Tip 1 hipersensitivite saptanan(Astım, alerjik rinit, atopik dermatit, ürtiker, anjioödem) hastalarda alerjen çeşitliliğinin saptanması ve demografik verilerle ilişkisinin değerlendirilmesi
Determination of allergen diversity in patients with type 1 hypersensitivity (asthma, allergic rhinitis, atopic dermatitis, urticaria, angioedema) and evaluation of its relationship with demographic data
- Tez No: 956283
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KEMER AYCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 hipersensivite, alerjen, IgE, alerjik rinit, astım, atopik dermatit, Type 1 hypersensitivity, allergen, IgE, allergic rhinitis, asthma, atopic dermatitis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Allerjisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Amaç: Alerjen duyarlılıkları coğrafi bölgelere, çevre koşullarına, demografik verilere göre farklılaşmaktadır. Çalışmamızda Balıkesir bölgesinde alerjen profillerinin belirlenerek hastalara yaklaşımda, tanı, tedavi ve korunma stratejilerine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel ve retrospektif olarak 2019 Ocak- 2024 Eylül tarihleri arasında, atopik alerjik hastalık tanılı 0-18 yaş arasında 260 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, alerjik hastalıkları, deri prick testleri, serum total IgE ve eozinofil düzeyleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %39,23'ü kız, %60,77'si erkek cinsiyetten oluşuyordu. Hastalar 0-5, 6-12 ve >12 yaş olacak şekilde üç yaş grubuna ayrıldı. Katılımcıların %50'sinde alerjik rinit (AR), %36,54'ünde alerjik astım, %15'inde atopik dermatit (AD), %6,92'sinde alerjik ürtiker ve %0,38'inde anjioödem tanısı mevcuttu. Hastaların %61,92'sinin sigara maruziyeti, %46,92'sinde ailede atopi öyküsü olduğu bulundu. Deri prick testlerinin %53,85'inde D. Pteronyssinus, %53,08'inde D. Farinae, %33,85'inde 5'li ot karışımı, %20,38'inde zeytin poleni ve %17,69'unda3'lü ot karışımına duyarlılık saptandı. AR tanısı olanlarda IgE düzeyi ortalama 367,14±415,9 IU/ml, alerjik astımlılarda 430,97±608,6 IU/ml ve AD'lilerde 356,98±635,2 IU/ml bulundu. AR ve alerjik astım tanısı olan ve olmayanlar arasında IgE düzeylerinde anlamlı farklılık saptanamazken AD'li hastaların IgE düzeyi anlamlı olarak daha düşük saptandı. Sonuç: Balıkesir'de çocukluk çağında tip 1 hipersensitivite tanılı hastalarda en sık karşılaşılan alerjenlerin ev tozu akarları olduğu gösterilmiştir. Özellikle D. pteronyssinus ve D. farinae duyarlılığı saptanmıştır. Pasif sigara maruziyeti, ailede atopi öyküsü önemli risk faktörleridir. Bulgular, çevresel önlemlerin önemini vurgularken Balıkesir'de çocukluk çağı alerjik hastalıklarının tanı, tedavi ve izleminde klinik uygulamalara katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Allergen sensitivities vary according to geographic regions, environmental conditions, and demographic characteristics. This study aims to determine allergen profiles in the Balıkesir region, contributing to diagnostic, therapeutic, and preventive strategies for allergic diseases. Methods: A cross-sectional retrospective study was conducted from January 2019 to September 2024, including 260 patients aged 0-18 years diagnosed with atopic allergic diseases. Demographic data, allergic conditions, skin prick test results, serum total IgE, and eosinophil levels were evaluated retrospectively. Results: The participants consisted of 39.23% females and 60.77% males. Patients were grouped according to age, with 0-5, 6-12, and above 12 years of age groups established. Among the participants, 50% were diagnosed with allergic rhinitis (AR), 36.54% with allergic asthma, 15% with atopic dermatitis (AD), 66.92% with allergic urticaria, and 0.38% with angioedema. Passive smoking exposure was reported in 61.92% of patients, and familial history of atopy was present in 46.92%. Skin prick tests revealed sensitivities of 53.85% to Dermatophagoides pteronyssinus, 53.08% to Dermatophagoides farinae, 33.85% to a mixture of five grasses, 20.38% to olive pollen, and 17.69% to cat epithelium. Patients with an AR diagnosis had significantly higher mean IgE levels (367.14±415.9 IU/ml), patients with allergic asthma had mean levels of 430.97±608.6 IU/ml, and those with AD had mean IgE levels of 356.98±635.2 IU/ml. There was no statistically significant difference in IgE levels between patients with or without allergic asthma; however, patients diagnosed with AD demonstrated significantly higher IgE levels. Conclusion: House dust mites, particularly D. pteronyssinus and D. farinae, are the most prevalent allergens in children diagnosed with type 1 hypersensitivity in Balıkesir. Passive smoking and familial atopy represent significant risk factors. These findings emphasize the importance of environmental measures and may enhance clinical practice in diagnosis, treatment, and follow-up strategies for allergic diseases in this region.