Sınıf II kavitelere uygulanan farklı materyal ve yerleştirme tekniklerinin restorasyonların internal ve marjinal adaptasyonuna etkisinin incelenmesi: Mikro BT çalışması
Investigation of the effects of different materials and placement techniques applied to class ii cavities on i̇nternal and marginal adaptation of restorations: Micro CT study
  1. Tez No: 970534
  2. Yazar: YÜKSEL PİŞKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA CENGİZ YANARDAĞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bulk-fill, SonicFill, Marjinal Adaptasyon, İnternal Adaptasyon, Mikro-BT, Bulk-fill, SonicFill, Marginal Adaptation, Internal Adaptation, Micro-CT
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kavitelere titreşimle yerleştirilen bir bulk-fill, İvocerin içeren bir bulk-fill ve geleneksel kompozit rezinlerin farklı yerleştirme teknikleriyle kavitelere yerleştirilerek internal ve marjinal adaptasyonlarını mikro BT cihazı ile incelemek ve diş-restorasyon arayüzünde oluşan mikro boşluk değerlerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızda 21 adet çekilmiş insan yirmi yaş dişine bukko-lingual genişliği 3 mm, mezio-distal genişliği 5 mm ve derinliği 4 mm olacak şekilde mesio okluzal kaviteler hazırlanmıştır. Tüm kavite sınırları mine sement sınırının 1 mm üzerinde sonlandırılmıştır. Tüm yüzeylerde eşit derinlik elde etmek için dişler okluzal yüzeylerinden elmas frezlerle aşındırılmış ve tüm gruplara standardizasyonu sağlamak için Clearfil SE Bond 2 aşamalı self etch adeziv sistemi uygulanmıştır. Dişler 3 alt gruba ayrılarak 1. grup Tetric N-Ceram Bulk-Fill kullanılarak tek tabaka şeklinde, 2.grup SonicFill 2 kullanılarak yine tek tabaka ancak sonik titreşim uygulayan özel aletle (SonicFill El Aleti), 3. grup ise Clearfil Majesty Posterior kullanılarak 2'şer mm'lik tabakalama tekniğiyle restore edilmiştir. Bitim işlemleri sonrası tüm dişler 5000 siklusluk termal yaşlandırma prosedürüne tabi tutulmuştur. Yaşlandırma sonrası tüm numuneler Bruker Skyscan 1272 mikrotomografi cihazı ile taranmış ve bilgisayar yazılımları kullanılarak her numunenin 3 boyutlu görüntüsü elde edilerek analizleri yapılmıştır. Marjinal uyumu değerlendirmek için diş-restorasyon arayüzündeki boşlukların hacimleri ölçülerek arayüzdeki toplam boşluk hacmi hesaplanmış ve her bir numune için aynı işlem tekrarlanarak gruplar için toplam marjinal boşluk skorları elde edilmiştir. İnternal adaptasyonu değerlendirmek içinse mevcut kavite hacmi içindeki boşlukların hacmi ölçülmüş; her bir numune için aynı işlem tekrarlanarak da gruplar için toplam internal boşluk skorları elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır(p<0,05). Her bir grup için toplam marjinal boşluk hacmi değerlendirildiğinde SonicFill 2 grubunun Tetric N-Ceram grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek değere sahip olduğu görülmüştür. Bunun yanında, Clearfil Majesty Posterior grubu ne SonicFill 2 ne de Tetric N-Ceram gruplarından anlamlı şekilde farklılık göstermemiştir. İnternal boşluklar yönünden ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu çalışmanın sınırları dâhilinde, kompozit rezinlerin farklı yöntemlerle yerleştirilmesinin marjinal uyumu etkilediği, internal uyum açısındansa önemli etkiler oluşturmadığı sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the internal and marginal adaptation of a bulk-fill resin composite placed using sonic activation, a bulk-fill resin composite containing Ivocerin, and a conventional composite resin, applied with different placement techniques. It also sought to compare the microgap volumes formed at the tooth-restoration interface using micro-CT. In total, 21 extracted human third molars were prepared with standardized mesio-occlusal Class II cavities measuring 3 mm in bucco-lingual width, 5 mm in mesio-distal width, and 4 mm in depth. All cavity margins were placed 1 mm above the enamel–cementum junction. To ensure uniform depth across all samples, the occlusal surfaces of the teeth were flattened using diamond burs. A two-step self-etch adhesive system (Clearfil SE Bond 2) was applied to all groups to maintain standardization. The specimens were randomly assigned into three groups: Group 1 was restored with Tetric N-Ceram Bulk-Fill in a single increment; Group 2 was restored with SonicFill 2 using a dedicated handpiece delivering sonic vibration; and Group 3 was restored with Clearfil Majesty Posterior using an incremental technique with 2 mm layers. Following restoration, all specimens underwent 5000 thermal cycles for artificial aging. After aging, all samples were scanned with a Bruker Skyscan 1272 micro-CT system, and 3D images of each tooth were obtained and analyzed using computer software. Marginal adaptation was assessed by measuring the volume of the gaps at the tooth-restoration interface, and total marginal gap volumes were calculated for each group. Internal adaptation was evaluated by quantifying the volume of voids within the cavity space, and the total internal void volume was calculated per group. Statistical analyses were performed using the Mann–Whitney U and Kruskal–Wallis tests (p < 0.05). The SonicFill 2 group exhibited a statistically significantly higher marginal gap volume compared to the Tetric N-Ceram Bulk-Fill group. However, the Clearfil Majesty Posterior group did not differ significantly from either the SonicFill or Tetric N-Ceram groups. No statistically significant differences were observed among the groups in terms of internal void volume. Within the limitations of this study, it can be concluded that the method of composite placement influences marginal adaptation but has no significant impact on internal adaptation.