DLC arayüzey tabakalı schottky yapılarının dielektrik özellikleri ve sıcaklığa bağlı etkin polarizasyon mekanizmaları
Dielectric properties and temperature-dependent effective polarization mechanisms of schottky structures with DLC interfacial layers
  1. Tez No: 970533
  2. Yazar: RENGİN BERUJ BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA EVCİN BAYDİLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı iletkenler, Semiconductors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, elmas benzeri karbon (DLC) arayüzey tabakalı Schottky yapıların sıcaklık ve uygulanan gerilime bağlı dielektrik özellikleri etkin polarizasyon mekanizmaları üzerinden incelenmiştir. Bu çalışmada, 80 K ile 410 K sıcaklıkları ve -4 V ile +5 V voltaj aralıklarında elde edilen kapasitans (C) ve iletkenlik (G/ω) ölçümleri kullanılmıştır. Empedans spektroskopisi (IS) yöntemi kullanılarak, kayıp tanjantı (tan(δ)), dielektrik sabiti (ε'), AC iletkenliği (σac), dielektrik kaybı (ε'') ve kompleks elektrik modülü (M*) gibi temel dielektrik parametreler hesaplanmıştır. Tez çalışmasının sonucunda, Düşük sıcaklıklar (DS), orta sıcaklıklar (OS) ve yüksek sıcaklıklar (YS) olarak adlandırılan sıcaklık bölgelerinde dielektrik davranışlarındaki kaymaların polarizasyon mekanizmalarındaki sıcaklık ve gerilim kaynaklı değişikliklerden kaynaklandığını sonucuna ulaşılmıştır. DS'de, dipol polarizasyonu ve tuzaklama etkilerinin baskın etken olduğu belirlenmiştir. OS'de Maxwell-Wagner polarizasyonu giderek baskın hale geldiği görülmüştür. YS'de ise, uzay yükü polarizasyonunun Maxwell-Wagner etkileriyle birlikte baskın bir rol üstlendiği göülmüştür. Bu bulgular, DLC katmanlı Schottky yapıların dielektrik tepkisinin sıcaklığa ve uygulnan gerilime güçlü bir şekilde bağlı olduğunu ve farklı sıcaklık bölgelerinde farklı polarizasyon mekanizmalarının aktif hale geldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the temperature and applied voltage-dependent dielectric properties of diamond-like carbon (DLC) interfacial layered Schottky structures were investigated through effective polarization mechanisms. The present study utilised the capacitance (C) and conductance (G/ω) measurements obtained at temperatures ranging from 80 K to 410 K and voltage ranges spanning from -4 V to +5 V. The impedance spectroscopy (ISM) method was applied to calculate fundamental dielectric parameters, including the dielectric constant (ε'), dielectric loss (ε''), loss tangent (tan(δ)), AC conductivity (σac), and complex electric modulus (M*). The thesis study concluded that the shifts in dielectric behaviour in the temperature regions termed low temperature (LT), moderate temperature (MT) and high temperature (HT) are caused by temperature and voltage induced changes in the mechanisms of polarization. It has been determined that, at DS, dipole polarization and trapping effects are the predominant contributors. At MT, Maxwell-Wagner polarization becomes increasingly dominant. At HT, space charge polarization assumes a dominant role in conjunction with Maxwell-Wagner effects. The findings indicate that the dielectric response of DLC layered Schottky structures is strongly dependent on temperature and applied voltage, and that different polarization mechanisms are activated in different temperature regions.