Çevre politikası ve etik: Mali ve ekonomik boyutlar
Environmental policy and ethics: Financial and economic dimensions
- Tez No: 970393
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM SEÇİLMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Doğal çevre, Kamu maliyesi, Sosyal ahlak, Vergi ahlakı, Natural environment, Public finance, Social ethics, Tax ethics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada etik ve çevre; iktisadi, mali ve sosyal politikalar ile sürdürülebilirlik çerçevesinde değerlendirilmiştir. Sanayi Devrimi sonrasında, hızla artan çevre sorunları doğaya yönelik etik kaygıları derinleştirmiştir. 1960'lı yıllardan itibaren çevreye ilişkin toplumsal farkındalığın giderek artması; çevre felsefesinin gelişimine, sivil toplumun duyarlılığının yükselmesine, uluslararası anlaşmaların yapılmasına ve günümüz çevre politikalarının şekillenmesine önemli katkılar sağlamıştır. Küresel kamusal mal niteliğindeki çevrenin sürdürülebilirliğini sağlamak için geliştirilecek politika araçları, doğası gereği kolektif eylemi ve bütüncül bir yaklaşımı zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, ekosentrik etik değere dayalı çevresel sürdürülebilirlik anlayışı, iktisadi ve çevresel faaliyetlerin birbirini desteklemesini hedeflemektedir. Günümüzde ekonomik büyüme ve kalkınma sürecinde tahribata uğrayan doğanın sürdürülebilirliği, yine ekonomik araçlar üzerinden ve bu araçlara kalkınma planlarında yer verilerek sağlanmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, ethics and the environment are evaluated within the framework of economic, financial, and social policies and sustainability. Environmental problems, which have rapidly increased since the Industrial Revolution, have deepened ethical concerns about nature. Since the 1960s, growing social awareness of environmental issues has contributed significantly to the development of environmental philosophy, increased civil society sensitivity, the signing of international agreements, and the shaping of today's environmental policies. Policy tools developed to ensure the sustainability of global public goods such as the environment inherently require collective action and a holistic approach. In this context, the concept of environmental sustainability, based on ecocentric ethical values, aims to ensure that economic and environmental activities support each other. Today, the sustainability of nature, which has been damaged in the process of economic growth and development, is being sought through economic tools and the inclusion of these tools in development plans.