Başparmak karpometakarpal eklem osteoartritinde trapeziumun total ya da parsiyel eksizyonu sonrası ligament rekonstrüksiyonu ve tendon interpozisyonu sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of Outcomes of Ligament Reconstruction and Tendon Interposition Following Total Versus Partial Trapeziectomy for Thumb Carpometacarpal Joint Osteoarthritis
- Tez No: 970097
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL KURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Parsiyel trapezium eksizyonu, total trapezium eksizyonu, interpozisyon artroplastisi, ligament rekonstrüksiyon ve tendon interpozisyonu (LTRI), kavrama gücü, pinç gücü, Partial trapezium excision, total trapezium excision, interposition arthroplasty, ligament reconstruction and tendon interposition (LRTI), grip strength, pinch strength
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Başparmak karpometakarpal(KMK) eklem artrozunda trapeziumun farklı eksizyonları (total ya da parsiyel) sonrası ligament rekonstrüksiyonu ve tendon interpozisyonu(LRTI) yapılan hastaları 2 gruba ayırarak, her iki grup arasındaki cerrahi sonuçları fonksiyonel ve klinik açıdan karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Başparmak KMK eklem artrozu tanısı olan 50 yaş üstünde 26 hasta çalışmamıza dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar iki gruba ayrıldı. Grup 1'de total trapezium eksizyonu, Grup 2'de ise parsiyel trapezium eksizyonu uygulandı. Her iki grupta da cerrahi işlem sırasında total fleksör karpi radialis tendonu kullanılarak LRTI standart olarak yapıldı. Tüm ameliyatlar aynı cerrahi ekip tarafından gerçekleştirildi. Cerrahi yöntemin belirlenmesi, hastaların başvuru zamanına göre randomize şekilde planlandı. Operasyon öncesi ve operasyon sonrası 3.ay, 6.ay, 12.ayda Quick DASH (kol, omuz ve el sorunları hızlı anketi), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PSQI), kapandji başparmak oppozisyon testi, el kavrama gücü ile pinç güçlerine bakılarak fonksiyonel ve klinik sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya, parsiyel trapezium eksizyonu ile LRTI uygulanan 13 hasta ve total trapezium eksizyonu ile LRTI uygulanan 13 hasta dahil edilmiştir. On ikinci ay sonunda kavrama gücü açısından gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır. Ancak 6. ve 12. ay değerlendirmelerinde pinç gücü parsiyel trapezium eksizyonu yapılan grupta anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Quick DASH skorları, 12. ayda total trapezium eksizyonu yapılan grupta istatistiksel olarak daha olumlu sonuç vermiştir. PSQI ise 3., 6. ve 12. aylarda total trapezium eksizyonu grubunda istatiksel anlamlı bulunmuştur. Kapandji oppozisyon skorları ise her iki grupta da benzer bulunmuştur. Sonuç: Her iki cerrahi teknik de fonksiyonel iyileşmenin yanında kavrama ve pinç gücü üzerine başarılı sonuçlar sağlamıştır. Parsiyel trapezium eksizyonu yapılan grupta 6.ay ve 12.ay ortalama pinç gücü daha yüksek bulunurken, total trapezium eksizyonu yapılan grupta 12.ay QuickDASH ve 3.ay, 6.ay ve 12.ay PSQI sonuçları daha olumlu seyretmiştir
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the functional and clinical outcomes of two groups of patients who underwent ligament reconstruction and tendon interposition (LRTI) following different types of trapezium excision (total or partial) for thumb carpometacarpal (CMC) joint osteoarthritis. Materials and Methods: Twenty-six patients over the age of 50, diagnosed with thumb CMC joint osteoarthritis, were included in the study. The patients were divided into two groups. Group 1 underwent total trapezium excision, while Group 2 underwent partial trapezium excision. In both groups, LRTI was performed as a standard procedure using the total flexor carpi radialis (FCR) tendon. All surgeries were performed by the same surgical team. The surgical method was randomized according to the admission time of the patients. Functional and clinical outcomes were assessed preoperatively and postoperatively at the 3rd, 6th, and 12th months using the QuickDASH (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand – short form), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Kapandji thumb opposition test, grip strength, and pinch strength. Results: The study included 13 patients who underwent partial trapezium excision with LRTI and 13 patients who underwent total trapezium excision with LRTI. At the 12-month follow-up, no statistically significant difference was observed between the groups in terms of grip strength. However, at the 6th and 12th months, pinch strength was significantly higher in the partial trapezium excision group. QuickDASH scores were statistically more favorable in the total trapezium excision group at the 12th month. PSQI scores were significantly better in the total trapezium excision group at the 3rd, 6th, and 12th months. Kapandji opposition scores were similar in both groups. Conclusion: Both surgical techniques yielded successful results in terms of functional improvement as well as grip and pinch strength. While mean pinch strength at the 6th and 12th months was higher in the partial trapezium excision group, QuickDASH scores at the 12th month and PSQI scores at the 3rd, 6th, and 12th months were more favorable in the total trapezium excision group.