Diyabetik ayak ülseri tanılı hastalarda karaciğer ultrason elastografi bulgularının vasküler yetmezlik ve metabolik parametreler ile ilişkisi
The relationship between liver ultrasound elastography findings and vascular insufficiency and metabolic parameters in patients with diabetic foot ulcer diagnosis
  1. Tez No: 970273
  2. Yazar: MERVE SULTAN İNALLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak ülseri, arteriyel yetmezlik, shear wave elastografi, ABI, mikrovasküler komplikasyonlar, Diabetic foot ulcer, arterial insufficiency, shear wave elastography, ABI, microvascular complications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Diyabete bağlı kronik hiperglisemi birçok organda uzun süreli işlev bozukluğu ve yetmezliğe neden olur. .Bu çalışmada diyabetik ayak ülseri (DAÜ) tanılı hastalarda karaciğer ultrason elastografi bulgularının arteriyel yetmezlik ve metabolik parametreler ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlandı. Ayrıca, bu hastalarda ayak bileği-kol indeksi (ABI) ölçümleri ile mikrovasküler komplikasyonlar ve biyokimyasal parametrelerin incelenmesi hedeflendi. Çalışmaya sağlıklı 25 kişiden oluşan kontrol grubu ile DAÜ tanılı, arteriyel yetmezlik bulunan DM + AY (+) 25 hasta ve bulunmayan 25 hasta DM + AY (−) şeklinde toplam üç grup dahil edildi. Tüm katılımcılara 2D-shear wave elastografi (2D-SWE) ile karaciğer parankim sertliği ölçümleri, ABI değerlendirmesi ve rutin biyokimyasal analizler yapıldı. Mikrovasküler komplikasyonlar (retinopati, nöropati ve nefropati) ve laboratuvar parametreleri gruplar arasında karşılaştırıldı. Karaciğer elastografi değerleri, kontrol grubuna kıyasla DAÜ gruplarında belirgin olarak yüksek bulundu ve en yüksek değerler DM + AY (+) grubunda saptandı. ABI skorlarının <1 olma oranı DAÜ gruplarında kontrol grubuna göre daha yüksekti; bu oran DM+AY (+) grubunda daha belirgindi. Mikrovasküler komplikasyonlar, DM + AY (−) grubunda DM + AY (+) grubuna kıyasla daha sık görüldü. DM + AY (+) grubunda CRP, sedimantasyon, WBC ve trombosit düzeyleri daha yüksek ölçüldü. GFR değerleri tüm DAÜ hastalarında düşük olup, DM + AY (+) grubunda en düşük seviyedeydi. Lipid profili açısından kontrol grubunda total ve LDL kolesterol düzeyleri daha yüksek, DAÜ gruplarında ise trigliserit ve HDL dışındaki değerler daha yüksekti. Sonuç olarak DAÜ hastalarında karaciğer parankim sertliği, arteriyel yetmezlik varlığında daha belirgin artış göstermektedir. ABI ölçümleri, arteriyel yetmezlikli hastalarda daha sık patolojik değerler vermektedir. Mikrovasküler komplikasyon dağılımı, arteriyel yetmezlik varlığına göre değişkenlik göstermektedir. Bulgular, DAÜ hastalarında karaciğer elastografisi ve ABI ölçümlerinin vasküler durumun değerlendirilmesinde ek yarar sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN LIVER ULTRASOUND ELASTOGRAPHY FINDINGS AND VASCULAR INSUFFICIENCY AND METABOLIC PARAMETERS IN PATIENTS WITH DIABETIC FOOT ULCER DIAGNOSIS Chronic hyperglycemia due to diabetes leads to long-term dysfunction and failure in multiple organs. This study aimed to evaluate the relationship between liver ultrasound elastography findings, arterial insufficiency, and metabolic parameters in patients diagnosed with diabetic foot ulcer (DFU). In addition, the study investigated ankle-brachial index (ABI) measurements, microvascular complications, and biochemical parameters in these patients. The study included three groups: a control group of 25 healthy individuals, 25 patients with DFU and arterial insufficiency DM + AI (+), and 25 patients with DFU without arterial insufficiency DM + AI (−). All participants underwent liver parenchymal stiffness measurements using two-dimensional shear wave elastography (2D-SWE), ABI assessment, and routine biochemical analyses. Microvascular complications (retinopathy, neuropathy, and nephropathy) and laboratory parameters were compared among the groups. Liver elastography values were significantly higher in DFU groups compared to controls, with the highest levels observed in the DM + AI (+) group. The proportion of ABI scores <1 was greater in DFU groups than in controls, particularly in the DM + AI (+) group. Microvascular complications were more frequent in the DM + AI (−) group compared to the DM + AI (+) group. Higher CRP, ESR, WBC, and platelet levels were observed in the DM + AI (+) group. Glomerular filtration rate (GFR) was reduced in all DFU patients, with the lowest levels in the DM + AI (+) group. Regarding lipid profile, total and LDL cholesterol levels were higher in the control group, while triglyceride and non-HDL lipid parameters were higher in DFU groups. In conclusion, liver parenchymal stiffness is more prominently increased in DFU patients with arterial insufficiency. ABI measurements more frequently show pathological values in patients with arterial insufficiency. The distribution of microvascular complications varies according to the presence of arterial insufficiency. These findings suggest that liver elastography and ABI assessment may provide additional value in evaluating vascular status in DFU patients.