Dünya ekonomilerinde imalat sektörü üretkenlik yakınsaması: Global panel veri analizi
Manufacturing sector productivity convergence across world economies: Global panel data analysis
  1. Tez No: 970276
  2. Yazar: YELİZ DANIŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKMEN GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ekonometri, Economics, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal regresyon modelleri, Ekonomik büyüme, Lineer regresyon modelleri, Makroekonomi, Yakınsaklık, Çok değişkenli regresyon, Çoklu lineer regresyon analizi, İçsel büyüme, Linear regression models, Economic growth, Macroeconomy, Convergence, Multivariate regression, Multiple linear regression analysis, Endogeneous growth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Makro iktisat literatürü, istikrarlı ve hızlı iktisadi büyümenin, üretkenlik artışı ve teknolojik gelişmeden geçtiğini teorik ve ampirik olarak ortaya koymaktadır. Bu nedenle,“hangi ekonomiler üretkenlik artışı kaydedebiliyor ve nasıl başarabiliyor?”sorularının sorulmaya devam edilmesi önemlidir. Bu saikle bu çalışmada, 1990-2021 dönemi (32 yıl) ve yaklaşık 50 dünya ekonomisi için imalat sektörü geneli ve orta ve yüksek teknolojili seçilmiş alt endüstrilerinde işgücü üretkenliği üzerinden ekonomik yakınsama analizi yapılmıştır. Analiz yöntemi olarak, panel veriyle tahmindeki üstünlüğü nedeniyle, Sabit Etkiler Modeli kullanılmıştır. Farklı ekonomi grupları, zaman dilimleri ve farklı alt endüstriler için çok sayıda regresyon yürütülmüştür. Regresyonların tamamı, koşullu yakınsamanın varlığını ortaya koymuştur. Kontrol edilen değişken sayısı arttıkça yakınsamanın gücünün arttığı görülmüş ve böylece koşullu yakınsama tespiti kuvvetlenmiştir. Gelişmekte olan ekonomiler grubu yakınsama hızları, gelişmiş ekonomiler grubuna kıyasla daha yüksektir. Gelişmiş ekonomiler grubu, yüksek ve orta teknolojili alt endüstrilerin hepsinde ortalama bir yakınsama kaydederken gelişmekte olan ekonomilerde yüksek yakınsama belirli endüstrilerde yoğunlaşmaktadır. Sabit Etkiler Modeli'nin birim ve zaman kukla değişkenli formları kullanılarak, olumlu ve olumsuz ayrışan ekonomi ve yıllar tespit edilmiştir. Söz konusu ayrışmaların nedenleri, mevcut literatür ışığında ortaya konmuştur. Hızlı üretkenlik artışında, ekonomilerin izledikleri seçici sanayi politikaları ile beşeri sermaye ve teknoloji gelişiminin önceliklendirilmesinin olumlu ayrışma getirdiği görülmüştür. Çalışmanın tespitleri, gelecek çalışmalar için; ayrışan ekonomi ve yılların arkasındaki yapısal ve dönemsel özelliklerin araştırılması ve üretkenlik artışını engellemede bu faktörlerin etkisinin ölçülmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Macroeconomics literature, theoretically and empirically, reveals that stabilized and rapid growth realize on the grounds of productivity growth and technological improvement. For this reason, it is important to keep asking the questions of“which economies can show productivity growth and how can they achieve this?”. For this aim, this study analyzes economic convergence through labor productivity in manufacturing industry and its high and mid tech sub-industries, for almost 50 economies and for the period of 1990-2021 (32 years). Fixed Effects Model has been preferred as the analysis method due to its superiorities in estimations with panel data. Many regressions have been run for the different economy groups, periods and sub-industries. All the regressions demonstrate the presence of the conditional convergence. It is seen that the strength of the convergence goes up once the number of control variables are increased, which strengthens the finding of conditional convergence. Convergence rate of developing economies is higher in comparison to the advanced economies'. While there is an average level of convergence in all the high and mid tech industries of the advanced economies, convergence rate is clearly higher in specific sub-industries for the developing economies. Through the unit and time dummies forms of the fixed effects model, positively and negatively diverging economies and years have been determined. Reasons behind these divergences are shown in the light of the present literature. It is seen that selective industrial policies and prioritizing the human capital and technological development bring along the positive divergence in rapid productivity growth. Findings of this study reveals that, for the future studies, it is essential both to research the structural and periodical characteristics behind the divergences and to measure the effect of these factors in hindering productivity growth.