Bazı tropik baharatlar ve uçucu yağlarının antibakteriyel etkilerinin belirlenmesi
Determination of antibacterial effects of some tropic spices and their essential oils
  1. Tez No: 134199
  2. Yazar: NİLÜFER SEZER ÖZTAŞKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHTAP AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tropik baharatlar, uçucu yağlar, bakteriler, disk difüzyon metodu, antibakteriyal etki, Tropic spices, essential oils, bacteria, disc diffusion method, antibacterial effect. u
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI TROPİK BAHARATLAR ve UÇUCU YAĞLARININ ANTİBAKTERİ YAL ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ Nilüfer SEZER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehtap AKIN 2003, 42 sayfa Jüri : Prof. Dr. Attila AKGÜL Jüri : Prof. Dr. Yusuf DURAK Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mehtap AKIN Öğütülmüş kakule, karabiber, kebabiye, küçükhindistancevizi, tarçın (Seylan), yenibahar, zencefil ve zerdeçal ile bunların uçucu yağları disk difüzyon yöntemiyle Escherichia coli ATCC 29998, Salmonella cholerasuis ATCC 14028, Salmonella enteritidis ATCC 13076, Sarcina lutea ATCC 9341 ve Streptococcus mutans NCTC 10449 üzerinde denenmiştir. Öğütülmüş baharatlar en çok S. mutans ve sonra S. Lutea 'yı engellerken diğer bakteriler baharatlardan tarçın dışında etkilenmemiştir. Uçucu yağlara en hassas bakteri S. lutea ve en dayanıklı bakteri S. mutans' tır. Öğütülmüş tarçın en etkili ve yenibahar en etkisiz baharatlardır. Uçucu yağlardan ise en fazla tarçın ve yenibahar, en az kebabiye ve kakule etkili olmuştur. Tarçın uçucu yağı üç bakteriye karşı kıyaslanan antibiyotiğe göre daha etkili bulunmuştur. Baharat ve uçucu yağının farklı antibakteriyal etki göstermesi diğer aktif bileşiklere işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis DETERMINATION OF ANTIBACTERIAL EFFECTS OF SOME TROPIC SPICES AND THEIR ESSENTIAL OILS Nilüfer SEZER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Mehtap AKIN 2003, 42 Pages Jury : Prof. Dr. Attila AKGÜL Jury : Prof. Dr. Yusuf DURAK Jury : Yrd. Doç. Dr. Mehtap AKIN The ground spices of cardamom, black pepper, cubeb, nutmeg, cinnamon, allspice, ginger, turmeric and their essential oils were tested on Escherichia coli ATCC 29998, Salmonella cholerasuis ATCC 14028, Salmonella enteritidis ATCC 13076, Sarcina lutea ATCC 9341 and Streptococcus mutans NCTC 10449 by using disc diffusion method. Ground spices inhibited S. mutans and secondly S. lutea but the other bacteria have not affected by these spices except for cinnamom. The most sensitive bacterium was S. lutea and most resistant was S. mutans. Ground cinnamon was the most active spice while allspice was spice with weakest effect. Cinnamon and allspice essential oils effective but cubeb and cardamom oils have not showed an important activity. Cinnamon essential oil has exhibited the more antibacterial action than the those of antibiotic compared. Different effects of given spice and its essential oil indicated the other active components.