Geriatrik tip 2 Diabetes mellitus hastalarının tedaviye uyumları ve spiritüel iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between treatment adherence and spiritual well-being of geriatric type 2 Diabetes mellitus patients
  1. Tez No: 970176
  2. Yazar: OSMAN KÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes Mellitus, Tedaviye uyum, Spiritüalite, Hemşirelik, Type 2 Diabetes Mellitus, Treatment adherence, Spirituality, Nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET GERİATRİK TİP 2 DİABETES MELLİTUS HASTALARININ TEDAVİYE UYUMLARI VE SPİRİTÜEL İYİ OLUŞ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Bu çalışma, geritarik tip 2 diabetes mellitus (DM) hastalarının tedaviye uyumları ve spiritüel iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapıldı. Tek merkezli ve tanımlayıcı tipteki araştırma, Aralık 2024- Şubat 2025 tarihleri arasında bir kamu hastanesinin dahiliye poliklinikleri, dahiliye ve palyatif kliniklerinde tedavi gören 138 diyabet hastası ile gerçekleştirildi. Çalışmaya başlamadan önce etik kuruldan, ölçek sahiplerinden, çalışmanın yapılacağı kurumdan ve çalışmaya dahil edilen hastalardan gerekli izinler alındı. Çalışmanın verileri, soru formu, Tip 2 DM Tedavisinde Hasta Uyum Ölçeği, Üç Faktörlü Spiritüel İyi Oluş Ölçeği ve Standart Mini Mental Test (SMMT) kullanılarak toplandı. Tip 2 DM Tedavisinde Hasta Uyum Ölçeği yedi alt boyuttan oluşmaktadır ve 30-54 aralığında tedaviye uyumun iyi olduğunu, 55-125 orta düzeyde, 126-150 ise tedaviye uyumun kötü olduğunu göstermektedir. Üç Faktörlü Spiritüel İyi Oluş Ölçeği üç alt boyuttan oluşmaktadır ve puan aralığı 29-145 arasında değişmektedir, puan arttıkça spiritüel iyi oluş düzeyi artmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde, bağımsız gruplarda ortalamalar arasında normal dağılıma uymayan verilerde iki grup için Mann-Whitney U testi, ikiden fazla grup için Kruskal Wallis-H Testi kullanıldı. Araştırmada, değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için normal dağılıma uymayan değişkenlerde Spearman Korelasyon Analizi uygulandı. Verilerin değerlendirilmesinde anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edildi. Hastaların yaş ortalaması 69,07±3,89, spiritüel iyi oluş ölçeği toplam puan ortalaması 123,44±9,69 ve Tip 2 DM tedavisinde hasta uyum ölçeği toplam puan ortalaması 81,7±10,12 olarak saptandı. Tip 2 DM hastalarında tedaviye uyum ile spiritüel iyi oluş toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığı, ancak aşkınlık alt boyutu ile tedaviye uyum arasında pozitif yönde çok zayıf bir ilişki ve doğa ile uyum ve anomi alt boyutları ile tedaviye uyum arasında negatif yönde zayıf bir ilişki olduğu saptandı. Sonuç olarak, hastaların tedaviye uyum düzeylerinin orta seviyede, spiritüel iyi oluş düzeylerinin ise yüksek olduğu belirlendi. Bu doğrultuda, spiritüel destek uygulamalarının uyum açısından, geriatrik bireylerde diyabet yönetimine entegre edilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN TREATMENT ADHERENCE AND SPIRITUAL WELL-BEING OF GERITARIC TYPE 2 DIABETES MELLITUS PATIENTS This study was conducted to determine the relationship between treatment adherence and spiritual well-being levels of geriatric patients with type 2 diabetes mellitus (DM). The descriptive, single-center research was carried out between December 2024 and February 2025 with 138 diabetic patients receiving treatment at the internal medicine outpatient clinics, internal medicine, and palliative care clinics of a public hospital. Prior to the study, the necessary approvals were obtained from the ethics committee, the scale developers, the institution where the study was conducted, and the patients included in the study. Data were collected using a questionnaire, the Patient Adherence Scale in Type 2 DM, the Three-Factor Spiritual Well-Being Scale, and the Standardized Mini Mental Test (SMMT). The Patient Adherence Scale in Type 2 DM consists of seven subscales, where scores between 30–54 indicate good adherence, 55–125 indicate moderate adherence, and 126–150 indicate poor adherence. The Three-Factor Spiritual Well-Being Scale comprises three subscales, with a score range of 29–145, where higher scores indicate higher levels of spiritual well-being. For data analysis, the Mann-Whitney U test was used for comparisons between two groups, and the Kruskal-Wallis H test was used for comparisons of more than two groups when data were not normally distributed. Spearman correlation analysis was applied to reveal relationships between variables that did not show a normal distribution. The level of statistical significance was set at p<0.05. The mean age of the patients was 69.07±3.89 years. The mean total score of the Spiritual Well-Being Scale was 123.44±9.69, while the mean total score of the Patient Adherence Scale in Type 2 DM was 81.7±10.12. It was determined that there was no statistically significant relationship between overall treatment adherence and total spiritual well-being scores. However, a very weak positive relationship was observed between the transcendence subscale and treatment adherence, while weak negative relationships were found between the harmony with nature and anomie subscales and treatment adherence. In conclusion, patients' treatment adherence was found to be at a moderate level, while their spiritual well-being was high. Accordingly, it is suggested that integrating spiritual support practices into diabetes management may contribute to improving adherence among geriatric individuals.