Diyabetik ayak tedavi prognozunu belirleyen epidemiyelojik faktörlerin incelenmesi ve maliyet hesabı
Assessment of epidemiological factors determining prognosis of diabetic foot treatment and cost analysis
  1. Tez No: 685087
  2. Yazar: KÜRŞAT TUĞRUL OKUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ALTUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak ülseri, maliyet, amputasyon, amputasyon risk faktörleri, Diabetic foot ulcer, cost, amputation, amputation risk factors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
AMAÇ: Diyabetes mellitusun prevalansının artmasıyla birlikte diyabet ile ilişkili sistemik ve kronik komplikasyonların insidansı artmaktadır. Bu komplikasyonlardan biri olan diyabetik ayak ülseri hastalarda önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olmasının yanısıra sağlık harcamalarında önemli bir maliyet oluşturmaktadır. Çalışmamızın amacı diyabetik ayak tanılı hastalarının tedavi prognozunu belirleyebilecek epidemiyolojik faktörleri incelemek, bu faktörlerden hangisinin diyabetik ayakta ampütasyon seviyesini tahmin etmede etkili olduğunu saptamak ve hastanın tedavi maliyetine etki eden faktörleri tespit etmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Diyabetik ayak ülseri nedeniyle hastanede yatarak tedavi gören toplam 165 hastanın demografik verileri, klinik bulguları, laboratuvar sonuçları, radyolojik görüntülemeleri, tedavi maliyetleri ve maliyete etki eden faktörler retrospektif olarak incelendi. Ayak bileğinin distalindeki her amputasyon minör amputasyon, ayak bileğinin proksimalindeki amputasyonlar majör amputasyon olarak tanımlandı. Major amputasyon, minor amputasyon ve amputasyon yapılmayanlar şeklinde hastalar gruplandırıldı. BULGULAR: 32 hastaya major amputasyon, 66 hastaya minor amputasyon yapılmış olup, 67 hasta ise amputasyon dışı yöntemler ile tedavi edildi. Gruplar arasında yaş, diyabetik ayak süresi, Charlson komorbidite indeksi ve Modifiye Charlson komorbidite indeksi, Wagner sınıflaması, periferik nöropati, periferik arter hastalığı, hemodiyaliz, beyaz küre sayısı, CRP, sedimentasyon hızı, BUN ve albümin yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. İleri yaş, yüksek beyaz küre sayısı, ileri Wagner sınıflaması, diyabetik ayak yara süresi uzunluğu ve Charlson komorbidite indeksinin yüksek olmasının majör amputasyon açısından risk faktörü oluşturduğunu tespit ettik. Erkek cinsiyet olmak, ileri yaş, ileri Wagner sınıflaması ve sedimentasyon yüksekliğinin minör amputasyon açısından risk faktörü oluşturduğunu tespit ettik. Ortalama tedavi maliyetinin major amputasyon yapılanlar ile amputasyon yapılmayanlar arasında fark saptamadık. Hastaneye yatış süresinin uzunluğunun maliyete etki eden tek değişken olarak tespit ettik. SONUÇ: Diyabetik ayak tanılı hastaların epidemiyelojik verileriyle hastalığın prognozu ve maliyeti hakkında fikir sahibi olunabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: The incidence of systemic and chronic complications associated with diabetes is increasing with the increasing prevalence of diabetes mellitus. Among these complications, diabetic foot is an important cause of morbidity and mortality in patients and also poses a significant cost burden in healthcare expenditures. The present study aimed to examine the epidemiological factors determining the prognosis of patients with diabetic foot. Additionally, it aimed to determine the factors affecting the treatment costs and predicting the level of foot amputation because of diabetic foot. MATERIALS AND METHODS: Demographic data, clinical findings, laboratory results, radiological imaging data, treatment costs, and factors affecting the treatment costs of a total of 165 inpatients with diabetic foot were analyzed retrospectively. The amputations distal to the ankle were defined as minor amputations and those proximal to the ankle were defined as a major amputations. Further, patients were divided into major amputation, minor amputation, and non-amputation groups. RESULTS: A total of 32 patients underwent major amputations, 66 underwent minor amputations, and 67 were treated with conservative techniques (non-amputation group). There was a statistically significant difference between the groups in terms of age; diabetic foot duration; Charlson Comorbidity Index; modified Charlson Comorbidity Index; Wagner classification; presence of peripheral neuropathy or peripheral arterial disease; undergoing hemodialysis; white blood cell count; sedimentation rate; and CRP, BUN, and albumin levels. Advanced age and Wagner grade, high white blood cell count, diabetic foot duration, and high Charlson Comorbidity Index were identified as risk factors for major amputation, whereas male sex, advanced age and Wagner grade, and high sedimentation rate were identified as risk factors for minor amputation. No difference was found in the average cost of treatment among patients who underwent major amputation and those who did not. Moreover, we determined that the duration of hospitalization was the only variable affecting the treatment cost. CONCLUSION: Epidemiological data of patients with diabetic foot can provide useful insights about the prognosis and cost burden of the disease.