Mantar zehirlenmesi olgularında inflamatuvar parametreler ve klinik özellikler arasındaki ilişkinin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between inflammatory parameters and clinical features in mushroom poisoning cases compared to a healthy control group
  1. Tez No: 970528
  2. Yazar: MERVE KARADAĞ TEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADEM ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CRP/Albümin Oranı, İnflamatuvar Parametreler, Mantar Zehirlenmesi, Monosit/Lenfosit Oranı, Nötrofil/Lenfosit Oranı, Platelet/Lenfosit Oranı, CRP/Albumin Ratio, Inflammatory Parameters, Monocyte/Lymphocyte Ratio, Mushroom Poisoning, Neutrophil/Lymphocyte Ratio, Platelet/Lymphocyte Ratio
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Birçok hastalıkta prognostik önemi kanıtlanmış, basit ve ucuz yöntemler olan inflamatuvar parametrelerin (CRP/Albümin Oranı, Monosit/Lenfosit Oranı, Nötrofil/Lenfosit Oranı ve Platelet/Lenfosit Oranı) mantar zehirlenmesi olgularının klinik ve laboratuvar özelliklerini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırarak değerlendirmeyi ve inflamatuvar paremetrelerin mantar zehirlenmesi olgularında klinik seyirle olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 01.06.2018-01.06.2024 tarihleri arasında Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'ne yatırılarak tedavi alan veya semptomatik tedavi sonrası hastanemiz acil servisinden taburcu edilen mantar zehirlenmesi olguları ve sağlıklı kontrol grubu dahil edilerek yapılmıştır. Tüm hasta ve kontrol grubunun başvuru anındaki CRP/Albümin Oranı (CAO) ile tam kan sayımından elde edilen Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLO), Monosit/Lenfosit Oranı (MLO) ve Platelet/Lenfosit Oranı (PLO) hesaplanarak kaydedildi. Hasta grubunda inflamatuvar parametreler ile mantar zehirlenmesine ait klinik özellikler, laboratuvar bulguları ve uygulanan tedavi yaklaşımları arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Ayrıca hasta grubunun inflamatuvar parametreleri kontrol grubu ile karşılaştırılarak analiz edildi. Elde edilen verilerle istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 100 kişi (58 kadın, 42 erkek) hasta grubu ve 100 kişi (58 kadın, 42 erkek) kontrol grubu olmak üzere 200 kişi dahil edilmiştir. Yaş ortalaması; hasta grupta 44,74±14,64 yıl, kontrol grubunda ise 44,51±10,34 yıldır. İki grup arasında cinsiyet ve yaş açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Hastaların başvuru semptomları; %84 bulantı, %72 kusma, %31 karın ağrısı, %31 ishal ve %9 baş dönmesi olarak saptanmıştır. 53 (%53) hastanın aile bireylerinde de semptomlar mevcuttu. 48 (%48) hastanın aile bireylerinden de aynı nedenli hastane yatışı olduğu tespit edilmiştir. Hastaların %89'unun hastaneye yatırılarak tedavi edildiği; %11'inin ayaktan takip edildiği tespit edilmiştir. Hastaların ortanca yatış süresi 2 [1-3] gün olarak saptanmıştır. Hastalarda mortalite ve yoğun bakım ihtiyacı gelişmediği saptanmıştır. AST, glukoz, üre, lökosit, nötrofil, monosit ve CRP düzeyleri hasta grupta anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (p<0,001, p<0,001, p=0,001, p<0,001, p<0,001, p=0,004, p<0,001). Hastaların %10'unda hepatoselüler hasar, %10'unda elektrolit bozukluğu, %9'unda trombositopeni, %7'sinde akut böbrek hasarı, %7'sinde hiperbilirubinemi (total bilirubin>1,2 mg/dL) ve %7'sinde koagülopati (INR>1,5) olmak üzere %34'ünde komplikasyon geliştiği saptanmıştır. CRP/Albümin Oranı (CAO), Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLO) ve Monosit/Lenfosit Oranı (MLO), hasta grupta kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p<0,001, p<0,001, p=0,001). Platelet/Lenfosit Oranı (PLO) düzeyinde ise anlamlı fark saptanmamıştır. Komplikasyon gelişen mantar zehirlenmesi hastalarında kontrol grubuna kıyasla NLO ve MLO değerleri anlamlı olarak daha yüksek saptanırken CAO ve PLO değerlerinde anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,007, p=0,001, p=0,595, p=0,089). Hasta grubunun inflamatuvar parametreleri hastaneye yatış durumuna göre değerlendirildiğinde; CAO, NLO, MLO ve PLO parametrelerinde anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda mantar zehirlenmesi olgularında CAO, NLO ve MLO parametrelerini kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptadık. Komplikasyon gelişen mantar zehirlenmesi hastalarında NLO ve MLO parametreleri kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptadık. Bu parametrelerin mantar zehirlenmesi hastalarında klinik seyiri ve prognozu hakkında ön fikir sunacağı düşünülmüştür. Mantar zehirlenmelerinde inflamatuvar parametrelerin klinik kullanıma katkısının netleşebilmesi için daha geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate inflammatory parameters that are simple, inexpensive, and have proven prognostic value in many diseases, including the C-reactive protein/albumin ratio (CAR), monocyte/lymphocyte ratio (MLR), neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) and platelet/lymphocyte ratio (PLR), by comparing the clinical and laboratory characteristics of mushroom poisoning cases with those of a healthy control group, and to investigate the relationship between these inflammatory parameters and the clinical course of mushroom poisoning cases. Materials and Methods: This study was conducted by including mushroom poisoning cases who were hospitalized and treated, or discharged from the emergency department of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital after receiving symptomatic treatment, between June 1, 2018, and June 1, 2024, along with a healthy control group. The C-reactive protein/albumin ratio (CAR) and the neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), monocyte/lymphocyte ratio (MLR), and platelet/lymphocyte ratio (PLR) obtained from complete blood counts at the time of admission were calculated and recorded for all patients and controls. In the patient group, the relationships between inflammatory parameters and the clinical features, laboratory findings, and treatment approaches related to mushroom poisoning were evaluated. In addition, the inflammatory parameters of the patient group were compared and analyzed with those of the control group. Statistical analyses were performed using the obtained data. Results: A total of 200 individuals were included in our study, consisting of 100 patients (58 females, 42 males) and 100 healthy controls (58 females, 42 males). The mean age was 44.74 ± 14.64 years in the patient group and 44.51 ± 10.34 years in the control group. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of age or gender. The presenting symptoms of the patients were nausea in 84%, vomiting in 72%, abdominal pain in 31%, diarrhea in 31%, and dizziness in 9%. Symptoms were also present in family members of 53 (53%) patients, and in 48 (48%) patients, family members were hospitalized for the same reason. It was found that 89% of the patients were hospitalized for treatment, while 11% were followed up on an outpatient basis. The median length of hospital stay was 2 [1–3] days. No mortality or need for intensive care was observed. Levels of AST, glucose, urea, leukocytes, neutrophils, monocytes, and CRP were significantly higher in the patient group (p < 0.001, p < 0.001, p = 0.001, p < 0.001, p < 0.001, p = 0.004, p < 0.001). Complications were detected in 34% of the patients, including hepatocellular injury in 10%, electrolyte imbalance in 10%, thrombocytopenia in 9%, acute kidney injury in 7%, hyperbilirubinemia (total bilirubin > 1.2 mg/dL) in 7%, and coagulopathy (INR > 1.5) in 7%. The C-reactive protein/albumin ratio (CAR), neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), and monocyte/lymphocyte ratio (MLR) were significantly higher in the patient group compared with the control group (p < 0.001, p < 0.001, p = 0.001). No significant difference was found in the platelet/lymphocyte ratio (PLR) levels. In patients with mushroom poisoning who developed complications, NLR and MLR values were significantly higher compared with the control group, whereas there were no significant differences in CAR and PLR values (p = 0.007, p = 0.001, p = 0.595, p = 0.089). When the inflammatory parameters of the patient group were evaluated according to hospitalization status, no significant differences were found in CAR, NLR, MLR, or PLR parameters. Conclusion: In our study, the CAR, NLR, and MLR parameters were found to be significantly higher in mushroom poisoning cases compared to the control group. Among patients who developed complications, NLR and MLR values were also significantly higher than those of the control group. It was considered that these parameters may provide preliminary insight into the clinical course and prognosis of mushroom poisoning cases. Further large-scale, multicenter, and prospective studies are needed to clarify the clinical utility of inflammatory parameters in mushroom poisonings.