Hemodiyaliz hastalarında diyet inflamatuvar indeksinin kandaki bazı biyokimyasal parametrelerle ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the dietaryinflammatory index and some blood biochemicalparameters in hemodialysis patients
- Tez No: 970149
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ MIHÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Diyet inflamatuvar indeks, NLO, PLO, Beslenme tedavisi, Hemodialysis, Diet inflammatory index, NLR, PLR, Nutritional therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
HEMODİYALİZ HASTALARINDA DİYET İNFLAMATUVAR İNDEKSİNİN KANDAKİ BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELERLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY), böbrekte mevcut olan yapısal hasar ile karakterize olan kalıcı ve geri dönüşü olmayan bir durumdur. Böbrek yetmezliğinde tıbbi beslenme, en önemli destekleyici tedavilerden biridir. Besinler, bağışıklık sisteminin düzensiz aktivasyonunu tetikleyerek, kronik, düşük dereceli inflamasyonun başlamasına yol açarak, proinflamatuvar ve antiinflamatuvar belirteçler üzerinde etkili olabilmektedir. Diyet inflamatuvar indeksi (Dİİ), kişilerin beslenmelerinin antiinflamatuvar veya pro inflamatuvar durumunu değerlendirmeye yönelik bir indekstir. Çalışma, Hemodiyaliz (HD) tedavisi gören bireylerde Dİİ'nin beslenme örüntüleri üzerindeki etkisini değerlendirmek ve Dİİ ile malnütrisyon ve inflamasyonla ilişkili biyokimyasal belirteçler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya, 78 hasta katılmıştır. Hastaların, demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, antropometrik özellikleri, malnütrisyon inflamasyon skorları, biyokimyasal parametreleri, 3 günlük besin tüketim kaydı ile Dİİ değerlendirildi. Günlük alınan enerji miktarı kadın hastalar da ortalama, 1020±279 kkal olup, erkek hastalarda 1122±302 kkal dir. Hastaların Beden Kütle İndeks (BKİ) değerlerinde, %25'i hafif şişman, %23'ü şişmandır. Bel çevresi ölçümleri ise %6'sı riskli, %55'i yüksek riskli grupta yer almaktadır. Toplam MİS puanı ile Dİİ çeyreklikleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulundu (p<0,05). Ayrıca hastaların MİS toplam puanı ile Dİİ toplam puanı arasında pozitif yönde orta kuvvette istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır (r:0,361, p=0,001). Dİİ toplam puanı ile potasyum (mmol/l) arasında negatif yönde“düşük kuvvette”(r:-0,256, p=0,024), Dİİ toplam puanı ile albümin (g/dl) (r=-0,565,p=0,001) ve Fosfor (mg/dl) (r=-0,434,p=0,001) arasında ise negatif yönde“orta kuvvette”istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulundu. Hastaların NLO (Nötrofil/lenfosit) değerinde Dİİ çeyreklikler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. (p=0,014). Hastaların Dİİ toplam puanı ile besin parametrelerinden enerji, karbonhidrat, protein, çoklu doymamış yağ asidi, omega 3, diyet posası, demir, potasyum, fosfor, çinko, magnezyum, B6 vitamini, niasin, B1 vitamini, E vitamini, karoten, folik asit arasında da negatif yönde orta kuvvette istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulundu. HD hastalarında anti inflamatuvar diyetin hastalığın seyri açısından iyileşmeye ve komplikasyon risklerini azaltmaya fayda sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE DIETARY INFLAMMATORY INDEX AND SOME BLOOD BIOCHEMICAL PARAMETERS IN HEMODIALYSIS PATIENTS Chronic Kidney Failure (CRF) is a permanent and irreversible condition characterized by structural damage to the kidney. Medical nutrition is one of the most important supportive treatments in kidney failure. Foods can trigger unregulated immune system activation, leading to the onset of chronic, low-grade inflammation, which can impact proinflammatory and anti-inflammatory markers. The dietary inflammatory index (DII) is an index used to assess the anti-inflammatory or pro-inflammatory status of individuals' diets. The study aimed to evaluate the impact of the dietary inflammatory index (DII) on dietary patterns in individuals undergoing hemodialysis (HD) and to examine the relationship between the DII and biochemical markers associated with malnutrition and inflammation. Seventy-eight patients participated in the study. Patient demographics, dietary habits, anthropometric characteristics, malnutrition-inflammation scores, biochemical parameters, and a 3-day food record were used to assess the dietary inflammatory index. The average daily energy intake for female patients was 1020±279 kcal and for male patients was 1122±302 kcal. According to the Body Mass Index (BMI) values, 25% of the patients were slightly overweight and 23% were overweight. Waist circumference measurements indicated that 6% were at-risk and 55% were in the high-risk group. A statistically significant difference was found between the total MIS score and the DII quartiles (p<0.05). Furthermore, there was a positive, moderately significant correlation between the patients' total MIS score and the DII total score (r:0.361, p=0.001). A statistically significant negative correlation of“low strength”(r: -0.256, p=0.024) was found between DII total score and potassium (mmol/l), and a statistically significant negative correlation of“moderate strength”was found between DII total score and albumin (g/dl) (r=-0.565, p=0.001) and phosphorus (mg/dl) (r=-0.434, p=0.001). A statistically significant difference was found between the patients' NLR (Neutrophil/lymphocyte) values and DII quartiles (p=0.014). A statistically significant negative correlation of moderate strength was also found between the patients' DII total score and the nutritional parameters energy, carbohydrate, protein, polyunsaturated fatty acids, omega 3, dietary fiber, iron, potassium, phosphorus, zinc, magnesium, vitamin B6, niacin, vitamin B1, vitamin E, carotene, and folic acid. It is thought that an anti-inflammatory diet helps improve the course of the disease and reduces the risk of complications in hemodialysis patients.