Temporomandibular eklem disfonksiyonu olan bireylerde eklemin mandibular ve kranial kemik komponentleri ile timpanik foramen ve superior semisirküler kanal dehisansının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
An examinations of the mandibular and cranial bone structures related to the temporomandibular joint along with the foramen tympanicum and dehiscence of the superior semicircular canals in individuals with temporomandibular joint dysfunction through cone beam computed tomography
- Tez No: 970152
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, temporal kemik, temporomandibular eklem disfonksiyon, glenoid fossa, superior semisirküler kanal, tegmen timpani, Huschke forameni, Cone-beam computed tomography, radiological imaging of temporal bone, temporomandibular joint dysfunction, glenoid fossa, superior semicircular canal, tegmen tympani
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) üzerinde temporomandibular eklem disfonksiyonu (TMD) olan bireylerde ve kontrol grubunda eklemin kemik bileşenlerinden, glenoid fossa (GF) çatısının kalınlığı ve dehisansı, Huschke forameni (FH) ile kulağın superior semisirküler kanal (SSSC) ve tegmen timpani (TT) kemik yapılarının morfolojilerini inceleyerek, temporomandibular eklem (TME) ile kulağın radyoanatomik yapıları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışma, Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'nda TME disfonksiyonu nedeni ile KIBT taraması yapılmış olan hasta grubu ve farklı endikasyonlarla KIBT çekilmiş bireylerin görüntüleri üzerinde retrospektif olarak yürütüldü. Çalışmaya yaş ortalaması 38.1516.72 olan 47'si erkek 58'i kadın toplam 105 hasta dahil edildi. TMD ve kontrol grupları oluşturularak, sağ ve sol eklem taraflarında toplam 210 olgunun görüntüleri incelendi. Eklemin mandibular kemik yapıları ve temporal kemikteki yapılardan; GF dehisansı, GF ve SSSC kemik yapıları ile FH açıklığı ve TT dehisansı parametreleri incelenerek, TMD ve kontrol grubundan veriler elde edildi. Bulgular: Elde edilen parametrelerin istatistiksel değerlendirilmesinde; TMD ve kontrol grubunda, GF ve SSSC kalınlık tipleri arasında anlamlı ilişki tespit edildi. TMD ve kontrol grubunda, GF pnömatizasyonu olanların SSSC tipi de pnömatize idi. TMD grubunda TT dehisans görülme oranı (%24.7) kontrol grubundan daha (%6.7) yüksekti (p0.05). TMD grubunundaki olguların %21.3'ünde, kontrol grubunun % 25'inde FH tespit edilmiş olup bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p0.05). SSSC dehisansı görülme sıklığında da TMD ve kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu (p0.05). Sonuç: TME yapılarının, kafa tabanına yakın anatomisi ile embriyolojik yakınlığı bakımından, eklem bölgesi değerlendirilirken gelişimsel defektlerin varlığının veya olası semptomlarının birlikte değerlendirilmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis is to assess glenoid fossa (GF) roof thickness and dehiscence, Huschke's foramen (HF), and the morphology of the superior semicircular canal (SSSC) and tegmen tympani (TT) using cone beam computed tomography (CBCT), in order to investigate their relationship with the temporomandibular joint (TMJ) in individuals with temporomandibular joint dysfunction (TMD) and in controls. Material and methods: The study was conducted retrospectively on images of a group of patients who underwent CBCT scanning due to TMD dysfunction and individuals for different indications at the Department of Oral Diagnosis and Radiology, Faculty of Dentistry, Atatürk University,. A total of 105 patients, 47 males and 58 females, with a mean age of 38.15±16.72, were included in the study. TMD and control groups were formed, and images of a total of 210 cases on the right and left joint sides were examined. Data were obtained from the TMD and control groups by examining the mandibular and the temporal bone structures of the joint; morphological classifications of GF dehiscence, GF, and SSSC bone structures; and FH opening and TT dehiscence parameters. Results: A statistically significant correlation was identified in both the temporomandibular disorder (TMD) and control groups, GF thickness was significantly associated with SSSC thickness. Furthermore, cases with GF pneumatization also demonstrated SSSC pneumatization in both groups. The prevalence of tegmen tympani dehiscence was higher in the TMD group (24.7%) than in the control group (6.7%). The foramen of Huschke (FH) was observed in 21.3% of TMD cases and in 25% of control cases. Conclusion: Given the close anatomical relationship between TMJ structures and the skull base, along with their shared embryological origin, it is essential to consider potential developmental defects or related symptoms when evaluating the joint region.