Diyabetik ve non-diyabetik hastalarda kolon polipektomi materyallerinin histopatolojik açıdan retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective histopathological assessment of colon polypectomy specimens in patients with and without Diabetes mellitus
- Tez No: 970539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHİR BURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, Kolorektal Polip, Villöz Adenom, HbA1c, İleri Histoloji, Diabetes Mellitus, Colorectal Polyp, Villous Adenoma, HbA1c, Advanced Histology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Diyabetik ve Non-Diyabetik Hastalarda Kolon Polipektomi Materyallerinin Histopatolojik Açıdan Retrospektif Değerlendirilmesi Amaç: Diyabetes mellitus (DM), kolorektal karsinogenez sürecinde rol oynadığı düşünülen metabolik, inflamatuvar ve epigenetik mekanizmalarla ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmada, diyabetik ve non-diyabetik hastalarda kolorektal poliplerin histopatolojik özelliklerinin karşılaştırılması ve diyabetin ileri histoloji ile olası ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020 – Aralık 2024 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endoskopi Ünitesi'nde kolonoskopi uygulanmış ve polipektomi materyali histopatolojik olarak değerlendirilen 828 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar diyabet varlığına göre iki gruba ayrıldı. Villöz komponent, displazi varlığı, polip lokalizasyonu ve HbA1c düzeyi gibi değişkenler karşılaştırıldı. Bulgular: Diyabetik hastalarda villöz komponent içeren adenomların oranı non-diyabetiklere göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Poliplerin sağ kolon yerleşimi diyabetiklerde daha sık saptandı. HbA1c düzeyi ile ileri histoloji arasında anlamlı fark izlenmedi. Bununla birlikte, diyabetik hastalarda yetersiz bağırsak hazırlığı oranı belirgin olarak daha fazlaydı. Bu bulgular, diyabetin kolonik epitelde proliferasyonu artıran ve apoptozu baskılayan biyolojik mekanizmalar aracılığıyla kolorektal neoplazi riskini etkileyebileceğini desteklemektedir. Sonuç: Diyabetik bireylerde villöz komponent içeren ve sağ kolon yerleşimli adenomların daha sık görülmesi, bu hasta grubunun kolorektal neoplazi gelişimi açısından daha yüksek risk taşıyabileceğini göstermektedir. Diyabetin insülin/IGF-1 ekseninde yarattığı hücresel proliferasyon artışı, inflamatuvar yanıtın kronikleşmesi ve mikrobiyal çeşitlilikteki bozulma gibi mekanizmalar bu ilişkiyi destekler niteliktedir. Bu bulgular, kolorektal karsinogenez sürecinde diyabetin yalnızca metabolik bir durum değil, aynı zamanda epigenetik ve mikrobiyal faktörlerle etkileşen kompleks bir risk belirleyicisi olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, diyabetik bireylerin kolonoskopi taramalarında özellikle sağ kolon segmentinin dikkatle değerlendirilmesi, hazırlık protokollerinin bireyselleştirilmesi ve villöz komponent içeren lezyonların histopatolojik takibinin titizlikle yapılması önerilir. Ayrıca, diyabet süresi, glisemik kontrol düzeyi, kullanılan tedavi ajanları ve eşlik eden metabolik faktörlerin polip histolojisi üzerindeki etkilerini araştıran çok merkezli, prospektif çalışmalarla bu ilişkinin biyolojik temellerinin daha net aydınlatılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Retrospective Histopathological Assessment of Colon Polypectomy Specimens in Patients With and Without Diabetes Mellitus Objective: Diabetes mellitus (DM) has been associated with colorectal carcinogenesis through metabolic, inflammatory, and epigenetic mechanisms. This study aimed to compare the histopathological features of colorectal polyps in diabetic and non-diabetic patients and to evaluate the potential relationship between diabetes and advanced histology. Materials and Methods: A total of 828 patients who underwent colonoscopy and polypectomy at Celal Bayar University Training and Research Hospital between January 2020 and December 2024 were retrospectively analyzed. Patients were divided into two groups according to the presence of diabetes. Variables such as villous component, dysplasia, polyp localization, and HbA1c level were compared. Findings: The higher prevalence of villous and right-sided adenomas in diabetic patients suggests that diabetes may act as an independent risk factor for colorectal neoplasia. The underlying mechanisms may involve insulin/IGF-1 axis activation leading to enhanced epithelial proliferation, chronic low-grade inflammation, and gut microbiota dysregulation. These findings indicate that diabetes should be regarded not only as a metabolic disorder but also as a condition interacting with inflammatory and epigenetic pathways that may accelerate colorectal carcinogenesis. Therefore, colonoscopic screening in diabetic individuals should emphasize careful inspection of the right colon, personalized bowel preparation strategies, and meticulous follow-up of lesions with villous components. Further multicenter, prospective studies are warranted to elucidate the biological pathways linking diabetes to colorectal neoplasia and to define evidence-based screening strategies tailored to this high-risk population. Conclusion: The increased frequency of villous and right-sided adenomas in diabetic patients suggests a higher colorectal neoplasia risk in this population. Further large-scale prospective studies are needed to determine whether diabetes alone may warrant earlier or more intensive colonoscopic screening.