Kadınlarda siberkondri, dismenore ve psikolojik iyi oluş ilişkisinin incelenmesi
An examination of the relationship between cyberchondria, dysmenorrhea, and psychological well-being in women
  1. Tez No: 970098
  2. Yazar: KÜBRA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Siberkondri, Dismenore, Psikolojik İyi Oluş, Sağlık Anksiyetesi, Ebelik, Women, Cyberchondria, Dysmenorrhea, Psychological Well-Being, Midwifery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, kadınlarda siberkondri, dismenore ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. YÖNTEM: Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan bu çalışma Temmuz 2024-Haziran 2025 tarihleri arasında Türkiye'de yaşayan 777 kadın ile yürütülmüştür. Çalışmanın analizinde R programlama dili 4.1.3, G*Power 3.1 ve SPSS-22 programı kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmamızda hiyerarşik regresyon analiziyle kurulan modelin anlamlı ve kullanılabilir olduğu saptanmıştır (F(2,774)= 41.175, p=0.001). Dismenore düzeyi ve siberkondri düzeyleri birlikte“Psikolojik iyi oluş”düzeyindeki toplam varyansın %9.6'sının (R2=0,096) açıklamaktadır. Katılımcıların dismenore düzeyindeki artışın (t=-6.519, p< 0.001), siberkondri düzeyindeki artışın (t=-5.205, p< 0.001)“Psikolojik iyi oluş”düzeyinde istatistiksel olarak düşüşe neden olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda makine öğrenmesi yaklaşımıyla yapılan analizde shapley değerlerine göre en önemli değişkenin dismenore olduğu belirlenmiştir. SONUÇ: Kadınlarda dismenore ve siberkondri düzeyi arttıkça psikolojik iyi oluş düzeyi azalmaktadır. Dismenore ve siberkondrinin psikolojik iyi oluşa etkilerine yönelik longitudinal çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: This study aimed to investigate the relationship between cyberchondria, dysmenorrhea, and psychological well-being in women. METHODS: This descriptive and cross-sectional study was conducted between July 2024 and Jıne 2025 with a sample of 777 women living in Turkey. Data were analyzed using R (version 4.1.3), G*Power (version 3.1), and SPSS (version 22). RESULTS: Hierarchical regression analysis showed that the model was statistically significant and valid (F(2,774) = 41.175, p = 0.001). Levels of dysmenorrhea and cyberchondria together explained 9.6% of the variance in psychological well-being (R² = 0.096). Increases in both dysmenorrhea (t = -6.519, p < 0.001) and cyberchondria (t = -5.205, p < 0.001) were significantly associated with decreases in psychological well-being. Additionally, a machine learning approach using SHAP values identified dysmenorrhea as the most influential variable on psychological well-being. CONCLUSION: As dysmenorrhea and cyberchondria levels increase in women, psychological well-being decreases. Further longitudinal studies are recommended to better understand the impact of dysmenorrhea and cyberchondria on psychological well-being.