Orta anadolu koşullarında mera ıslahı çalışmalarında kullanılabilecek bazı üstten tohumlama uygulamalarının etkinliğinin belirlenmesi
Determination of the effectiveness of some overseeding practices that can be used in range improvement works in central anatolian conditions
- Tez No: 970500
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN KENDİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fideler, Gübreleme, Islah, Mera, Ot verimi, Tohumlama, Seedlings, Fertilization, Improvement, Pasture, Grass yield, Semination
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çayır Mera ve Yem Bitkileri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2022-2023 ve 2023-2024 üretim sezonlarında Ankara, Gölbaşı, İkizce lokasyonunda, klimaks bitki türlerini büyük oranda kaybetmiş bir merada, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada, serpme+tırmıklama (S+T), serpme+tırmıklama+malçlama (S+T+M), doğrudan ekim (DE), çift yönlü doğrudan ekim (ÇYDE) ve serpilen tohumların toprağa bastırılması (B) yöntemlerinin iyi cins mera bitkileri tohumlarının çimlenip, gelişmesi ve ortamda tutunmasındaki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; metrekarede çıkış yapan bitki sayısında en yüksek değer DE yönteminde 17.96 adet, fide sayısında ise her iki yılda, en yüksek değer ÇYDE yönteminde sırasıyla 6.29-2.00 adet şeklinde kaydedilmiştir. Çalışmanın yürütüldüğü yıllarda, ÇYDE yönteminde, baklagil/buğdaygil doğal bitki boyu (5.39-6.34 cm /6.58-10.23 cm), yaş/kuru ot verimi (46.92-51.86 kg da-1/18.40-20.33 kg da-1), botanik kompozisyonda baklagil/buğdaygil oranı (%10.89-11.46/ %3.80-4.69), ham protein oranı/verimi (%8.04-13.50/1.46-2.68 kg da-1), ADF oranı (%35.63-33.82) ve sindirilebilir suru madde oranı (SKMO) (%61.14-62.57) kriterlerinde en yüksek değeri göstermiştir. Gübre dozları, yalnızca ham protein oranında öne çıkan uygulamalar olarak belirlenmiş, G1 (5 kg da-1) dozu (%12.36), G2 (10 kg da-1) dozuna (%10.14) göre daha etkili olmuştur. Araştırmada incelenen; NDF, ADF, SKMO ve toprağı kaplama oranı kriterlerinde, tohumlama yöntemleri x gübre dozları bakımından, önemli interaksiyonlar belirlenmiştir. Çalışmanın başlangıcında mera vejetasyonda buğdaygiller, baklagiller ve diğer türlerin oranları sırasıyla %44.94, %13.50 ve %41.60 olarak tespit edilmiş, çalışmanın sonunda bu türlere ait oranlar sırasıyla %40.45, %15.73 ve %42.70 olarak kaydedilmiştir. Uygulanan tohumlama yöntemleri arasında ÇYDE yönteminin diğer yöntemlere göre mera ıslahında daha etkin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a split-plot experimental design in randomized blocks with three replications in a pasture that had lost a great proportion of its climax species in Ankara, Gölbaşı, İkizce location in the 2022-2023 and 2023-2024 growing seasons. The aim of the study was to determine the effects of broadcast seeding + harrowing (B+H), broadcast seeding + harrowing + mulching (B+H+M), direct sowing (DS), bidirectional direct sowing (BDS) and pressing the sprinkled seeds in to the soil (P) methods on the germination, development and retention of good quality pasture plant seeds. According to results; the highest value in the number of plants emerging per square meter was recorded as 17.96 in the DS method, and the highest value in the number of seedlings in both years was recorded as 6.29-2.00 in the BDS method. During the study, BDS methos showed the highest values in natural plant height of legume/grasses (5.39-6.34 cm /6.58-10.23 cm), fresh/dry forage yield (46.92-51.86 kg da-1/18.40-20.33 kg da-1), legume/grasses ratio in botanic composition (%10.89-11.46/ %3.80-4.69), crude protein ratio/yield (%8.04-13.50/1.46-2.68 kg da-1), ADF ratio (%35.63-33.82) and digestible dry matter (DDM) ratio (%61.14-62.57). Fertilizer doses were determined as the prominent applications only in crude protein ratio, G1 (5 kg da-1) dose (12.36%) was more effective than G2 (10 kg da-1) dose (10.14%). In the study, significant interactions were determined in terms of seeding methods x fertilizer doses in the NDF, ADF, DDMR and soil coverage rate criteria examined. At the beginning of the study, the proportions of grasses, legumes and other species in pasture vegetation were determined as 44.94%, 13.50% and 41.60%, respectively, and at the end of the study, the proportions of these species were recorded as 40.45%, 15.73% and 42.70%, respectively. Among the seeding methods applied, it was determined that the BDS method was more effective in pasture improvement than other methods.