Word search sequences in EFL oral proficiency interviews: Implications for interactional competence
Yabancı dil olarak İngilizce sözlü yeterlik sınavlarında kelime arayışları: Etkileşimsel yetiye yönelik çıkarımlar
  1. Tez No: 970501
  2. Yazar: FULYA YİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER CAN DAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: etkileşimsel yeterlilik, konuşma çözümlemesi, konuşma sınavı değerlendirmesi, sözlü yeterlik sınavı, çokkipli konuşma çözümlemesi, yabancı dil sınavları, kelime arama, Dil yeteneği, Etkileşimsel yeti, Ölçme-değerlendirme, interactional competence, conversation analysis, speaking assessment, oral proficiency interviews, multimodal conversation analysis, language testing, word search, Language proficiency, Interactional competence, Measurement and evaluation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İngilizce konuşma sınavlarında adayların kelime bulma anlarını nasıl yönettiklerini ve bu anların etkileşimsel yetilerini nasıl yansıttığını incelemektedir. Sözlü sınavlarda yetersizlik işareti olarak görülen bu tür duraksamalar, bu araştırmada sınav bağlamlarının doğasıyla şekillenen, bağlamın getirdiği rollere uygun yansıtılmış eylemler olarak ele alınmaktadır. Araştırmada çokkipli konuşma çözümlemesi yöntemi kullanılmış, katılımcıların sözel ve bedensel stratejileri nasıl kullandıkları analiz edilmiştir. Veriler, Türkiye'deki bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören yaklaşık 100 hazırlık öğrencisinden toplanmış ve yaklaşık 15 saatlik video kaydı elde edilmiştir. Etkileşimsel veriler, Çokkipli Konuşma Çözümlemesi (Conversation Analysis) yaklaşımıyla analiz edilmiş; transkripsiyon sürecinde sözel düzlemi yansıtmak için Jefferson, bedensel kaynakları görünür kılmak için ise Mondada sistemi kullanılmıştır. Bulgular, adayların kelime arama süreçleri esnasında kullandıkları kod değişimi, tekrar, bedensel ifadeler ve ses uzatma stratejileri olmak üzere dört ana başlık altında incelenmiştir. Bu kaynaklar bazı durumlarda arayışı başlatmak veya sürdürmek, bazı durumlarda çözüm üretmek, bazı örneklerde ise aramayı sonlandırmak amacıyla kullanılmıştır. Bulgular, sınav formatı gereği sınırlı etkileşim imkânı sunulmasına rağmen adayların anlamı sürdürmek için farklı etkileşimsel kaynaklara başvurduğunu ortaya koymaktadır. Bu gözlemler, mevcut değerlendirme sistemlerinde yer bulamayan ancak gerçek zamanlı iletişim becerisini yansıtan önemli ipuçları sunmaktadır. Araştırma, konuşma performansına dair daha kapsayıcı bir bakış önererek, etkileşimsel yetinin değerlendirme kriterlerine dahil edilmesi gerektiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates how L2 learners manage word search sequences during Oral Proficiency Interviews (OPIs) and what such sequences reveal about their interactional competence. The OPI, a standardized one-on-one speaking assessment used in institutional language testing, offers limited opportunities for co-constructed interaction, often emphasizing fluency and accuracy over moment-to-moment communicative management. Rather than viewing lexical gaps as signs of failure, this study frames them as socially organized actions shaped by the constraints of high-stakes assessment contexts. Using multimodal Conversation Analysis, 15 hours of OPI data were collected from approximately 100 adult EFL learners at a Turkish university. During the transcription process, Jeffersonian conventions were used to represent the verbal dimension of talk, while Mondada's multimodal system was employed to make embodied resources visible within the interaction. Findings indicate that test-takers rely on four key resources during word search sequences: code-switching, repetition, embodied actions, and sound elongation. These were used across different phases of the sequence: some to initiate or maintain the search, some to repair or resolve it, and others as part of abandonment strategies. Despite the monologic and asymmetrical format, candidates displayed real-time strategies to sustain progressivity and signal communicative intent. These micro-level behaviors demonstrate forms of interactional competence that remain largely invisible in conventional rating systems. The study calls for broader recognition of such interactional strategies in speaking assessment frameworks, particularly in test formats where interactional space is limited but learner agency still finds a way to emerge.