Yolcu taşımacılığında kullanılan deniz araçları tasarımının istanbul kıyı kuşağı kimlik etkileşimi bağlamında incelenmesi
Investigation of the design of marine vessels used in passenger transportation in the context of İstanbul coastal zone identity interaction
- Tez No: 970495
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAZIM KORAY TİRYAKİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Deniz Ulaşımı, Yolcu Taşımacılığı, Araç Tasarımı, Kent Kimliği, Tasarımda Kimlik, Maritime Transportation, Passenger Transport, Vehicle Design, Urban Identity, Identity in Design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma,“Yolcu Taşımacılığında Kullanılan Deniz Araçları Tasarımının İstanbul Kıyı Kuşağı Kimlik Etkileşimi Bağlamında İncelenmesi”başlıklı yüksek lisans tezinin araştırma çerçevesini sunmaktadır. Araştırmanın temel amacı, deniz ulaşım araçlarının biçimsel, işlevsel ve kültürel özelliklerinin kent kimliği ile nasıl etkileşim kurduğunu ortaya koymaktır. Çalışmada yöntem olarak literatür taraması, görsel arşiv analizi ve saha çalışması birlikte kullanılmıştır. İki farklı katılımcı grubu ile gerçekleştirilen çizim temelli uygulamalar ile çevrim içi bir anket çalışması üzerinden veriler değerlendirilmiştir. Bu yöntem, teknik bilgi ile görsel algının kesiştiği noktaları incelemeyi ve kullanıcı perspektifinin tasarım kararlarına yansıtılmasını mümkün kılmıştır. Elde edilen bulgular, İstanbul halkının geçmişten günümüze klasik tip vapurlara güçlü bir aidiyet ve bağlılık geliştirdiğini göstermektedir. Modern tiplerin varlığına rağmen, klasik yolcu vapurları kent kimliğinin vazgeçilmez bir unsuru olarak algılanmaktadır. Toplumsal bellek içinde değerli ve sürdürülebilir bir simge olarak korunmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, deniz ulaşım araçlarının sadece mühendislik ve işlevsellik boyutu ile değil, aynı zamanda sosyo-kültürel ve kimliksel boyutları ile ele alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Akademik katkı olarak, deniz aracı tasarımının kent kimliği bağlamında analizine yönelik özgün bir metodolojik yaklaşım sunmaktadır. İstanbul özelinde kentin kültürel sürekliliğini destekleyen tasarım ilkelerine ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents the main research framework of the master's thesis titled“An Analysıs Of The Design Of Passenger Transportatıon Sea Vesseles In The Contexxt Of Coastal Identıty Interactıon In Istanbul”. The main objective is to explore how the formal, functional and cultural characteristics of marine transportation vehicles interact with the citys identity. The research methodology combines literature review, visual archive analysis and field studies. Drawing based practices were conducted with two distinct participant groups and an online survey. This mixed approach enabled the intersection of technical knowledge and visiul perception, allowing user perspectives to be intergrated inyo design evaluations. Finding indicate that İstanbul residents have developed a strong sense of attachment and loyalty to classical passenger ferries. Despite the presence of modern vessel types, the classical ferry remains a core element of urban identity, perceived as a valuable and sustainable symbol within the Collective memory. In conclusion, the study emphasizes that the design of marine transportation vehicles should be considered not only from an engineering and functional perspective, but also from social-cultural and identity-oriented dimensions. As an academic contribution, the research offers an original methodological approach for analyzing vessel design in relation to urban identity, while also highlighting design principles that support the cultural continuity of İstanbul.