Avrupa aşırı sağında vatandaşlık ve göç siyaseti: Fransa ve Almanya üzerinden bir inceleme
Citizenship and immigration policy in the European far right: An examination through France and Germany
- Tez No: 970416
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELMA TOKUROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, Kimlik politikaları, Uluslararası göç, Irregular immigration, Identity politics, International migration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, vatandaşlık ve göç ekseninde aşırı sağ partilerin kimlik politikalarını karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Fransa'da vatandaşlık, Fransız Devrimi'nin bıraktığı ahlaki ve duygusal mirasa dayanarak evrenselci bir içerik kazanmıştır. Jus soli ilkesi, doğum temelli vatandaşlığı esas almış; bu durum, vatandaşlığı yalnızca hukuki bir statü değil, aynı zamanda cumhuriyetle kurulan karşılıklı bağlılık üzerinden tanımlamıştır. Bu çerçevede göçmenlerin topluma katılımı bireysel irade ve politik aidiyetle meşrulaştırılmıştır. Almanya'da ise vatandaşlık, uzun süre jus sanguinis yani soy bağı ilkesine dayalı olarak etnik köken üzerinden belirlenmiştir. Ancak Suriye savaşı ve 2015 mülteci krizi sonrasında göç meselesi yoğun tartışmalara yol açmış, aşırı sağ partilerin güçlenmesini hızlandırmıştır. Avrupa'nın iki büyük ülkesi olan Fransa ve Almanya'da aşırı sağın yükselişi, RN (Rassemblement National) ve AfD (Alternative für Deutschland) örnekleriyle somutlaşmaktadır. Her iki parti de göçmenlerin vatandaşlığa kabulüne mesafeli yaklaşmakta ve dışlayıcı bir tutum sergilemektedir. AfD'nin söylemleri etnik temelli vatandaşlık anlayışıyla uyumlu iken, RN'nin yaklaşımı cumhuriyetçi değerlerle çelişmektedir. Bu iki partinin programları, hem ideolojik yönelimleri hem de iktidara geldiklerinde uygulayacakları politikaları göstermesi açısından incelenmiştir. Literatürde seçim bildirgelerine yönelik çalışmalar artsa da bu belgelerin stratejik rolünü analiz eden araştırmalar sınırlıdır. Bu bağlamda çalışma, parti belgelerinin göç ve vatandaşlık söylemini nasıl şekillendirdiğini ele alarak literatürdeki boşluğu doldurmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the identity politics of far-right parties in the context of citizenship and migration. In France, citizenship is rooted in the legacy of the French Revolution, which gave it moral and emotional meaning. The jus soli principle, based on birthright, framed citizenship not only as a legal status but also as a reciprocal bond with the Republic, legitimizing migrant integration through individual will and political allegiance. Germany, by contrast, long followed the jus sanguinis principle, defining citizenship by ethnic descent. The Syrian war and the 2015 migration crisis intensified debates on citizenship and boosted far-right mobilization. In both France and Germany, the rise of the far right is represented by the Rassemblement National (RN) and the Alternative für Deutschland (AfD). Both adopt exclusionary positions, resisting the incorporation of migrants. AfD's discourse reflects an ethno-national model, while RN diverges from the universalist values of French republicanism. The study analyzes party programs as roadmaps of ideological orientation and anticipated policy. Although scholarship on party manifestos has grown, few studies examine their strategic role in shaping far-right discourses on citizenship and migration. This research addresses that gap by showing how such documents define boundaries of belonging and articulate exclusionary visions of citizenship.