Sosyal medyanın tüketime etkisi: Vegan ve vejetaryen beslenme örneği
The impact of social media on consumption: The case of vegan and vegetarian diets
- Tez No: 970415
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL GÜNİNDİ ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Social media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Geleneksel medyanın değişime uğraması ve medyanın yeni bir iki yönlü iletişime olanak vermesiyle yayılan sosyal medya platformları, bireylerin düşünsel, sosyal ve tüketim alışkanlıkları üzerinde etkili olmaktadır. Kullanıcılar“ınfluencer”adı verilen yeni bir meslek dalına ilgi göstermekte, yaşamın çoğu alanında fikir edinmek için sosyal medyaya ve popüler hesaplara başvurmaktadır. Hayvan hakları ve vegan/vejetaryen beslenme biçimleri hakkında yoğun paylaşım yapılan sosyal medya kanalları bilgilendirici ve yönlendirici içeriklerin öne çıktığı yeni sosyal mekanlar olarak görülmektedir. Kapsamlı literatür taramasına dayanan bu teorik çalışmada; sosyal medyanın veganlık/vejetaryenlik ile olan ilişkisi ele alınmaktadır. Tezde öncelikle vejetaryenlik ve veganlığın uzun tarihi ile konunun etik boyutu, hayvan hakları ve etyemez beslenme biçimleri incelenmiştir. Ayrıca dini, etik ve sağlık boyutlarıyla vegan/vejetaryen beslenmenin günümüze ulaşan yansımaları ve bu yansımalarda sosyal medyanın etkisi tartışılmıştır. Sosyal medyanın örgütleyici gücü ve hayvan hakları aktivizminin sanal ortama taşınması üzerinde durulmuş, sosyal medyanın bireylerin veganlık/vejetaryenlik hakkında bilgi sahibi olması ve hayvan hakları konusunda hassasiyeti geliştirmesi konusunda etkili bir güç olduğu sonucuna varılmıştır. Dünya çapında deney ve besleme koşullarının iyileştirildiği görülmüş, zulümsüz yaşamın desteklenmesi için sosyal medyada oluşan kamuoyunun etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Change in the structure of traditional media and enabling two-sided communication led to diffusion of social media and affected cognitive, social and consumptional patterns. Users show interest to a new profession called“influencer”and consult to social media and popular accounts in most aspects in life to get ideas. Social media pages who post about animal rights and vegan/ vegetarian diet is seen as new social venues that informative and instructive contents stands out. This theoretical study, based on a comprehensive literature review, examines the relationship between social media and veganism/vegetarianism. The thesis first examines the long history of vegetarianism and veganism, the ethical dimension of the issue, animal rights and non-meat diets. In addition, the current reflections of vegan/vegetarian diet with its religious, ethical and health dimensions and the impact of social media on these reflections are discussed. Organizing power of social media and relocation of animal rights activism to virtual environment has been emphasized and it was concluded that social media is an effective force for individuals to be informed about veganism/vegetarianism and to develop sensibility towards animal rights. It has been seen that experimentation and feeding conditions has improved worldwide and it was concluded that public opinion formed on social media is effective about supporting cruelty-free lifestyle.