Zencefil (zingiber officinale)'in in vitro mikroçoğaltımı ve biyoaktif bileşik oranının belirlenmesi
In vitro micropropagaton of ginger (Zingiber officinale) and determination of bioactive compound ratio
- Tez No: 970586
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gingerol, Zencefil, Zingiber officinale, Gingerol, Ginger, Zingiber officinale
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Zencefil (Zingiber officinale Roscoe) tıp, gıda ile kozmetik gibi birçok alanda dünya genelinde yaygın olarak kullanılan ve Güneydoğu Asya'da keşfedilen tıbbi aromatik bir bitkidir. Zencefilin in vitro mikroüretimi için MS besin ortamına ilave edilen 20 farklı 6-benzilaminopurin (BAP) ve α-naftalenasetik asit (NAA) kombinasyonu, 12 farklı BAP ve Indol bütirik asit (IBA) kombinasyonu, 8 farklı Kinetin ve NAA kombinasyonu olmak üzere toplam 40 farklı oksin-sitokinin kombinasyonu test edilmiştir. En yüksek sonuçların alındığı oksin-sitokinin kombinasyonu ise 12 farklı temel besin ortamında test edilmiştir. Bu uygulamalarda en yüksek sürgün sayısı (9.25 adet/eksplant) ve kök oluşumu (11.41 adet/eksplant) 0.5 mg/L BAP ve 0.25 mg/L NAA ilave edilen MS besin ortamında elde edilmiştir. Kültür ortamına alınan eksplantlardan 7 hafta gibi kısa bir sürede iyi bir kök yapısına sahip bitkicikler elde edilmiştir. In vitro bitkicikler %100 başarı oranı ile dış koşullara adapte edilmiştir. Piyasada satışa sunulan zencefil fideleri ile dış koşullara adapte edilen in vitro bitkiciklerde toplam fenolik içeriği, 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) aktivitesi ve Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (YPSK)'nde 6-gingerol biyoaktif bileşik analizleri yapılmıştır. Toplam fenolik bileşik içeriği bakımından rizomlarda yapraklara göre daha yüksek sonuçlar elde edilmiştir. En yüksek toplam fenolik içeriği ise in vitro üretilen bitkinin rizomunda 95.74 mgGAE/g olarak bulunmuştur. YPSK analizinde 6-gingerol biyoaktif bileşik oranının rizomlarda yapraklara göre daha çok olduğu tespit edilmiştir. YPSK analizlerinde en yüksek sonuç çalışmada dış koşullara adapte edilen in vitro bitkiciklerin rizomunda 98.79 6-gingerol mg/g ekstrakte olarak belirlenmiştir. Antioksidan (DPPH) aktivitesi analizinde yaprak ekstrelerinin rizom ektrelerinden daha düşük aktivite sergilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ginger (Zingiber officinale Roscoe) is a medicinal aromatic plant originating from Southeast Asia, widely utilized across various sectors such as medicine, food, and cosmetics. A comprehensive study was conducted involving the testing of 40 different auxin-cytokinin combinations to optimize in vitro micropropagation of ginger. These included 20 combinations of 6-benzylaminopurine (BAP) and α-naphthaleneacetic acid (NAA), 12 combinations of BAP and indole-3-butyric acid (IBA), and 8 combinations of kinetin and NAA. The most effective auxin-cytokinin combination was further evaluated across 12 different basal nutrient media. The best result was obtained using Murashige and Skoog (MS) medium supplemented with 0.5 mg/L BAP and 0.25 mg/L NAA, yielding an average of 9.25 shoots and 11.41 roots per explant. The plantlets developed a healthy root system within approximately 7 weeks and were successfully acclimatized to external conditions with a 100% survival rate. Furthermore, the phytochemical content of both market-sourced ginger seedlings and in vitro plantlets adapted to in vivo conditions was analyzed. Total phenolic content, DPPH antioxidant activity, and bioactive compounds such as 6-gingerol were quantified using High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Results showed that phenolic compound levels were higher in rhizomes compared to leaves, with the highest phenolic content observed in the rhizome sample from in vitro micropropagated plant, measuring 95.74 mg GAE/g. The HPLC analysis revealed a greater proportion of the bioactive compound 6-gingerol in the rhizomes than in the leaves. The highest 6-gingerol concentration measured in the rhizomes of in vitro plants adapted to in vivo conditions during the study was 98.79 mg/g extract. Antioxidant activity assessment using the DPPH test revealed higher results in rhizome samples compared to leaves in whole plant samples.