Yüzme kurslarına katılan kız ve erkek çocuklarda 8 haftalık uygulanan temel yüzme eğitiminin esneklik, kuvvet ve motor gelişimine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of 8 weeks of basic swimming training on flexibility, strength and motor development of girls and boys attending swimming courses
- Tez No: 970147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAİ ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Esneklik, Kas kuvveti, Kinantropometrik özellikler, Motor gelişim, Yüzme, Flexibility, Muscle strength, Kinantopometric properties, Motor development, Swimming
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Spor, insanların dengeli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi, sosyalleşebilmesi, ileriki yaşlarda daha dinç ve vücudun işlevini daha rahat yerine getirebilmesi için oldukça gereklidir. Günümüzde uzun süre oturarak çalışan, internet bağımlılığı ile sürekli ekrana maruz kalan, hareketten uzak bireylerin çoğunda ağrılar, obezite, bitkinlik, mutsuzluk, asosyallik artmaya başlamıştır. Bunun yanında halk eğitim merkezleri, gençlik ve spor merkezleri gibi kurumlarda ücretsiz yararlanılabilen sporlar, aktivite programları, rekreasyon etkinlikleri de son zamanlarda fazlaca talep görmektedir. Giderek artan spor salonları ve özel kulüplerde spor yapan bireylerin sayısı artmasına rağmen, harekete gerek duymayan, zaman bulamayan, bazen de maddi olanaksızlıktan dolayı spordan uzak kalmak zorunda olan bireyler de görülmektedir. Çalışmada, yüzme kurslarına katılan kız ve erkek çocuklarına uygulanan 8 haftalık temel yüzme eğitiminin esneklik, kuvvet ve motor gelişimine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamıza 6-13 yaş aralığında 22 kız, 15 erkek kursiyer katılmıştır. Çalışmamızda nicel araştırma yöntemlerinden tek gruplu deneysel desen kullanılmıştır. 8 haftalık dersin başlangıcında antropometrik ölçümler için boy, kilo, kulaç, el-ayak uzunluğu alınmış, esneklik ölçümü için otur eriş testi uygulanmış, kuvvet ölçümü için de el pençe kavrama aleti kullanılmıştır. 8 haftalık ders bitiminde aynı testler tekrarlanmış veriler değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde değişkenler için ölçümlerin aritmetik ortalama, standart sapma ve standart hata ortalama değerleri ayrı ayrı hesaplanarak hem öntest hem sontest için raporlanmıştır. Normallik koşulunu sağlayan değişkenlerde yüzme eğitiminin etkisini test etmek amacıyla bağımlı örneklemler t-testi (paired samples t-test) kullanılmıştır. Bu test ile öntest ve sontest arasındaki ortalama farkın istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı değerlendirilmiştir. Anlamlı farklılığın yakalandığı değişkenlerde etki büyüklüğü hesaplanmış ve Cohen'in d katsayısı raporlanmıştır. Analiz sonucu temel yüzme eğitiminin kursiyerlerin boy uzunluğu, kilo, kulaç uzunluğu, el uzunluğu (sağ ve sol) ve ayak uzunluğu (sağ ve sol) ortalamaları öntest ve sontest sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunurken BKI, esneklik ve el pençe kuvveti (sağ ve sol) ortalamaları öntest ve sontest sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir. Bu sonuçlar temel yüzme eğitiminin 6-13 yaş grubunun bazı antropometrik özelliklerine olumlu katkı sağladığını ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
Sports are essential for people to lead a balanced and healthy life, to socialize, to be more vigorous in later years and to fulfill the body's functions more easily. Today, pain, obesity, fatigue, exhaustion, unhappiness and asociality have started to increase in most individuals who work sitting for a long time, are constantly exposed to the screen with internet addiction and are far from movement. In addition, sports, activity programs and recreational activities that can be used free of charge in institutions such as public education centers, youth and sports centers have recently been in high demand. Although the number of individuals doing sports in increasing number of gyms and private clubs is increasing, there are also individuals who do not need to move, cannot find time, and sometimes have to stay away from sports due to lack of financial means. In this study, it was aimed to investigate the effect of 8-week basic swimming training on flexibility, strength and motor development of girls and boys participating in swimming courses. In our study, 22 girls and 15 boys between the ages of 6-13 participated. In our study, one-group experimental design, one of the quantitative research methods, was used. At the beginning of the 8-week course, height, weight, fathom, hand-foot length were taken for anthropometric measurements, sit reach test was applied for flexibility measurement, and hand claw grip device was used for strength measurement. At the end of the 8-week course, the same tests were repeated and the data were evaluated. In the analysis of the data, arithmetic mean, standard deviation and standard error mean values of the measurements for the variables were calculated separately and reported for both pretest and posttest. The paired samples t-test was used to test the effect of swimming training on variables that met the normality condition. With this test, it was evaluated whether the mean difference between the pretest and posttest was statistically significant. The effect size was calculated and Cohen's d coefficient was reported for the variables in which a significant difference was found. As a result of the analysis, there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test results of the basic swimming training in terms of height, weight, stroke length, hand length (right and left) and foot length (right and left) of the trainees, while there was no statistically significant difference between the pre-test and post-test results in terms of BMI, flexibility and hand claw strength (right and left). These results reveal that basic swimming training contributed positively to some anthropometric characteristics of the 6-13 age group.