Denosumab tedavisi kesilmesi sonrası kemik mineral yoğunluğunda meydana gelen değişimler ve osteoporoz yönetiminin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of changes in bone mineral density and osteoporosis management after denosumab discontinuation
- Tez No: 970365
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN ÖZ GÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Denosumab, Kemik Mineral Yoğunluğu, Rebound Etki, Ardışık tedavi, Osteoporosis, Denosumab, Bone Mineral Density, Rebound Effect, Sequential Therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Denosumab tedavisinin kesilmesi, hızlı kemik kaybı ve kırık riski ile ilişkilidir. Bu çalışmada, denosumab kesilmesi sonrası kemik mineral yoğunluğu (KMY) değişimlerinin, kırık gelişiminin ve uygulanan geçiş tedavilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: 2000–2024 yılları arasında denosumab tedavisi almış ve tedavisi sonlandırılmış 90 osteoporoz hastası retrospektif olarak incelendi. Hastalar, tedavi kesildikten sonra osteoporoz tedavisi almayanlar (Grup 1) ve farklı bir osteoporoz tedavisine geçenler (Grup 2) olarak iki gruba ayrıldı. Dual enerji X-ışını absorbsiyometrisi (DXA) ölçümleri, biyokimyasal parametreler, kırık öyküleri ve yan etkiler değerlendirildi. Bulgular: Grup 1'de tedavi kesilmesi sonrası ilk yılda lomber bölgede KMY'de anlamlı azalma izlendi (p<0,01). İkinci yıl sonunda azalma devam etmekle birlikte anlamlı bulunmadı. Femur bölgelerinde belirgin kayıp saptanmadı. Grup 2'de, başka bir tedaviye geçilen hastalarda KMY değerlerinde anlamlı azalma gözlenmedi. Kırıklar Grup 1'de daha sık olup çoğunlukla vertebraldi. Denosumab kesilme nedenleri arasında hasta takipsizliği, tedavi altında kırık gelişimi ve DXA kötüleşmesi öne çıktı. Genel yan etki oranı %25,6 olup, en sık hipokalsemi izlendi; nadiren adinamik kemik hastalığı ve çene osteonekrozu görüldü. Sonuç: Denosumab tedavisinin kesilmesi, özellikle ardışık tedavi uygulanmayan hastalarda KMY kaybı ve kırık riskini artırmaktadır. Uygun ardışık tedavinin planlanması, bu dönemde kemik kaybı ve kırıkların önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: Discontinuation of denosumab treatment is associated with rapid bone loss and increased fracture risk. This study aimed to retrospectively evaluate changes in bone mineral density (BMD), fracture development, and transition therapies following denosumab discontinuation. Methods: Ninety osteoporosis patients who had received and subsequently discontinued denosumab treatment between 2000 and 2024 were retrospectively analyzed. Patients were divided into two groups: those who did not receive osteoporosis treatment after discontinuation (Group 1) and those who switched to a different osteoporosis therapy (Group 2). Dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) measurements, biochemical parameters, fracture history, and adverse events were evaluated. Results: In Group 1, a significant decrease in lumbar BMD was observed in the first year after treatment discontinuation (p<0.01). Although the decrease continued at the end of the second year, it was not statistically significant. No significant bone loss was detected in femoral regions. In Group 2, no significant BMD decrease was observed in patients who switched to another therapy. Fractures were more frequent in Group 1, mostly vertebral. Reasons for denosumab discontinuation included patient non-compliance, fracture development during treatment, and deterioration in DXA results. The overall adverse effect rate was 25.6%, with hypocalcemia being the most common, adynamic bone disease and osteonecrosis of the jaw were rarely observed. Conclusion: Discontinuation of denosumab, particularly in patients not receiving sequential therapy, increases the risk of BMD loss and fractures. x Proper planning of sequential therapy is critical to prevent bone loss and fractures during this period.