Acil servise başvuran İleus tanısı alan hastalarda laboratuvar parametreleri, görüntülemeler ve bıg skorunun prognoza etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the prognostic impact of laboratory parameters, imaging findings, and the big score in patients diagnosed with Ileus presenting to the emergency department
  1. Tez No: 970527
  2. Yazar: YAŞAR URAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN GÖKBEN BECEREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İleus, Cerrahi, Mortalite, BIG Skoru, Ileus, Surgery, Mortality, BIG Score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Acil Servise Başvuran İleus Tanısı Alan Hastalarda Laboratuvar Parametreleri, Görüntülemeler ve BIG Skorunun Prognoza Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı acil servise ileus tanısıyla başvuran hastalarda laboratuvar, görüntüleme ve son olarak BIG skorunun prognoz, mortalite gelişimi, cerrahi müdahale gereksinimi üzerindeki etkilerininin değerlendirilmesi, bu parametrelerin öngörü gücünü ortaya koymak ve klinik risk sınıflamasına katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde yürütülen retrospektif, randomize, gözlemsel ve tek merkezli bir çalışmadır. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi erişkin acil servisine 01.10.2021-15.05.2025 tarihleri arasında başvuran ve ileus (K56.7) tanısı alan hastaların dosyaları incelenmiştir ve kayıtları eksiksiz olan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru tarihi, başvuru vital bulguları, ileus etyolojisindeki alt tip, cerrahi gelişip gelişmediği, mortalite gelişip gelişmediği, yatış yeri ve süresi, laboratuvar bulgularından; WBC, NE, LY, MO, HGB, PLT, MPV, glukoz, BUN, Kreatinin, Na, K, Cl, kalsiyum, Albümin, PT, aPTT, INR, CRP, kan gazındaki pH, HCO3, pCO2, baz defisiti, laktat parametreleri, GKS ve BIG skoru, inflamatuar belirteçlerden; NLR, MLR, L/Alb, HALP, SII, SIRI ve AISI skoru, görntüleme bulgularından BT dilatasyon çapı değerleri olgu rapor formlarına kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda hastaların genel yaş ortalaması 63,17±16,65 yıl bulunmuştur. Çalışmamızda cerrahiye giden ve gitmeyen hastalar arasında yatış günü, BT dilatasyon çapı, albümin, platelet, CRP, baz defisiti, MLR skoru, AISI skoru, HALP skoru ve BIG skoru istatiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Çalışmamızda mortalite gelişen ve gelişmeyen hastalar arasında yaş, GKS, yatış günü, hemoglobin, albümin, CRP, baz defisiti, laktat, HALP skoru ve BIG skoru istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Cerrahiyi öngörmede AUC değeri en yüksek parametreler BIG skoru (AUC:0,668) ve BT dilatasyon çapı (AUC:0,658) olarak bulunmuştur. Mortaliteyi öngörmede AUC değeri en yüksek parametreler BIG skoru (AUC:0,784) ve CRP (AUC:0,725) olarak bulunmuştur. Yapılan logistik regresyon analizinde BIG skorundaki her birim artışın cerrahiye gitme olasılığını 1,100 kat arttırdığı görüldü. Yapılan cox regresyon analizinde albümin değerindeki her bir birim azalışın mortaliteyi 2,45 kat arttırdığı görüldü. Sonuç: Bu çalışma acil servise başvuran ileus olgularında laboratuvar parametreleri, görüntüleme bulguları ve BIG skorunun prognoz öngörüsünde önemli veriler sunduğunu göstermiştir. Cerrahiyi ve mortaliteyi öngörmede çeşitli labaratuvar ve görüntüleme sonuçları istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Özellikle BIG skorunun hem cerrahi gereksinimi hem de mortaliteyi öngörmede anlamlı bir ayırt edici güce sahip olduğu saptanmış ve sağ kalımla doğrudan ilişkili bulunmuştur. Bu yönüyle tek başına klinik karar süreçlerinde yol gösterici olabilecek pratik bir parametre olduğu ortaya konmuştur. Literatürde daha çok travma popülasyonunda çalışılmış olan bu skorun, ileus hastalarında da prognostik katkı sağlayabileceğinin gösterilmesi çalışmamızın özgün yönünü oluşturmaktadır. Bulgularımız, riskli hasta gruplarının erken dönemde tanımlanarak klinik yönetim stratejilerinin şekillendirilmesine katkı sunabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Prognostic Impact of Laboratory Parameters, Imaging Findings, and the BIG Score in Patients Diagnosed with Ileus Presenting to the Emergency Department Objective: The aim of this study was to evaluate the prognostic value of laboratory parameters, imaging findings, and in particular the BIG score in patients presenting to the emergency department with ileus, and to investigate their predictive power for mortality and surgical intervention, thereby contributing to clinical risk stratification. Materials and Methods: This retrospective, single-center, observational study was conducted at the Emergency Medicine Department of Süleyman Demirel University Medical Faculty Hospital. Medical records of adult patients admitted to the emergency department between October 1, 2021, and May 15, 2025, with a diagnosis of ileus (ICD-10: K56.7) were reviewed. Patients with complete medical records were included. Demographic data, admission vital signs, etiology of ileus, surgical requirement, mortality, length of stay, laboratory results (WBC, NE, LY, MO, HGB, PLT, MPV, glucose, BUN, creatinine, Na, K, Cl, Ca, albumin, PT, aPTT, INR, CRP, arterial blood gas parameters including pH, HCO3, pCO2, base deficit, and lactate), GCS and BIG scores, inflammatory indices (NLR, MLR, L/Alb, HALP, SII, SIRI, AISI), and imaging findings (bowel dilatation diameter on CT) were recorded. Results: The mean age of the patients was 63.17 ± 16.65 years. Length of hospital stay, bowel dilatation diameter, albumin, platelet, CRP, base deficit, MLR, AISI, HALP, and BIG scores were statistically significant between patients undergoing surgery and those treated conservatively. Mortality was significantly associated with age, GCS, length of stay, hemoglobin, albumin, CRP, base deficit, lactate, HALP, and BIG scores. ROC analysis demonstrated that the most predictive parameters for surgical intervention were BIG score (AUC: 0.668) and bowel dilatation diameter (AUC: 0.658), while the most predictive parameters for mortality were BIG score (AUC: 0.784) and CRP (AUC: 0.725). Logistic regression showed that each one-point increase in BIG score increased the likelihood of surgery by 1.100 times. Cox regression analysis revealed that each 1 g/dL decrease in albumin increased mortality risk by 2.45 times. Conclusion: This study demonstrated that laboratory parameters, imaging findings, and the BIG score provide important prognostic information in patients with ileus presenting to the emergency department. Several laboratory and imaging variables were found to be significant predictors of surgical intervention and mortality. Importantly, the BIG score was identified as a powerful discriminative factor for both surgical requirement and mortality, and was directly associated with survival. These findings suggest that the BIG score, previously studied primarily in trauma populations, may also have prognostic value in ileus patients. Our results highlight the potential of this parameter as a practical tool to guide clinical decision-making and to identify high-risk patients early, thereby contributing to optimized management strategies.