Postmenopozal kadınlarda miyosteatoz ve subkutan yağ ölçümlerinin metabolik sendrom ile ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of the relationship between myosteatosis and subcutaneous fat measurements and metabolic syndrome in postmenopausal women
  1. Tez No: 970434
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ EDİP ERASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BASAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, Subkutan Yağ, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Miyosteatoz, Postmenopozal Kadınlar, Metabolic Syndrome, Subcutaneous Fat, Magnetic Resonance Imaging, Myosteatosis, Postmenopausal Women
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, postmenopozal kadınlarda diz ve uyluk bölgelerinde dört farklı anatomik kadranda (anterolateral, anteromedial, posterolateral, posteromedial) yapılan subkutan yağ dokusu kalınlık ölçümlerinin metabolik sendrom (MetS) ile ilişkisini incelemek ve bu ölçümlerden elde edilen eşik (cut-off) değerlerin MetS öngörüsündeki potansiyelini araştırmaktır. Ayrıca, kas içi ve arası yağlanmayı temsil eden IntraMAT/IMAT oranı ile MetS arasındaki ilişki de değerlendirilmiştir. Yöntem: Çalışmaya, Ümraniye Eğitim ve Araştırma hastanesinin iç hastalıkları polikliniğine başvuran ve postmenopozal dönemde olan 58 kadın hasta dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların diz ve uyluk MRG görüntüleri değerlendirilmiş; her dört kadranda subkutan yağ dokusu kalınlığı ölçülmüştür. Ayrıca infaz/outfaz sekansları ile elde edilen IntraMAT/IMAT oranları da analiz edilmiştir. MetS tanısı, uluslararası kriterlere göre konulmuştur. Elde edilen veriler korelasyon analizi, grup karşılaştırmaları ve ROC eğrisi analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Sadece diz ve uyluk posterolateral kadranlarında ölçülen subkutan yağ dokusu kalınlığı ile MetS arasında anlamlı, ters yönlü ilişkiler saptanmıştır. ROC analizlerinde, diz posterolateral yağ dokusu için cut-off değeri 17 mm; uyluk posterolateral yağ dokusu için ise 19 mm olarak bulunmuş ve her iki değer de yüksek duyarlılık ve özgüllükle MetS'yi öngörmede anlamlı bulunmuştur. Diğer kadranlarda anlamlı ilişki saptanmamıştır. IntraMAT/IMAT oranları ile MetS arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Posterolateral diz ve uyluk subkutan yağ dokusu kalınlığı, postmenopozal kadınlarda MetS ile anlamlı şekilde ilişkilidir ve bu ölçümlere dayalı cut-off değerler, MetS riskinin öngörülmesinde potansiyel bir biyobelirteç olarak değerlendirilebilir. Alt ekstremite yağ dağılımının yalnızca hacmiyle değil, anatomik lokalizasyonuyla da metabolik sağlık açısından farklı etkiler gösterebileceği düşünülmektedir. Miyosteatoz değerlendirmelerinde ise daha ileri görüntüleme teknikleri ve fonksiyonel kas ölçümlerine dayanan ileri çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the association between subcutaneous adipose tissue (SAT) thickness measured in four anatomical quadrants (anterolateral, anteromedial, posterolateral, posteromedial) of the thigh and knee using magnetic resonance imaging (MRI), and the presence of metabolic syndrome (MetS) in postmenopausal women. Additionally, the study evaluated whether the intramuscular/intermuscular fat ratio (IntraMAT/IMAT), derived from in-phase/out- of-phase sequences, was associated with MetS. Methods: A total of 58 postmenopausal women who applied to the internal medicine outpatient clinic of a Ümraniye EAH hospital were included. MRI scans of the thigh and knee were obtained, and SAT thicknesses were measured in all four quadrants. IntraMAT/IMAT ratios were calculated using in-phase/out-of-phase sequences. MetS was diagnosed according to international criteria. Statistical analyses included correlation analysis, group comparisons, and receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: A significant inverse correlation was found between SAT thickness in the posterolateral quadrants of both the thigh and knee and the presence of MetS. ROC analysis revealed a cut-off value of 17 mm for the knee and 19 mm for the thigh posterolateral SAT, both with statistically significant sensitivity and specificity in predicting MetS. No significant associations were observed in the other quadrants. Furthermore, IntraMAT/IMAT ratios did not show a statistically significant relationship with MetS. Conclusion: Posterolateral subcutaneous fat thickness of the thigh and knee appears to be significantly associated with MetS in postmenopausal women. The cut- off values derived from these measurements may serve as potential non-invasive biomarkers for MetS risk prediction. These findings suggest that not only the amount but also the regional distribution of lower extremity fat tissue may play a role in metabolic health. Future studies incorporating more advanced imaging modalities and functional assessments of muscle quality are warranted for accurate evaluation of myosteatosis.