Gelişimsel dil gecikmesi olan çocuklarda işitsel algı değerlendirmesi
Auditory perception assessment in children with developmental language delay
  1. Tez No: 970511
  2. Yazar: FATEMEH AMOUSI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE MERAL ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ve konuşma gelişimi, Gelişimsel dil gecikmesi, İşitsel algı, Çocuklar için işitsel algı testi, Language and speech development, Developmental language delay, Auditory perception, Children's auditory perception test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Dil ve konuşma, çocuk gelişiminin temel alanları arasında yer almakta olup, bu alandaki gecikmeler erken çocukluk döneminde sıkça karşılaşılan gelişimsel sorunlar arasında yer almaktadır. Konuşmanın yaşa uygun biçimde gelişmemesi, alıcı ve ifade edici dilde yetersizlikler dil gecikmenin göstergesi olabilir. Bu gecikmenin nedenleri arasında aile öyküsü, erken doğum, düşük sosyoekonomik düzey gibi faktörler bulunurken işitsel algı süreçlerindeki yetersizliklerin de dil-konuşma gelişiminde etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı, dil ve konuşma gelişiminde gecikme yaşayan çocukların işitsel algı düzeylerini değerlendirmektir. Çalışmaya 36-60 ay aralığında gelişimsel dil gecikmesi (GDG) olan çocuklar ile normal dil gelişimi gösteren çocuklar dahil edilmiştir. Gelişimsel dil gecikme tanısı olan ve Türkçe Erken Dil Gelişim Testi (TEDİL) testinde kronolojik yaşına göre 1.25 standart sapmanın altında puan alan 27 katılımcı çalışma grubuna, normal dil gelişimi gösteren 27 katılımcı ise kontrol grubuna dahil edilmiştir. Katılımcılara, Çocuklar İçin İşitsel Algı Testi (ÇİAT) ile birlikte Okul Öncesi Dinleme Ortamları ve Yaşam Kalitesine Yansımalar Ölçeği Türkçe Uyarlaması (Preschool HEAR-QL) uygulanmıştır. ÇİAT'ın tüm alt testleri ve Preschool HEAR-QL ölçeğinin alt boyutlarından elde edilen sonuçlar incelendiğinde, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmüştür (p<0.05). Kontrol grubuna ait sonuçların, çalışma grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek elde edilmiştir. Sonuç olarak, gelişimsel dil gecikmesi olan çocukların işitsel algı becerilerinin zayıf olduğu ve bu durumun işitsel yaşantılarına bağlı yaşam kalitesini olumsuz etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Speech and language are among the fundamental domains of child development, and delays in these areas are frequently encountered developmental problems in early childhood. Failure to develop age-appropriate speech and deficiencies in receptive and expressive language skills may be indicative of language delay. The causes of such delays may include factors such as family history, prematurity, and low socioeconomic status. In addition, deficits in auditory perception processes are also considered to play a significant role in speech and language development. Auditory perception consists of sequential processes including the detection, discrimination, recognition, and comprehension of sounds, all of which directly support language acquisition. In this context, the aim of the present study is to evaluate the auditory perception levels of children experiencing language and speech delay. In the present study, children aged 36 to 60 months diagnosed with developmental language delay (DLD) were compared with their peers who demonstrated typical language development. Participants who met the diagnostic criteria for developmental language delay and obtained scores 1.25 standard deviations below the mean on the Turkish Test of Early Language Development were assigned to the study group, whereas those exhibiting typical language development were included in the control group. Both groups comprised 27 children each, resulting in a total sample size of 54 participants. Participants were administered the Children's Auditory Perception Test (CIAT) and The Validity and Reliability of the Turkish Version of Preschool Hearing Environments and Reflection on Quality of Life Questionnaire (Preschool HEAR-QL). The results obtained from all subtests of CIAT and the subscales of Preschool HEAR-QL were analyzed. Statistically significant differences were found between the two groups (p<0.05), with the control group showing significantly higher scores than the study group. In conclusion, it can be stated that children with developmental language delay exhibit weaker auditory perception skills, which negatively impact their quality of life related to auditory experiences.