Ankilozan spondilit tanılı hastalarda diyet fiziksel aktivite ve tedavi uyumunun hastalık aktivitesi ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
Association of diet, physical activity, and compliance to treatment with disease activity and quality of life in patients diagnosed with ankylosing spondylitis
- Tez No: 970228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM KAFADAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, Ankilozan spondilit, Hastalık aktivitesi, Yaşam kalitesi, Fiziksel aktivite, Hasta uyumu, Hastalık şiddeti indeksi, Spondilit-ankilozan, Tedaviye bağlılık ve uyum, Mediterranean diet, Ankylosing spondylitis, Disease activity, Quality of life, Physical activity, Patient compliance, Severity of illness index, Spondylitis-ankylosing, Treatment adherence and compliance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik hastalıkların yönetiminde tedaviye uyum, klinik sonuçların ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde kritik bir role sahiptir.Akdeniz diyeti ve fiziksel aktivitenin sağlığa yararları gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, ankilozan spondilit(AS) tanısı almış hastalarda Akdeniz diyetine uyum, fiziksel aktivite düzeyi ve tedaviye uyumun hastalık aktivitesi ve yaşam kalitesi ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Poliklinikte AS tanılı hastalarla yüz yüze görüşüldü. Akdeniz Diyet Uyum Ölçeği (MEDAS), Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi - Kısa Form(IPAQ-SF), Romatoloji Uyum Anketi, Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi ve Ankilozan Spondilit Yaşam Kalitesi Ölçeği ile sosyodemografik veriler ve hastalık öyküsünü içeren soru formları uygulandı. Bulgular: Toplam 175 hasta çalışmaya dahil edildi, ortalama yaşları 44,6 ± 10,7 yıldı, %40,6'sı kadındı. IPAQ-SF düzeyleri düşük MEDAS skoru olan grupta daha yüksekti (p=0,007). Hastaların tedaviye uyumu ve MEDAS arasında korelasyon vardı (r=0,203, p=0,012). Kadınlarda hastalık aktivitesi erkeklerden anlamlı olarak daha yüksek ve yaşam kalitesi daha düşüktü (p<0,001). Aktif çalışma durumu (p=0,038) ve aylık gelir düzeyleri (p=0,045) hastalık aktivitesiyle anlamlı şekilde ilişkiliydi.Yaşam kalitesi düşük gelir grubunda (p<0,001) ve kronik komorbiditesi olanlarda daha düşüktü (p=0,020). Tedavi süresi ile hastalık aktivitesi arasında negatif korelasyonlar (r=-0,335, p<0,001) ve ASQOL(r=−0.218,p=0.004) mevcuttu. Eritrosit sedimantasyon hızı (ESH), BASDAI(r=0.174,p=0.032) ve ASQOL(r=0.257,p=0.001) ile ilişkiliydi. Hastalık aktivitesi ve QoL ilişkiliydi (r=0.746, p<0.001). Sonuç: Hastalık aktivitesi AS hastalarında; cinsiyet, gelir düzeyi, aktif çalışma durumu ve kronik hastalık varlığından etkilenmektedir. Hastalık aktivitesi arttıkça yaşam kalitesi önemli ölçüde bozulmaktadır.Tedaviye uyum, Akdeniz diyetine uyumla ilişkili bulunmuştur.Hastalık yönetiminde, yaşam kalitesini iyileştirmek için tıbbi tedaviye ek olarak sosyodemografik özellikler, diyet, fiziksel aktivite düzeyleri ve tedaviye uyum da dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective:Compliance to treatment has a critical role in improving clinical outcomes and quality of life in management of chronic diseases.The health benefits of the Mediterranean diet and physical activity have been demonstrated.The aim of this study was to investigate the association of adherence to the Mediterranean diet, physical activity level, and compliance to treatment with disease activity and quality of life in patients diagnosed with ankylosing spondylitis(AS). Materials and Methods:Patients with AS were interviewed face-to-face at the outpatient-clinic.Mediterranean Diet Adherence Scale(MEDAS),International Physical Activity Questionnaire–Short Form(IPAQ-SF),Compliance Questionnaire for Rheumatology,Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index, and Ankylosing Spondylitis Quality of Life Scale,and question forms including sociodemographic data and disease history were applied. Results:A total of 175 patients,with a mean age 44.6±10.7 years were included,40.6% were female.IPAQ-SF levels were higher in the group with low MEDAS score(p=0.007).Patient compliance to treatment and MEDAS were correlated(r=0.203,p=0.012).Females had significantly higher disease activity and lower QoL than men(p<0.001).Employment status(p=0.038)and monthly income levels(p=0.045)were significantly associated with disease activity.QoL was lower in the low-income group(p<0.001)and in those with chronic comorbidities(p=0.020).Negative correlations between duration of treatment and disease activity(r=−0.335,p<0.001) and ASQOL(r=−0.218,p=0.004)were present.Erythrocyte sedimentation rate(ESR)was correlated with BASDAI(r=0.174,p=0.032)and ASQOL(r=0.257,p=0.001).Disease activity and QoL were correlated(r=0.746, p<0.001). Conclusion:Disease activity in patients with AS is influenced by sex,income level,employment status,and presence of chronic disease. As disease activity increased,QoL significantly deteriorated. Compliance to treatment was associated with adherence to the Mediterranean diet.In disease management,in addition to the medical treatment,sociodemographic characteristics,diet,physical activity levels and compliance to treatment should be considered for improving QoL.