Kokteyl domates ıslahında salkım hasadına uygun çeşit adayı hibritlerin belirlenmesi
Identification of hybrids suitable for cluster harvesting in cocktail tomato breeding
- Tez No: 970150
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Genotip, Hibrit tohum, Meyve kalitesi, Tomato, Genotype, Hybrid seed, Fruit quality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Domates tipleri arasında kokteyl domates yetiştiriciliği hem iç pazar hem de ihracatta önemli bir yer edinmiştir. Kokteyl domates yetiştiricilerinin sıklıkla karşılaştıkları sorunlardan biri, tek meyve koparılarak hasadın zaman aldığı ve bu sebeple işçi kullanımındaki artıştan kaynaklı olarak maliyetin arttığına yöneliktir. Bu kapsamda kokteyl domates yetiştiriciliğinde hasat zamanını kısaltmak ve işçilik maliyetlerini düşürmek için salkım formu bozulmadan salkım hasadına uygun yeni çeşit geliştirmeye ihtiyaç olduğu söylenilebilir. Araştırma, Troya Tohum Üretim Araştırma ve Pazarlama Tic. A.Ş.' ye ait serada yürütülmüştür. Şirketin gen havuzunda bulunan kokteyl tip F6 ve ileri hatların ana ve baba olarak belirlenip melezlenmesi sonucu, 18 hibrit çeşit adayı materyal olarak kullanılmıştır. Kontrol olarak Scala F1, Alkış F1 ve Filika F1 çeşitlerine yer verilmiştir. Hibrit çeşit adaylarında salkım uzunluğu, salkımda olgunlaşan meyve sayısı, meyvenin saptan kopma derecesi, meyve şekli, meyve çapı ve boyu, çekirdek evi çapı ve boyu, meyve karpel sayısı L*, Chroma (C*), hue açısı (ho) renk değerleri, ortalama meyve ağırlığı, meyve eti kalınlığı, SÇKM, meyve eti sertliği ve ortalama salkım ağırlığı parametrelerinde ölçüm ve gözlemler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, kokteyl tipi hibrit çeşit adaylarının salkım uzunluğu, salkımda olgunlaşan meyve sayısı, meyve çapı ve boyu, meyve çekirdek evi çapı ve boyu, L*, C*, h°, ortalama meyve ağırlığı, meyve eti kalınlığı, SÇKM, meyve eti sertliği ve ortalama salkım ağırlığı bakımından istatiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. Karpel sayısı istatiksel olarak önemsiz bulunmuştur. TH19 (43.56 cm) salkım uzunluğu, TH19 (18.47 adet) salkımda olgunlaşan meyve sayısı, TH04 (39.78 mm) meyve çapı, TH11 (60.63 mm) meyve boyu, TH02 (29.86 mm) çekirdek evi çapı, TH11 (38.31) çekirdek evi boyu, TH08 (42.35) L*, TH05 (39.75) C*, TH08 (42.83) ho, TH11 (51.47 g) ortalama meyve ağırlığı, TH11 (5.67 mm) meyve eti kalınlığı, TH14 (%7.93) SÇKM, TH08 (1.22 kg/cm2) meyve et sertliği, TH11 (408.94 g) ortalama salkım ağırlığı parametrelerinde en yüksek değerleri veren hibrit çeşit adayları olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Among tomato varieties, cocktail tomato cultivation has gained an important place in both the domestic market and exports. One of the problems frequently encountered by cocktail tomato growers is that harvesting takes time because each fruit is picked individually, which increases labor costs. In this context, it can be said that there is a need to develop new varieties suitable for bunch harvesting without damaging the bunch shape in order to shorten the harvest time and reduce labor costs in cocktail tomato cultivation. The research was conducted in the greenhouse belonging to Troya Seed Production Research and Marketing Inc. As a result of the crossbreeding of cocktail type F6 and advanced lines identified as parents in the company's gene pool, 18 hybrid varieties were used as candidate materials. Scala F1, Alkış F1, and Filika F1 varieties were used as controls. Measurements and observations were made on hybrid variety candidates in terms of bunch length, number of fruits ripening in the bunch, degree of fruit detachment from the stem, fruit shape, fruit diameter and length, seed cavity diameter and length, fruit carpel number L*, Chroma (C*), hue angle (ho) color values, average fruit weight, fruit flesh thickness, TSS, fruit flesh firmness, and average cluster weight. The results of the study showed statistically significant differences between the cocktail-type hybrid candidates in terms of bunch length, number of fruits ripening in the bunch, fruit diameter and length, fruit core diameter and length, L*, C*, h°, average fruit weight, fruit flesh thickness, SÇKM, fruit flesh firmness, and average cluster weight. The number of carpels was found to be statistically insignificant. TH19 (43.56 cm) cluster length, TH19 (18.47 pieces) number of fruits ripening in the cluster, TH04 (39.78 mm) fruit diameter, TH11 (60.63 mm) fruit length, TH02 (29.86 mm) seed cavity diameter, TH11 (38.31) seed cavity length, TH08 (42.35) L*, TH05 (39.75) C*, TH08 (42.83) ho, TH11 (51.47 g) average fruit weight, TH11 (5.67 mm) fruit flesh thickness, TH14 (7.93%) SÇKM, TH08 (1.22 kg/cm²) fruit flesh hardness, TH11 (408.94 g) were found to be the hybrid candidates with the highest values in terms of average cluster weight parameters.