Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi ve bir soğutucu sektörü örneği
Sustainable supply chain management and a case study of the refrigerant sector
- Tez No: 982581
- Danışmanlar: DR. LATİFE GÖRKEMLİ AYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi, Karbon Emisyonu, Çok Amaçlı Optimizasyon, Kapalı döngü tedarik zinciri ağ tasarımı, Yeşil tedarik zinciri, Sustainable Supply Chain Management, Carbon Emissions, Multi Objective Optimization, Closed loop supply chain network design, Green supply chain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliği, nüfus artışı, kaynakların tükenmesi ve çevresel etkilerin artması gibi küresel sorunlar, işletmeleri sürdürülebilirlik temelli stratejiler geliştirmeye zorlamaktadır. Bu bağlamda, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi ekonomik, çevresel ve sosyal boyutları bir arada ele alan kapsamlı bir yaklaşım olarak ön plana çıkmaktadır. Bu çalışma, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi kapsamında, Latin Amerika merkezli ve üretim faaliyetlerini Türkiye'de yürüten bir firmanın satış sonrası ürün lojistiği ve geri dönüşüm süreçlerine yönelik çok amaçlı bir optimizasyon modeli sunmaktadır. Soğutucu sektörünün yüksek enerji tüketimi, yoğun malzeme kullanımı ve lojistik süreçlerinin çevresel etkileri, sürdürülebilir karar alma gerekliliğini ortaya koymaktadır. Sürdürülebilir tedarik zinciri yapısına dayanan model, toplam maliyet ve karbon emisyonunu eş zamanlı olarak minimize etmeyi hedeflemektedir. Modelde müşteri talebi, ürün arıza oranları, geri dönüşüm kapasitesi, malzeme bazlı geri kazanım oranları ve mesafeye bağlı emisyon katsayıları gibi parametreler dikkate alınmıştır. Doğrusal programlama ile formüle edilen model, Python tabanlı optimizasyon araçlarıyla çözülmüş ve duyarlılık analizleri yapılmıştır. Senaryo analizleri, operasyonel koşullara bağlı olarak maliyet ve emisyon dengesi arasındaki değişimi ortaya koymaktadır. Model, sürdürülebilir lojistik ve geri kazanım planlaması yapan diğer endüstrilere de uyarlanabilir bir yapı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Global problems such as climate change, population growth, depletion of resources, and increasing environmental impacts force businesses to develop sustainability-based strategies. In this context, sustainable supply chain management comes to the fore as a comprehensive approach that considers economic, environmental, and social dimensions together. This study presents a multi-objective optimization model for the after-sales product logistics and recycling processes of a company based in Latin America and carrying out its production activities in Türkiye within the scope of sustainable supply chain management. The high energy consumption, intensive material use, and environmental impacts of the logistics processes of the cooling sector reveal the necessity of making sustainable decisions. The model, which is based on a sustainable supply chain structure, aims to minimize total cost and carbon emission simultaneously. Parameters such as customer demand, product failure rates, recycling capacity, material-based recovery rates, and distance-based emission factors are taken into account in the model. The model, formulated with linear programming, was solved with Python-based optimization tools and sensitivity analyses were carried out. Scenario analyses reveal the difference between cost and emission balance depending on operational conditions. The model offers a structure that can be adapted to other industries that carry out sustainable after-sales logistics and recycling planning.