Türkiye lojistik kapasitesi: Yeşil lojistik yönünden bir değerlendirme
Türkiye's logistics capacity: An evaluation in terms of green logistics
- Tez No: 970364
- Danışmanlar: PROF. DR. NECLA TEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Akıllı ulaşım sistemleri, Yeşil lojistik, Intelligent transportation systems, Green logistic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Lojistik ilk çağlardan bu yana askeri, ticari ve ekonomik faaliyetlerin odağında yer almıştır. Her geçen gün büyüyen küresel ticaret, teknolojik gelişmeler ve bu doğrultuda artan hareketlilik ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir yere sahip olan lojistik sektörü, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konuları çerçevesinde evrimleşerek yeşil lojistik kavramını ortaya çıkarmıştır. Yeşil lojistik, çağdaş ve yenilikçi lojistik yaklaşımının insan ve çevre duyarlılığını odağına alan temel gelişme alanı olarak görülmektedir. Bu doğrultuda politika, altyapı ve mekanizmaları ortaya koyan yeşil lojistik yaklaşımı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de gelişmeye açık bir alandır. Bu çalışma, lojistik kavramı ve tarihsel gelişimi, ulaştırma koridorları, Türkiye'nin önemli ulaştırma ve lojistik altyapıları ve yeşil lojistik ana konularına odaklanmaktadır. İlk olarak lojistiğin gelişimi, akıllı lojistik, ulusal ve uluslararası düzenlemeler, taşımacılık alanındaki yetkinlikler ile sınır geçiş ve gümrük faaliyetleri lojistik kavramı ve tarihsel gelişimi ana başlığı altında incelenmiştir. İnceleme kapsamında Türkiye'den geçen küresel ulaştırma koridorları ve dünyadaki önemli koridorlar araştırılarak Türkiye'nin lojistik altyapıları ve yatırımları ile lojistik performansı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Yeşil lojistik kavramı, ulusal ve uluslararası düzenleme ve uygulamalar ile kombine taşımacılık ve lojistik dünya ve Türkiye uygulamalarının ele alındığı çalışmada, kombine taşımacılık yönetmeliği ve yeşil lojistik belgesi ile lojistik sektörü ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda Türkiye'deki yeşil lojistiğin daha etkin ve verimli yapılabilmesi için politika ve çözüm önerileri ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Logistics has been at the centre of military, commercial and economic activities since ancient times. The logistics sector, which has an important place in meeting the increasing mobility needs in line with technological developments and ever-growing global trade, has evolved within the framework of climate change and sustainability issues and has emerged the concept of green logistics. Green logistics is seen as the main development area of the modern and innovative logistics approach that focuses on human and environmental sensitivity. The green logistics approach, which puts forward policies, infrastructure and mechanisms in this direction, is an area open to development in our country as in the world. This study focuses on the concept of logistics and its historical development, transport corridors, important transport and logistics infrastructures of Türkiye and green logistics. Firstly, the development of logistics, smart logistics, national and international regulations, competencies in the field of transport, border crossing and customs activities are analysed under the main title of logistics concept and its historical development. Within the scope of the review, global transport corridors passing through Türkiye and important corridors in the world are investigated and Türkiye's logistics infrastructures, investments and logistics performance are tried to be revealed. In the study where the concept of green logistics, national and international regulations and practices, combined transport and logistics practices in the world and Türkiye are discussed, research has been conducted to meet the needs of the logistics sector with the combined transport regulation and green logistics certificate. As a result of the research, policy and solution suggestions have been put forward in order to make green logistics more effective and efficient in Türkiye.