Adölesan hastaların çürük aktivite düzeyleri ile ebeveynlerinin dental kayıtsızlık skorlarının karşılaştırmalı incelenmesi
Comparative evaluation of caries activity in adolescentsbased on the dental indifference scores of their parents
  1. Tez No: 970269
  2. Yazar: DENİZ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDA GÜLER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş çürükleri, Ergenler, Çocuk ihmali, Dental caries, Adolescents, Child negligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, adölesan bireylerin çürük aktivite düzeyleri ile ebeveynlerinin Dental Kayıtsızlık Ölçeği (DKÖ) skorlarını birlikte değerlendirerek, ebeveynin ağız ve diş sağlığına yönelik kayıtsızlık tutumunun çocuğun ağız sağlığı üzerindeki olası etkilerini ortaya koymaktır. Aynı zamanda, bu tutumun arkasında yatan faktörlerin anlaşılması ve dental ihmalin ailevi temellerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Materyal ve Metot: Bu kesitsel çalışma, 13–17 yaş arası adölesan bireyler ve ebeveynleri ile yürütülmüştür. Çocukların çürük deneyimi DMFT indeksi ve alt parametreleriyle, ağız bakımı B-Dİ ile, tedavisi ihmal edilmiş çürük komplikasyonları isePUFA indeksiyle değerlendirilmiştir. Ebeveynlere, DKÖ'nün ebeveyn bakış açısını yansıtacak şekilde uyarlanmış bir versiyonunu ve sosyodemografik bilgileri içeren özel bir anket uygulanmıştır. Örneklem büyüklüğü güç analizi ile 432 ebeveyn-çocuk çiftiolarak belirlenmiş, veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, ebeveynlerin ortalama DKÖ skoru 2,0±1,1 olarak belirlenmiştir. Çocukların ortalama DMFT skoru 6,25±3,41, B-Dİ skoru 0,74±0,58 ve PUFA skoru 0,34±0,81 bulunmuştur. Ebeveynin cinsiyeti, öğrenim durumu, çalışma durumu, aile tipi ve çocuk sayısına göre DKÖ skorları arasında anlamlı farklar saptanmıştır. Ebeveynin öğrenim düzeyi arttıkça dental kayıtsızlık düzeyi azalırken; çocuk sayısı arttıkça dental kayıtsızlık düzeyi yükselmiştir. Sonuç: Bu çalışma, ebeveynin bazı sosyodemografik özelliklerinin, DKÖ skorlarında anlamlı farklılıklar oluşturduğunu; buna karşın, ebeveynlerin dental kayıtsızlık düzeylerinin, çocukların sağlık göstergeleriyle anlamlı bir ilişki göstermediğini ortayakoymuştur. Çocuğun ağız ve diş sağlığı durumuyla anlamlı düzeyde ilişkili bulunan tek değişken, ailede engelli birey varlığı olmuştur. Bu durum, dental ihmalin yalnızca ebeveyn tutumlarından değil, bireysel, çevresel ve yapısal çoklu etkenlerden kaynaklanabileceğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, risk altındaki grupların daha bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesinin gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the relationship between the caries activity levels of adolescent individuals and the Dental Indifference Scale (DIS) scores of their parents. This study seeks to reveal the potential impact of parental indifference toward oral and dental health on the oral health status of their children. Additionally, it aims to understand the sociodemographic factors underlying such indifference and to explore the familial foundations of dental neglect. Material and Method: This cross-sectional study was conducted with adolescent individuals aged 13–17 and their parents. Children's caries experience was evaluated using the DMFT index and its sub-parameters; oral hygiene was assessed via the Simplified Debris Index (S-DI); and complications arising from untreated caries were measured using the PUFA index. A custom-designed questionnaire was administered to the parents, incorporating an adapted version of the DIS reflecting the parental perspective, along with sociodemographic items. The sample size was determined as 432 parent–child pairs based on a power analysis, and the data were analyzed using SPSS software. Results: In this study, the mean DIS score of parents was found to be 2.0 ± 1.1. The children's mean DMFT score was 6.25 ± 3.41, mean S-DI score was 0.74 ± 0.58, and mean PUFA score was 0.34 ± 0.81. Significant differences in DIS scores were observed based on the parent's gender, education level, employment status, family type, and number of children. As the parental education level increased, DIS scores decreased, while having more children was associated with higher DIS scores. Conclusion: This study revealed that certain parental sociodemographic characteristics significantly influenced the DIS scores. However, parental dental indifference was not significantly associated with children's health variables. The only variable significantly related to the child's oral health outcomes was the presence of a disabled individual in the family. These findings suggest that dental neglect is shaped not only by parental attitudes but also by multiple individual, environmental, and structural factors. A more holistic approach is therefore needed when evaluating at-risk populations.