Hafif elektrikli araçlar için MPPT tabanlı batarya şarj sistemi tasarımı ve uygulaması
Design and implementation of MPPT based battery charger system for light electric vehicles
- Tez No: 970499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli araçlar, Electric vehicles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle enerji ihtiyacı artmaktadır. Bu durum alternatif enerji kaynakları ihtiyacını beraberinde getirmektedir. Çevreci, temiz ve yenilenebilir olması yönüyle güneş enerjisi oldukça popüler bir konuma gelmiştir. Güneş enerjisinin kullanımının yaygınlaşması elektrikli araçlara yönelimin önünü açmıştır. Elektrikli araçlar için önemli bir konu olan batarya ve batarya şarj sisteminde gerçekleşen gelişmelerle batarya şarj sistemleri yüksek verimli şekilde tasarlanabilmektedir. Bu çalışmada, elektrikli araçlar için MPPT tabanlı batarya şarj sistemi tasarımı ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. Güneş enerjisi tabanlı tasarlanan sistemde güneş enerjisinden maksimum gücün elde edilebilmesi için maksimum güç noktasını takip eden (MPPT) algoritmalar kullanılmıştır. Elde edilen enerjinin maksimum verimde elektrikli araç bataryasına aktarılabilmesi için ise Sıfır Gerilimde Anahtarlama (ZVS) tekniği uygulanan ZVS SEPIC DA-DA dönüştürücü kullanılmıştır. Sıfır gerilimde anahtarlama tekniği uygulanan yumuşak anahtarlama ile anahtar üzerindeki kayıplar azaltılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the development of technology, the need for energy is increasing. This situation brings with it the need for alternative energy sources. Solar energy has become very popular because it is environmentally friendly, clean, and renewable. The widespread use of solar energy has paved the way for electric vehicles. Battery and battery charging systems, which are an important issue for electric vehicles, can be designed in a highly efficient way with the developments. In this study, the design and application of an MPPT-based battery charging system for electric vehicles was carried out. In the system designed based on solar energy, maximum power point tracking (MPPT) algorithms are used to obtain maximum power from solar energy. In order to transfer the obtained energy to the electric vehicle battery at maximum efficiency, a SEPIC DC-DC converter using the Zero Voltage Switching (ZVS) technique was used. Losses on the switch are reduced with the soft switching technique applied by switching at zero voltage.