Dini çeşitlilik problemine Keith Ward'ın ılımlı-çoğulcu yaklaşımı
Soft-pluralistic approach of Keith Ward to religious diversity
  1. Tez No: 970377
  2. Yazar: HATİCETÜL KÜBRA ÖZELÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dinsel çeşitlilik, dinsel çoğulculuk, ılımlı dinsel çoğulculuk, Keith Ward, Keith Ward, religious diversity, religious pluralism, soft religious pluralism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma dinsel çeşitlilik problemine bir yanıt olarak dinsel çoğulculuk ile ilgilidir. Bu çalışmada Keith Ward'un (1938-) dinsel çeşitliliğe yaklaşımı incelenmektedir. Ward, John Hick'in (1922-2012) çoğulculuğunu katı çoğulculuk olarak nitelemektedir. Ward katı çoğulcu yaklaşımları kabul etmemektedir. O, aynı zamanda dinsel dışlayıcılığın ve dinsel kapsayıcılığın da dinsel çeşitlilik problemine çözüm olmadıklarını iddia etmektedir. Bu çalışmada Ward'un ılımlı çoğulcu bir yaklaşım sunduğu iddia edilmektedir. Ward, dinsel inançlar arasında seçim yapmayı sağlayabilecek rasyonel ölçütün olduğunu savunmaktadır. Bu açıdan o, bütün dinleri eşdeğer görmemektedir. Ward, bazı dinsel ifadeleri literal anlamlı olarak almaktadır. Hick'in katı çoğulculuğunda ise dinsel inanç ifadeleri metaforik, mitolojik anlamlıdır. Kurtuluş sorunu ile ilgili olarak da Ward, bütün insanların kurtuluşa erişme olasılığının sonsuz olması gerektiğini iddia etmektedir. Ward'un yaklaşımının çoğulcu olarak sınıflandırılmasında asıl neden onun hiçbir dini kural-koyucu olarak görmemesidir. Çalışmada dinler arasında hoşgörünün sağlanabilmesi için ortak dinsel ilkelerin tespit edilmesinin gerektiğine; eleştirel gerçekçi teorinin epistemoloji anlayışına uygun olarak dinsel inançlar arasında rasyonel yargılamanın yapılabileceğine varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study conserned with religious pluralism as a response to problems of religious diversity.This sudy analyses Keith Ward's (1938-) approach to religious diversity. Ward qualifys John Hick's (1922-2012) pluralism as hard pluralism. Ward doesn't accept hard plüralistic approachs. He also argues that religious exclusivism and religious inclusivism are not solutions to rproblem of eligious diversity. In this study, it is claimed that Ward presents a soft pluralistic approach. Ward defences that there is rational criterion for choosing between religious beliefs. In this respect, he doesn't see all religions as equivilant. Ward takes some religious statement as literal meaning. But in Hick's hard pluralism, statements of religious belief have metaphorical and mythological meaning. With regard to problem of salvation, Ward claims taht the possibility of all human beings attaining salvation must be infinite. Main reason for clasifying Ward's approach as pluralistic is that he doesn't see any religion as a normative. This study concludes, in order to ensure tolerance between religions it is necessary to identify comman religious prenciples and rational judgement can be made between religious beliefs in accordance with epistemological understanding of critical realist theory.