) closed-circuit aquaculture system for 8 weeks in fish study room 1 of Ege University Laboratory Animals Application and Research Centre. A total of 142 Nile tilapia fry with an average body weight of 16.25±7.60 g and an average length of 9.80±1.53 cm were used in the study. In the study, three (3) experimental diets containing 40% protein and 5.5% crude lipid recommended for tilapia fish were formulated. In group A (Fish Meal Diet), the fish meal addition rate was 5%, while in group B (Black Soldier Meal Diet) the fish meal was completely replaced with black soldier fly maggot meal and in group C (Soy Meal Diet) with vegetable sources. According to the results of the study, there was no statistical difference between A and B groups. According to the results, the best growth rate was obtained in group B with 25,03±12 g, while group A showed 23,1±8,6 g live weight gain. Group C showed a statistically different growth rate of 15,76±8,6 g, which was lower than all other groups. Specific growth rate (SGR) of the groups was 1.83±0.25 in group A, 1.77±0.16 in group B and 1.35±0.20 in group C. Feed conversion ratio (FCR) was 1.018±0.171 in group A, 1.038±0.179 in group B and 1.152±0.167 in group C. Condition factor (CF) was 1.83±0.25 in group A, 1.77±0.16 in group B and 1.35±0.20 in group C. 77±0.16 in group A, 1.35±0.20 in group C, Survival rate (%) was 95.81±0.011 in group A, 97.88±0.019 in group B and 91.64±0.015 in group C. Among all these calculated performance criteria, there was no statistical difference between groups A and B for all criteria except the condition factor, while group C showed the lowest performance statistically (p>0.05). No statistical difference was found between the condition factors of the groups (p>0.05). According to the results of this study, it was determined that black soldier fly meal is a good source for the substitution of fish meal in Nile tilapia feeds. With the increase in the production of black soldier fly, it was also seen in the study that this resource will be a very important resource that can be used instead of fish meal for sustainable aquaculture.