Çocukluk çağında alerjik duyarlılığı olan hastalarda servi polen alerjisi sıklığı ve servi polen alerjisi olan hastaların klinik özelliklerinin değerlendirilmesi
Prevalence of cypress pollen allergy in children with allergic sensitization and evaluation of the clinical characteristics of patients with cypress pollen allergy
  1. Tez No: 970124
  2. Yazar: RABİA DENİZ KILÇIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN KÜÇÜKOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, Astım, Deri prik testi, Servi poleni, Spesifik IgE, Allergic rhinitis, Asthma, Cypress pollen, Skin prick test, Specific IgE
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Gaziantep Üniversitesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Kliniğine başvuran çocuklarda servi polenine duyarlılık sıklığının belirlenmesi ve deri prik testinde servi polenine duyarlı olguların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.05.2024–31.12.2024 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Kliniğine alerji semptomları ile başvuran toplam 1498 çocuğa deri prik testi uygulanmıştır. Solunum alerjenlerine karşı duyarlılığı saptanan 560 olgudan servi polenine duyarlı olan hastaların demografik verileri, aile öyküleri, klinik semptomları, kullanılan ilaçlar, laboratuvar bulguları (total serum IgE, servi spesifik IgE ve eozinofil sayısı) ve solunum fonksiyon testleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Solunum alerjenine duyarlılığı saptanan 560 hastadan 204'ü (% 36,4) servi polenine karşı duyarlı bulunmuştur. Bu olguların % 67,2'si erkek olup, yalnızca % 4,9'unda monosensitizasyon tespit edilmiştir. Aile öyküsü % 51,5 oranında pozitif bulunmuş, en sık gözlenen semptomlar öksürük (% 63,2), nefes darlığı (% 47,5) ve konjonktivit (% 45,6) olmuştur. Spesifik IgE ölçümü yapılan olguların % 94,8'inde pozitiflik saptanmıştır. Solunum fonksiyon testi uygulanan 156 hastanın % 11,5'inde reversibilite pozitifliği belirlenmiştir. Klinik tanılar incelendiğinde, olguların % 29,4'ünde yalnızca alerjik rinit, % 26,5'inde yalnızca astım, % 35,3'ünde ise her iki tanının birlikte bulunduğu görülmüştür. Tedavi açısından değerlendirildiğinde ise en sık kullanılan ilaç grubunun intranazal kortikosteroidler (% 73) olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda solunum alerjenine duyarlılığı saptanan 560 olgunun 204'ünde (% 36,4) servi polen duyarlılığı bulunmuştur. Servi polen duyarlılığı oranı literatürdeki bazı verilerden daha yüksek saptanmış; monosensitizasyonun nadir, çoklu duyarlılığın ise yaygın olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular, servi polen alerjisi olan çocuklarda klinik ve laboratuvar değerlendirmelerin tanı ve tedavi sürecinde önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the prevalence of cypress pollen sensitization in children admitted to the Pediatric Allergy and Immunology Clinic of Gaziantep University and to evaluate the demographic, clinical, and laboratory characteristics of patients with cypress pollen sensitization based on skin prick test results. Materials and Methods: Between 01 May 2024 and 31 December 2024, skin prick tests were performed on a total of 1498 children who presented with allergy symptoms to the Pediatric Allergy and Immunology Clinic of Gaziantep University Faculty of Medicine. Among the 560 patients identified as sensitized to respiratory allergens, those with cypress pollen sensitization were evaluated in terms of demographic data, family history, clinical symptoms, medications used, laboratory findings (total serum IgE, cypress-specific IgE, and eosinophil count), and pulmonary function tests. Result: Of the 560 patients found to have sensitization to respiratory allergens, 204 (36.4 %) were identified as being sensitized to cypress pollen. Among these cases, 67.2 % were male, and monosensitization was detected in only 4.9 %. A positive family history was present in 51.5 % of the patients, while the most frequently observed symptoms were cough (63.2 %), dyspnea (47.5 %), and conjunctivitis (45.6 %). Specific IgE measurement revealed positivity in 94.8% of the cases. Reversibility was detected in 11.5 % of the 156 patients who underwent pulmonary function testing. Regarding clinical diagnoses, 29.4 % of the patients had only allergic rhinitis, 26.5 % had only asthma, and 35.3 % presented with both conditions. In terms of treatment, intranasal corticosteroids (73 %) were found to be the most commonly used drug group. Conclusion: In our study, cypress pollen sensitization was identified in 204 (36.4 %) of 560 patients with respiratory allergen sensitization. The prevalence of cypress pollen sensitization was found to be higher than that reported in some studies in the literature; monosensitization was rare, whereas polysensitization was common. These findings highlight the importance of comprehensive clinical and laboratory evaluations in the diagnostic, therapeutic, and follow-up processes of children with cypress pollen allergy.